Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Mikortól kell adót fizetnem?

Mikortól kell adót fizetnem?

Figyelt kérdés

Iszonyat mennyiségű megunt értéktárgyam van itthon, és még vettem is idén interneten. Tovább szeretném adni a Lófogáson, legalábbis én többet nem ismerek. Hogyan tehetem ezt meg, ha ez nem, 600eft összértékű, hanem több. Hely hiány miatt viszont meg kell válnom tőlük.

1. mivel van közte interneten, magánszemélytől vásárolt holmi, már max 1 éven belül csak 200eft-ot árulhatok belőle? vagy csak hivatalos oldalon vásárolt tárgyra vonatkozik ez?

2. 600eft feletti összértékben eladott tárgy után mennyi és milyen adókat kell fizetnem? Tételezzük fel 700eft, mennyi az az összeg, amit fizetnem kell az adóhivatalnak?

3. esetlegesen, ha egybe szeretném eladni érdemes-e valamit kiváltanom, jobban megéri-e?

4. a tárgyév mikor zárul, melyik hónap melyik napjáig kell ezt bevallanom?

2020. dec. 25. 20:10
1 2
 1/20 anonim ***** válasza:
60%

Ne parázz már, istenem! Nincs olyan hülye a világon, aki bevallaná.

Áruld egy részét a te neveden, a másik részét valamelyik családtagodén!

Ilyenen agonizálni!

2020. dec. 25. 20:34
 2/20 anonim ***** válasza:

1: pár éve eléggé rászállt a NAV a Vaterán árulgatókra például (leszedtek egy komplett statisztikát, és gyorsan kiderült, hogy ki mennyiért árult). Elég sokan kerültek bajba, amikor pl nagy tételben árulták a megunt gyerek ruhát/játékot, és nyilván nem tudták megmutatni róla a blokkokat.

Szóval azt azért nem mondanám, hogy semmi gond nem lehet belőle.

2020. dec. 25. 21:14
 3/20 A kérdező kommentje:
Igen pontosan ezért kérdezem, becsülettel szeretném eladni. De most ténylegesen úgy van, hogy 600eft ig nem vagyok szja köteles és semmit nem kell bevallani, ellenben ha én veszek valamit külföldről, de azt nagyobb áron el tudom adni, akkor már csak max 200eft-ot tudok belőle árulni egy évben? Szokták-e azt ellenőrizni, hogy azt a valamit tovább értékesítem? Mert pl, fél éve vettem egy ugyanolyan fényképezőgépet, ami nekem is van és a kettőből tudtam egyet csinálni, akkor a 200eft vagy a 600eft vonatkozik rá?
2020. dec. 25. 21:23
 4/20 anonim ***** válasza:

Ilyen 200 ezres szabály nincs. Ha lenne, akkor kb nem tudnád eladni a használt autódat. A 200 arra vonatkozik, hogy annyi jövedelemig adómentes vagy (de ha 600 feletti a bevétel, akkor be kell vallani, fizetni nem kell). Pl vettél valamit 800ezerért, de rájöttél, hogy mégsem kell, másikat vettél etc, és ezt el tudod adni 900ért, akkor be kell vallanod, de adót nem kell fizetned. Amúgy a kérdéseidre a válasz:

1) kifejtettem, hogy ilyen szabály nincs, eléggé félrementél az értelmezésben. Ha nincs számlád vagy adásvételid a beszerzésről, akkor a 80%-os szabály lép életbe.

2) nem a bevétel, hanem a jövedekem számít (bevétel-költség). Ha a különbözet adóköteles, akkor 15%szja.

3) tökmindegy, hogy egyben vagy külön akarod eladni, nem releváns.

4) dec 31 a fordulónap, az adót pedig következő év május 20-ig kell bevallani és megfizetni.

2020. dec. 26. 00:54
 5/20 anonim ***** válasza:

"1. mivel van közte interneten, magánszemélytől vásárolt holmi, már max 1 éven belül csak 200eft-ot árulhatok belőle? vagy csak hivatalos oldalon vásárolt tárgyra vonatkozik ez?"

Ingóságaidat olyan mértékben árulod ki, amilyen mértékben akarod. Ha az adóéven belül (január 01-jétől december 31-ig) a belőle származó BEVÉTELED nem haladja meg a 600 ezer forintot, akkor nem kell SZJA-t fizetned utána és a bevallásban sem szerepeltetni.

"2. 600eft feletti összértékben eladott tárgy után mennyi és milyen adókat kell fizetnem? Tételezzük fel 700eft, mennyi az az összeg, amit fizetnem kell az adóhivatalnak?"

15 % az SZJA mértéke, és nem a BEVÉTEL után kell megfizetni, hanem a belőle származó JÖVEDELEM után. A jövedelem = a bevételből levonva az értékesített ingóság megszerzéskori értéke. Tehát ha Te vettél valamit 700 ezer forintért, és sikerül eladnod 750 ezer forintért, akkor a kettő különbözete lesz a jövedelem (haszon, adózatlan jövedelem), tehát 50 ezer forint. Ha nem tudod bizonyítani hitelt érdemlően, hogy 700 ezer forintért jutottál hozzá annak idején, akkor a bevétel 25 %-át kell jövedelemnek tekinteni. Ebben a formában 750 ezer x 25 % = 187.500 forintot tekinti a törvény az értékesítés utáni jövedelemnek. Mivel van egy olyan szabály az SZJA törvényben, hogy azt a bevételt, amely ingó vagyontárgy átruházásából származik, és az éves összege nem haladja meg a 600 ezer forintot, vagy az abból megállapított összes jövedelem nem haladja meg a 200 ezer forintot be sem kell vallani. Tehát a fenti ügylet (187.500 forint jövedelem) sem bevallásköteles.

Viszont, ha kell bevallást készítened, akkor van még egy kedvező szabály: Nem kell megfizetni az ingó vagyontárgyak átruházásából az év során együttesen származó jövedelem adójának a 30 ezer forintot meg nem haladó részét.

Tehát bevallod, de ha a fizetendő adó nem haladja meg a 30 ezer forintot, akkor nem kell megfizetni. Ha meghaladja, akkor csak a feletti részt kell megfizetni. A bevallást viszont el kell készíteni még akkor is, ha nincs fizetnivalód.

"3. esetlegesen, ha egybe szeretném eladni érdemes-e valamit kiváltanom, jobban megéri-e?"

Mit szeretnél kiváltani hozzá? Vállalkozóit? Az mikor éri meg jobban, mint magánszemélyként értékesíteni? Nem is férsz bele a vállalkozó fogalmába, hiszen nem azért veszel/gyártasz valamit, hogy haszonnal eladd, hanem a saját, megunt ingóságaidat értékesíted. Egy örökségi hagyatékkal sem fognak évtizedekig vacakolni, hogy megszabaduljanak tőle az örökösök. :)

"4. a tárgyév mikor zárul, melyik hónap melyik napjáig kell ezt bevallanom?"

Adóév január 01-jétől december 31-ig van. Az SZJA-val kapcsolatos bevallást magánszemély esetén mindig az adóévet követő év május 20-ig kell bevallani és megfizetni utána az SZJA-t.

ÖSSZEFOGLALVA

Ha az értékesítésből származó egész évi BEVÉTELED a 600 ezer forintot nem haladja meg, vagy meghaladja ugyan, de a bevétellel szembeállítható költségek levonása után megmaradt JÖVEDELEM a 200 ezer forintot nem haladja meg, akkor nincs SZJA-fizetési és bevallási kötelezettséged sem.

Ha meghaladja a bevételed a 600 ezer forintot és a belőle kiszámított jövedelem a 200 ezer forintot, akkor a bevallásban szerepeltetni kell még akkor is, ha netalántán nem kell utána SZJA-t fizetned, mert mondjuk 30 ezer forint alatti összeg jönne ki fizetnivalónak. Ha 30 ezer feletti összeg jön ki, akkor pedig a 30 ezer feletti részt kell megfizetned.

2020. dec. 26. 07:56
 6/20 anonim ***** válasza:
Ez engem is érdekel, de első és második olvasásra is túl száraz számomra. Ha én rendelek egy külföldi oldalról 1000 db áfjon szilikon tokot, 350.000ft ért, viszont el tudom adni összeset 1.2mft-ért akkor a különbözet vagyis a 850.000ft után kell adót fizetnem, és azt bevallani? Ez ellenőrizni fogja a vámhivatal, hogy nekem eleve lehetett-e ennyi tokom vagy azt azonnal tudni fogják, ha akarják, hogy a kíniaktól rendeltem?
2020. dec. 26. 18:18
 7/20 anonim ***** válasza:
Nem. Neked már az első forinttól adóköteles, mivel nem a saját, megunt, használt ingóságodat adod el, hanem azért rendelsz kintről olcsón nagy tételben, hogy eladd drágábban. Ez már vállalkozási tevékenység.
2020. dec. 26. 18:26
 8/20 anonim ***** válasza:
Köszi! És, ha tételezzük fel nem tokról van szó, hanem használt, bontott cuccról, amit kintről megveszek "donornak", hogy megjavítsak egy másik cuccot, akkor is adóköteles leszek, ha tovább akatom értékesíteni? Ezzel foglalkozik az adóhivatal, hogy valamit megveszek és "azt" tovább értékesítem, mindenképp be kell vallani, vagy pedig ez mind elméleti tény? Tehát, ha azt tovább értékesítem hivatalos magyar oldalon, tudják ellenőrizni, hogy én azt már megvettem valahol olcsóbban (mondjuk kínából) és azt a valamit próbálom értékesíteni magasabb áron?
2020. dec. 26. 18:39
 9/20 anonim ***** válasza:
Persze, hogy tudják. És csinálják is. Nem csak elméletileg, hanem a gyakorlatban is vannak erre irányuló ellenőrzések.
2020. dec. 26. 18:50
 10/20 A kérdező kommentje:
Köszönöm 6.!! A 8. nagyot jót kérdezett. Pont bennem is megfogalmozódott, hogy vannak régi filmes fényképezőgépeim, amiket licitem nyertem, és vannak közöttük hibás darabok, amiket megcsináltam. Ezeket most tovább szeretném adni, mert nálam pől helyhiány van, hiába van közöttük olyan, amitől nem szívesen válnék meg. Mikortól számít az, hogy ez már a tulajdonomban van és megunt v. örökölt darab és nem az gazdasági tevénykeségnek minősül? Vagy, ha már van 100db fényképezőgépem, amit vettem tavaly, nem árulhatom tovább adózás nélkül, mert mindeképp gazdasági tevékenységet folytatok? Bocsánat az értetlenkedésemért, de szerintem sok tisztázatlan kérdés maradt.
2020. dec. 26. 19:03
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!