Mikortól kell TB-t fizetnem?
Október 9.én kirúgtak érthetetlen okoknál fogva. Mikortól vagyok köteles TB-t fizetni ha nem találok munkát?
Azt tudom, hogy július 1től változott a jogszabály, ez végett vagyok kétségbe esve.
Köszönöm előre is a válaszokat!
Ha huzamosabb ideje van munkád (az elmúlt 3 évben 360 nap biztosítotti jogviszony), akkor ne ess kétségbe, hanem menj a munkaügyi központba és regisztrálj be - akkor álláskeresési támogatást is kaphatsz és a TB-d is rendezve van addig, amíg kapod a támogatást.
Ha nincs, akkor úgy tudom, a kilépéstől számítva 45 napig él.
2019 áprilisa óta dolgozom (22 éves vagyok), de 2020 junius végén megszünt az üzlet ahol dolgoztam igy kirugtak, majd 2 hét mulva vissza vett csak városon belül másik üzletbe. (dm)
Igy szerintem nem kérvényezhetem az álláskeresési támogatást. :/
Így van, mehetsz regisztrálni a munkaügyi központba, amint megkaptad a kilépő papírjaidat (ezekkel menj, meg a TB kiskönyvvel).
Ha nem is 90 napig, de valameddig biztosan kapsz, kb. 1 hónapig.
addig is időt nyersz - és még egy kevés pénzt is. (1-es vagyok)
nagyon szépen köszönöm a gyors POZITIV válaszokat!!!
mindenkinek ment a zöld kéz!
Az egészségügyi szolgáltatási járulék fizetéshez hozzáfűzném, hogy ha valakinek megszűnik a munkaviszonya, akkor annyi napig nem kell fizetnie ezt a járulékot maga után, ahány napig a munkaviszonya fennállt, DE maximum! 45 napig. Tehát nem minden esetben 45 nap!
Ha Neked a megszűnt munkaviszonyod csak 6 napig állt fenn, akkor 6 napig nem kell fizetned utána eü. szolg. járulékot. Ha 3568 napig állt fenn, akkor annak megszűnését követő 45 napig nem kell fizetni. Tehát a 45 nap egy maximum, kevesebb bármikor szóba jöhet, csak több nem.
Erre vonatkozóan a jogszabály július 01-jétől sem változott. Az egészségügyi ellátás terén változott meg úgy, ha 6 hónapnak megfelelő összegű hátralékod keletkezik a 408-as adónemen (július 01-jétől előírt kötelezettségeket erre könyvelik a régi 124-es adónem helyett), akkor az orvosi ellátást más feltételekkel veheted csak igénybe.
Ha a "régi" 124-es adónemen van valakinek elmaradása, az még nem érinti az orvosi ellátás korlátozását. Azért is szedték szét július 01-jétől más adónemre a kötelezettségeket, és könyvelik a 408-ason.
8-as köszi a 45 napos pontosítást, kiegészítést (1-es vagyok)
És akkor én is írok még valamit, hátha hasznos lesz valakinek. Ha 6 hónapnyi tartozást halmozott fel valaki 2020 júl. 1-től (azaz december végén, ill. 2021 januárjában fog kibukni a dolog) akkor ÉRVÉNYTELENÍTIK A TAJ SZÁMÁT (nem a kártyát, csak a számát) - és az orvosnál csak fizetősen tudja igénybe venni az ellátást.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!