Ha megszűnik a TB-támogatásom (hallgató voltam), akkor kapok majd valamilyen felhívást/levelet, hogy mikortól kell magamnak fizetnem?
Erre érdemes rákérdezni a biztosítónál szerintem, mert hallottam már olyan sztorit, hogy valamelyik egyetem pl. a nyári szünetek ideje alatt sem hajlandó kifizetni a tb-t és ez teljesen véletlenül derült ki, amikor a "gyerek" elment orvoshoz és a doki közölte, hogy nem láthatja el.
Ezen felül pedig általában a hallgatók már utolsó vizsgaidőszak végén kapnak egy üzenetet, hogy a hallgatói jogviszonyuk megszűnt, tehát én nem a diákigazolvány lejáratában bíznék, nehogy kellemetlen meglepetés érjen.
Az egyetem nem fizet a hallgatói után TBt. A dolgozói után fizet. A hallgatók a jogviszonyuk alapján jogosultak az egészségügyi ellátásra.
"ez teljesen véletlenül derült ki, amikor a "gyerek" elment orvoshoz és a doki közölte, hogy nem láthatja el."
A dokinak akkor is kötelessége ellátni, ha nem rendezett a jogviszonya. Nincs olyan, hogy érvényes TAJ számmal (ami független attól, hogy rendezett-e a jogviszonya, vagy sem) nem látja el az egyébként hozzá tartozó beteget. (más kérdés, hogy ha a beteg területileg szenteshez tartozik, a mátészalkai kórház nem köteles levenni a szemölcsét)
Ezen felül...:
" Diákok egészségügyi szolgáltatásra való jogosultsága
(Jogszabályi háttér: a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló 1997. évi LXXX. törvény (Tbj.) 5. §, 16. §, 39. §)
A közoktatásról szóló törvény hatálya alá tartozó alapfokú, középfokú nevelési-oktatási vagy a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény hatálya alá tartozó felsőoktatási intézményben nappali rendszerű oktatás keretében tanulmányokat folytató nagykorú magyar állampolgár a tanuló, illetve a hallgatói jogviszony kezdetétől a diákigazolványra való jogosultság megszűnéséig jogosult egészségügyi szolgáltatásra.
A tanuló diákigazolványa a tanulói jogviszonyának megszűnését követő október 31-éig, a hallgató diákigazolványa a hallgatói jogviszonyának megszűnését követő március 31-éig (a jogviszony I. félévben történő megszűnése esetén), illetve október 31-éig (a jogviszony II. félévben történő megszűnése esetén) érvényes. Az egészségügyi szolgáltatás igénybevételére való jogosultság a diákigazolvány érvényességi idejének lejáratát követően további 45 napig fennmarad.
Ezt követően kötelezett a magánszemély havonta egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetni amennyiben a Tbj. 5. § szerint nem minősül biztosítottnak és a 16. § alapján egészségügyi szolgáltatásra sem jogosult.
Amennyiben pl.: a hallgatónak az első félévben szűnik meg a hallgatói jogviszonya, március 31-éhez kell a 45 napot hozzáadni, vagyis május 16-tól kell fizetni az egészségügyi szolgáltatási járulékot, és bejelentkezni az állami adóhatósághoz. Amennyiben a magánszemélynek május 16-áig sikerül elhelyezkednie, vagy a Tbj. 16. § alapján egyéb jogcímen egészségügyi szolgáltatásra jogosult lesz, abban az esetben nem kell bejelentkeznie, és nem kell egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetnie."
Akkor őszintén nem értem, mert megtörtént esetet mondtam el biztos forrásoktól (az orvos és a páciens is így állítja), az eset pedig nem egyedi volt a doki szerinte.
Az orvos elmondása szerint mindig lekérdezi minden betege taj számát első körben. Ezen hallgatóknál kiírta a rendszer, hogy nem jogosultak az ellátásra és pont, így felhívta rá a páciens figyelmét, hogy így csak térítés ellenében tudja ellátni, ennyi. Ez úgy 3 éve történt egy nyáron. Mellékesen megjegyzem az én számommal semmi baj nem volt.
A hivatalkos OEP tájékoztató szerint:
"A jogviszony ellenőrzés eredményéről tájékoztatni kell a beteget.
Ha a jogviszony ellenőrzés eredménye szerint a beteg az OEP nyilvántartásában jogosultként nem szerepel, erről és a jogviszonyának rendezési lehetőségeiről az egészségügyi szolgáltató – az OEP honlapról letölthető értesítés átadásával – köteles tájékoztatni a beteget. Az OEP egészségügyi szolgáltatásra jogosultakról vezetett nyilvántartásában nem szereplő személy – a jogosultsága fennállásának tisztázása érdekében – bármelyik megyei vagy fővárosi kormányhivatal egészségbiztosítási pénztári szakigazgatási szervét felkeresheti.
Fontos tudni, hogy ha nem szerepel valaki az OEP nyilvántartásában, az a beteg ellátását nem érinti, mert az ellenőrzés eredményétől függetlenül – az egyéb feltételek fennállása esetén – el kell látni a beteget, ezért térítési díj nem kérhető, és az ellátás sem tagadható meg az OEP nyilvántartás adataira hivatkozással. Az előzetes jogviszony ellenőrzés a betegek tájékoztatását szolgálja, ennek érdekében a beteg a jogosultsága tisztázása céljából az OEP-nél vagy a kormányhivatal egészségbiztosítási pénztári szakigazgatási szervénél eljárást kezdeményezhet, ahol okirattal valószínűsítheti a jogviszonya fennállását. Ennek során felhasználható minden olyan közokirat és teljes bizonyító erejű magánokirat, vagy más, a bizonyításra alkalmas eszköz, amely a biztosítással járó jogviszony fennállását, illetve az egészségügyi szolgáltatásra való jogosultságot valószínűsíti, pl. az érintettnek a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz, vagy az egészségbiztosítóhoz való bejelentéséről kiállított igazolás, munkaszerződés vagy megbízási szerződés, a munkabérről, illetve a megbízási díjról szóló írásbeli elszámolással együtt, érvényes diákigazolvány, valamint a jogosultságot megalapozó ellátást (pl. nyugdíjat) megállapító jogerős határozat, stb.
Az egészségbiztosító a bejelentési és járulékfizetési kötelezettség teljesítésének ellenőrzése céljából az adóhatóságnak átadja azok adatait, akik úgy vettek igénybe egészségügyi szolgáltatást, hogy az OEP egészségügyi szolgáltatásra jogosultakról vezetett nyilvántartásában nem szerepeltek, illetve, akik a saját jogosultságuk tisztázása érdekében az egészségbiztosítási szervnél erre eljárást kezdeményeztek."
Orvosi ellátás betegség esetén (háziorvos/járóbeteg-szakellátás/fekvőbeteg-ellátás)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!