Első éves főiskolás hallgató vagyok, az iskola mellett dolgozom, be vagyok lépve egy diákszövetkezethez, és kasszában dolgozom hétvégente, ma kaptam meg a fizetésemet, de levontak belőle 2696 Ft-ot SZJA előleg néven, ez mért történt?
Azért, mert adóköteles a jövedelmed. Nyilván te is abban hitben élsz, ami a diákok körében terjed, hogy a diákmunka nem adóköteles-nem egyszer olvastam már itt is ilyet.
Ennek az volt az alapja, hogy volt egy adójóváírás nevű adókedvezmény, ami miatt a levont szja előleg nullára redukálódott. Ez az adókedvezmény megszűnt már jó ideje.
A diák is munkaviszony keretében dolgozik általában, így ugyanúgy kell személyi jövedelem adót fizetnie, mint bárki másnak. Bevallást is kell majd adnod jövő májusban.
Mivel nem vonnak belőle sem nyugdíjjárulékot, sem egészségbiztosítási és munkaerő piaci járulékot, így a nyugdíjba és a munkaügyiben az álláskeresésibe nem számít bele.
Ha nem diákszövetkezeten keresztül dolgozol, hanem munkaviszonyt létesítesz a munkáltatóval, akkor vonják belőle a járulékokat és nyugdíjnál és álláskeresésinél is beszámít.
Ebben az esetben persze ugyanannyi bruttónál kevesebb a nettó béred, mintha diákszövetkezeten keresztül dolgoznál.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!