Hogy kezdtétek az önálló könyvelést? Mennyi ideig tartott annyi ügyfelet összeszedni, hogy abból meg tudjatok élni?
Sziasztok!
Több, mint 10 éve vagyok könyvelőirodában. Könyvelő, adótanácsadó, bér- és TB ügyintézői végzettséget szereztem a munkáltatóm által. Úgy érzem, hogy lassan elérek egy olyan szintre, ahol már nem valakinek szeretnék dolgozni, hanem magamnak. Sajnos arra nem látok esélyt, hogy az itteni könyvelőirodába beszálljak, mint tulaj, de ez sem zárható ki.
Tavaly már elindítottam az egyéni vállalkozásomat, bizonyos adózási megfontolásból. Azóta jött pár cég, akit könyvelek, de ezek 2 emberhez tartoznak, szóval teljesen nem tudok építeni rá. Viszont úgy érzem sokkal többet mellékesbe nem tudok vállalni és lassan választanom kell, hogy merre tovább. Szeretem a munkahelyen, a főnök nagyon jófej, korrekt, sokmindent kaptam és sokmindenért hálás lehetek neki, a fizu se rossz, de szerintem az egyéniként jobb is lehetne.
Szóval ki hogyan kezdte az önálló könyvelést? Munka mellett sok ideig, vagy egyből felmondott valamennyi tartalékkal? Mennyi idő alatt érkezett annyi ügyfél, hogy abból meg tudjon élni? Ehhez kb. mennyi pénzt kellett reklámra, hirdetésre költeni?
Köszönöm a válaszokat!
Szintén könyvelőirodában alkalmazottként dolgoztam 10 évig. Mellette kb ahogy nálad megkeresett pár ismerős hogy szeretné, ha könyvelnék neki, ekkor csináltam egy céget. Elég biztonsági játékosnak tartom magam, így a kettő együtt kb 2 évig tök jól működött, lehetett bírni ekkor 4-5 céget és pár egyéni vállalkozót könyveltem. Sosem hirdettem, sosem reklámoztam. Rengeteg könyvelő és könyvelő iroda van. Úgy gondolom ha tudsz bármivel is többet, mást, máshogy, mint a többség akkor könnyebb fejlődni, legyen ez minőségben, szakértelemben bármiben több. Nekem kb 2 évig ahogy az első válaszoló írta, ajánlások alapján lettek új ügyfeleim, majd amikor már nem ment a kettő együtt, de ugyanakkor kalkuláltam azzal, hogy a fizu kiesik, fizetendő járulék keletkezik, iroda bérlet, irodaszer, programok ktge, stb. akkor váltsak ha ez anyagilag belefér. Nehéz volt igen, mert 8-10 óra mellett még 3-4 órát dolgozni plusz a hétvégék húzósak voltak. Lehetett volna korábban is váltani igen, de én biztosra akartam menni amennyire lehetett.
Azt ne felejtsd el, hogy iszonyú nagy felelősség önállóan dolgozni, egyedül meg főleg, hiszen nincs alternatíva az ügyfélnek arra, ha te nem vagy elérhető, vagy beteg vagy, vagy nyaralsz stb.
De válaszolva a kérdésedre, nekem kb 2-3 év volt párhuzamosan, akkor léptem amikor már volt annyi jövedelmem a saját cégből fixen amire lehetett alapozni, tartalék volt nyilván mert maga az iroda bérlés, berendezések stb is viszonylag nagy összegek voltak. (nem, soha nem akartam otthon ülve pizsamában felkelés után leülni és dolgozni, ezt az elején kikötöztem).
Nekem az ügyfelek ajánlásból lettek, sosem reklámoztam magam, minden ügyfelem így lett, és lesz a mai napig (kb 150 cég és 50 ev. jelenleg).
Szükség volt és van, rengeteg tanulásra, folyamatos fejlődésre és szakmai konzultációkra - mivel mindig van valami, amivel korábban nem foglalkoztál - annak érdekében hogy a lehető legkevesebbet hibázz.
Nekem kellett kontroll, amiatt, hogy ne essek át a ló másik oldalára és ne napi 16 órákat dolgozzak és egy atomstabil családi háttér is, kellett és kell mai napig hozzá, hogy az egészet kivitelezni lehessen.
Nagyon szépen köszönöm a választ mindkettőtöknek.
A legfőbb gondom, hogy ahonnan van 3 "cégem" most már, azok társasházak, egyik ismerősöm közös képviselő, így kitanultam ezt is. A 4.cég pedig családtag. Erre azért még alapozni nem tudok, hiszen a közös képviselőt bármikor leválthatják, vagy ő gondolja úgy, hogy elege lett. A család, azt meg ismeritek milyen. Szóval még maradok az irodába, jó helyem van ott,és addig is képzek tartalékot későbbre, ha úgy gondolnám, hogy átmegyek magánba.
Azt is tudom, hogy egyedül sokkal nehezebb lesz, hiszen most 7en vagyunk az irodába, de mindenkinek cégek vannak kiosztva, nem munkafolyamatok. Szóval át látom teljes egészében őket. Nyílván folyamatosan követem a változásokat, szakmai anyagokat olvasok/hallgatok, és tanulok még másoktól, de ez szerintem amíg ezt a szakmát űzöm így lesz!
Még egyszer köszönöm neketek!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!