Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » 3 havi munkabèrt akar a...

3 havi munkabèrt akar a munkáltató visszakapni? Köteles vagyok kifizetni?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Jelezte ma a munkáltatóm, hogy valamit rosszul számoltak el, több fizetést kaptam, mint ami járt volna, ezért 3 havi munkabèrt vissza kellene utalnom. Ezt követően majd levonják a többletet és vissza kapom, ami alapvetően járt volna. Nekem eléggé furcsának tűnik a helyzet. A különbözetet oké,hogy visszafizetem, na de 3 havi bèrt könyörgöm?! Ahogy utána olvastam eleve ott a 60napos határidő, másrészt ilyet sehol nem találtam,hogy a teljes bért kellene visszautalnom. Hozzáteszem, nem tudtam,hogy többet kapok,mint ami járna, ugyanis gyeden vagyok itthon, bérpapírt sem láttam január óta. Az utalásoknál pedig számomra nem volt jelzésértékű az összeg,amit kaptam. A kérdés tehát, hogy követelheti e a 3 havi bèrt a munkáltató, S nem csupán a túlfizetés összegét?

Köszönöm ha segítesz!

#téves #Visszakövetelès
2023. aug. 23. 21:14
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
100%
Elsö lépésben ügyvédet bekapcsolni, utána meg, ha jogos, a munkaügyi bíróságot
2023. aug. 23. 21:32
 2/16 anonim ***** válasza:
100%

Igen, ha jogtalanul jutottál magasabb munkabérhez, akkor jogosan követeli vissza.

Viszont ha te átszámoltad és a szerződésed szerint ennyit kellene kapnod, mindenképpen jelezd!

2023. aug. 23. 21:35
 3/16 A kérdező kommentje:
Nyilván azt az összeget,amit többletkènt kaptam, jogosan követeli vissza. Számomra maga az eljárás módja furcsa, hogy nem a különbözetet kell csupán visszafizetnem, hanem a 3havi bért, amiből aztán majd levonják a többletet és a megfelelő összeget utálják ki végül. Felesleges pénzforgalomnak tartom, tegyük fel például 150eft lenne a túlfizetés összege a 3 hónapra, de helyette 1milliót kellene befizetnem, és majd visszautalnak 850eft-ot. Ennek mi értelme van?
2023. aug. 23. 21:41
 4/16 anonim ***** válasza:
100%

TLDR:

Nem vagy köteles a teljes 3 havi kifizetést visszautalni.

Eszedbe se jusson ilyet csinálni, mert könnyen lehet, hogy azt a pénzt soha nem látod viszont.

Idén két ilyen esetem volt, egyszer az én hibám miatt, egyszer munkáltatói hiba miatt kaptam több pénzt, így kicsit beleástam magam, mi a helyzet, valamint beszéltem a cég jogászával is.

Amit tisztázni kell:

- Kinek a hibájából történt a téves kifizetés?

- Életszerű-e, hogy az eltérést nem veszed észre?

A 60 napos szabály csak akkor él, ha nem a te hibád volt és józan paraszti ész alapján nem elvárható, hogy észre vedd a túlfizetést (pl. mert kicsit a különbség, vagy amúgy is változó havi kifizetéseket kapsz, ahol nem volt az összeg kiemelkedő.)

Ha ezek nem teljesülnek, az elévülés 3 év.

A visszafizetésre két mód van:

- A munkáltató megkér, hogy utald vissza az összeget a számlájára. Ekkor az utalás költségeit az viseli, akinek felróható a hibás fizetés.

- Írásban nyilatkozol, hogy a jövőbeli béredből (ha van ilyen) a munkáltató levonja a túlfizetést.

Őszintén szólva a levonás mindenkinek egyszerűbb, én is ezt tettem, mindkét esetben.

Neked is ezt kellene erőltetned.

Biztos vagy benne, hogy ez a három hónap teljes visszafizetése nem félreértés? Nagyon érdekelne, mivel indokolják, ha tényleg ez az álláspont.

2023. aug. 23. 22:57
 5/16 A kérdező kommentje:
Köszönöm a segítséget, ma megyek be tisztázni a helyzetet, megírom, hogy mit mondtak végül.
2023. aug. 24. 03:45
 6/16 anonim ***** válasza:
100%
Egyertelmuen jelezned kell hogy hajlando vagy a tobbletet visszafizni. Viszont nem utalgatsz vissza aemmit, tessek reszletekben levonni az osszeget.
2023. aug. 24. 11:49
 7/16 A kérdező kommentje:
Ma voltam bent, a munkáltató állítja,hogy mivel más jogcímen volt könyvelve/utalva az összeg, így nem tudják bérszámfejteni, és csak a jogtalanul kiutalt összeget emiatt nincs lehetőségem visszafizetni. Éppen az előbb írtam egy ügyvédnek, hogy tudna e nekem segíteni ebben az esetben. Majd megírom, hogy hogyan alakul a helyzet.
2023. aug. 24. 12:57
 8/16 anonim ***** válasza:
77%
Szerintem csak Mancika nem ert hozza. Kotve hiszem hogy ne lenne konyvelesi mod hogy az ilyen hibakat korrigalni lehessen.
2023. aug. 24. 13:10
 9/16 anonim ***** válasza:
100%
Én is jártam így, bár jóval kisebb tétellel. Utólag levonták a következő haviból. Szerintem is kizárt, hogy ne lehessen megoldani.
2023. aug. 24. 15:01
 10/16 anonim ***** válasza:
100%

Semmi gond, fizessék ki a tényleges három havi járandóságodat, hiszen ezek szerint azzal máig tartoznak neked.

Ha megkaptad, vissza tudod utalni az eredeti három havi kifizetést.

Természetesen csökkentve az utalási költségekkel.

Visszautalni 3 havi bért viccnek is rossz, a kérésnek nincs jogalapja.

2023. aug. 25. 07:02
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!