Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Befizetett TB tartozás visszai...

Befizetett TB tartozás visszaigénylése?

Figyelt kérdés

Sziasztok egy olyan kérdésem lenne felétek, hogy külföldön dolgozok kettő éve, ez idő alatt biztosítva voltam német betegbiztosítónál viszont nem mondtam le a magyarban a tb-t, így gyűlt a tartozás. Körülbelül egy hónapja mondtam le a magyarországi tb-t és kifizettem tartozást.

Vissza tudom valahogy igényelni a befizetett összeget? A 2 év alatt unios tagállamban dolgoztam és fizettem a biztosítást szóval tudom igazolni a NAV felé.

2023. aug. 14. 19:58
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:

ePapír szolgáltatás (ügyfélkapu szükségeltetik hozzá)

[link]

2023. aug. 17. 11:15
 12/17 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen, írtam nekik e-papíron (L)
2023. aug. 17. 17:37
 13/17 anonim ***** válasza:
Remek. Majd írd meg a végeredményt, mert érdekel. Köszi!
2023. aug. 18. 05:08
 14/17 A kérdező kommentje:

Kaptam visszajelzést a NAV-tól,

Tájékoztatom amennyiben rendezni kívánja egészségügyi szolgáltatási járulék fizetési

kötelezettségét, szíveskedjen az alábbiak szerint eljárni:

1. Az egészségbiztosítási szervhez teljesítse külföldi biztosítására vonatkozó bejelentési

kötelezettségét (EGT bejelentő lap beadásával)

2. Ha az egészségbiztosítási szerv felé bejelentette a külföldi tartózkodását, azután a

23T1011U jelű bejelentő lapon vagy egyedi kérelem útján kérheti egészségügyi

szolgáltatási járulékfizetési kötelezettségének visszamenőleges hatállyal történő törlését az

állami adó-és vámhatóságnál, beadványhoz mellékletként csatolni kell:

- az Ön külföldi biztosítója által kiállított igazolást, amely tartalmazza a külföldi

biztosítás kezdetét és folyamatos fennállását.

- Külföldön történő életvitelszerű tartózkodás igazolható külföldi hatóság által

kiállított lakcím igazolással, bérleti szerződéssel, stb.

Amennyiben az Ön részére nem állít ki a külföldi biztosítója igazolást, akkor a magyar

Egészségbiztosítási szerv felé fordulhat ezen igazolás kikérésének ügyében. („Adatközlő

E104/S041 nyomtatványhoz Másik EGT tagállami biztosítási időszak igazolására”

elnevezésű nyomtatvány)

2023. aug. 23. 17:33
 15/17 anonim ***** válasza:

Tehát akkor az van, amire gondoltam.

Leírta a NAV, hogy a NEAK-nál intézd a dolgokat.

Ha kéri a T1011 nyomtatvány benyújtását a NEAK intézése után, akkor neked 2020. július 01-je előtti hátralékod is volt (124 adónemen). Mert ha nem lett volna, akkor azt nem kérné. Pedig azt írod, 2 éve vagy csak külföldön.

Jó lenne tisztán látni, mert így nagyon nehéz segíteni.

Legalább egy adófolyószámlát küldjél már át az adataidat kitakarva. Persze nem olyat, amin az egyenlegeid vannak csak, hanem "részleteset", tehát olyat, amin a könyvelési folyamatokat is látom.

Az is segítség, ha megírod, mekkora összeget kellett befizetned. Abból is tudni fogom, hogy kb. milyen időszakra (hány év) írták elő a járulékot.

Ugyanis 2020. július 01-je előtt ezek a feladatok a NAV-hoz tartoztak. Utána már semmi közük hozzák, átkerült a NEAK-hoz, a NAV csak nyilvántartja az adófolyószámládon, és behajtja, ha kell. A dátum előtti és utáni előírások/törlések stb. megosztódnak a két szerv között, azért lesz még jó ideig káosz a járulék körül. Nem rongyolhatnak bele egymás előírásába.

Értsd: 2020. július 01-je előtti időszak járulékát a NAV intézheti, az utána lévőt pedig a NEAK.

Mivel kéri a NAV a T1011 benyújtását is, ebből gondolom, hogy 2020. július 01-je előtti időszakra is volt járulékod előírva.

Ha csak utána időszakra lett volna, akkor ezt nem kérné, mert ahhoz már semmi köze.

2023. aug. 25. 05:38
 16/17 A kérdező kommentje:

2021.-ben érettségiztem le középiskolában, szóval nem tudom 2020. július 01 előtt hogy lehetett hátralékom, 134 ezer forintot kellett kifizetnem tb.-re

Az állami adó- és vámhatóság nyilvántartásának adatai szerint 2021.12.16-2023.06.12. között kötelezett egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésére.

2023. aug. 26. 19:30
 17/17 anonim ***** válasza:

Akkor viszont nem értem, hogy miért kéri a NAV a T1011 nyomtatvány benyújtását.

A NEAK-nál kell elkezdeni intézkedni, mivel 2020. július 01-je óta a járulékkal kapcsolatos előírásokat, törléseket ők végzik. A NAV-nak ahhoz valójában semmi köze már.

"Körülbelül egy hónapja mondtam le a magyarországi tb-t és kifizettem tartozást."

A "lemondás" hogyan történt? Intézkedtél már a NEAK-nál? Benyújtottad a NEU.70 nyomtatványt hozzájuk? Vagy hogyan intézkedtél??????

Írd már le pontosan, hogy mit csináltál eddig, ne húzzuk egymás idejét feleslegesen. Köszi.

2023. aug. 27. 05:35
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!