Befizetett TB tartozás visszaigénylése?
Sziasztok egy olyan kérdésem lenne felétek, hogy külföldön dolgozok kettő éve, ez idő alatt biztosítva voltam német betegbiztosítónál viszont nem mondtam le a magyarban a tb-t, így gyűlt a tartozás. Körülbelül egy hónapja mondtam le a magyarországi tb-t és kifizettem tartozást.
Vissza tudom valahogy igényelni a befizetett összeget? A 2 év alatt unios tagállamban dolgoztam és fizettem a biztosítást szóval tudom igazolni a NAV felé.
Amint a NAV-nál is túlfizetésként jelentkezik a befizetett összeged, az ATVU17 jelű nyomtatvány értelemszerű kitöltésével és a NAV-hoz történő benyújtásával visszaigényelheted a túlfizetést bankszámlára, vagy lakcímre. Ügyintéző idő 30 nap.
"Hova kell benyujtanom azt az igazolást (alátámasztja hogy voltam biztosított EU tagállamban) amit a NEAK-tól kaptam?"
A NEAK elméletileg kommunikál a NAV-val, ha egy ilyen eljárást folytatott le. Azért is írtam, hogy amint a NAV-nál is túlfizetésként jelentkezik...
A NAV a NEAK által átadott adatok alapján rendezi majd az adófolyószámládat - törli arra az időszakra előíródott járulékot, amikor külföldön fennállt a biztosításod -, azt kell megvárnod.
Nézz rá az adófolyószámládra (NAV), már lehet, hogy könyvelve van rajta a törlés és az egyenleg túlfizetést mutat. Ha így van, akkor benyújthatod a 17-es nyomtatványt.
30 nappal ezelőtt intézted a kormányhivatalos dolgot, akkor már a NAV-nál is intéződnie kellett valaminek.
Ha nem akarsz várni - hiszen minek is várnál -, akkor ahogy előttem már ajánlották ePapíron nyújtsd be a NAV-hoz a különböző igazolásokat és kérd, hogy rendezzék annak megfelelően az adófolyószámládat. "Simán" nem fogják megcsinálni, egyeztetni fognak a NEAK-kal, hiszen 2020. július 01-je óta már nem a NAV, hanem a NEAK írja elő, illetve törli a járulék kötelezettségeket, de ilyen módon legalább meggyorsítod a két szerv közötti kommunikációt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!