Ha kiadók 2házat albérletbe akkor mennyit kell utánna adóznom?
A 90% után 15%-ot, ha nem tételes elszámolást választasz.
Bevétel - elszámolható költség = jövedelem
A jövedelem után 15 % az SZJA mértéke.
Alapból minden bevétel, amit a bérlőtől kapsz. Vele szemben elszámolható a tevékenységgel szorosan összefüggő és igazolt kiadás/költség, valamint az SZJA törvényben meghatározott egyéb, igazolás nélkül is elszámolható költség.
A különbözet SZJA-köteles.
Másik varia:
Nem gyűjtögeted a kiadásaidról a számlákat, hanem a bevételed 10 %-át tekinted költségnek, tehát a 90 %-a lesz SZJA-köteles.
Ezt az éves SZJA bevallással kell megfizetni?
Mi van akkor, ha már ki van adva egy lakás, aminek 1/2 része az enyém és eddig nem fizettem adót? Honnantól számolva kell fizetnem, visszamenőleg a kiadástól számítva? Büntetést kell fizetni, ha én jelentem be?
"Ezt az éves SZJA bevallással kell megfizetni?"
Negyedévente van előlegfizetési kötelezettség. Az SZJA törvényben meghatározott nyilvántartás vezetésére vagy köteles. Abból negyedévente megállapítod az SZJA előleg összegét és a következő hó 12-ig megfizeted azt.
Év végén - szintén a nyilvántartásod alapján - elkészíted a bevallást róla, majd rendezed az év közben megfizetett, valamint a végleges kötelezettség közötti különbözetet (már ha lesz).
"Mi van akkor, ha már ki van adva egy lakás, aminek 1/2 része az enyém és eddig nem fizettem adót?"
Ha lezárt adóévekről beszélünk - tehát olyanról is, amivel kapcsolatban a bevallást már el kellett készíteni -, akkor
1./ mélyen hallgass róla, és imádkozzál, hogy senki ne nyomjon fel emiatt az adóhatóságnál,
2./ utólag - önellenőrzés keretén belül - bevallod és megfizeted utána az SZJA-t
Ha nem tudtál arról, hogy a másik tulajdonos bérbe adta a hozzájárulásod nélkül az ingatlant, akkor nyilván nem vagy felelősségre vonható, a kötelezettségek teljesítése őt terheli.
"Honnantól számolva kell fizetnem, visszamenőleg a kiadástól számítva?"
Nyilván igen. Onnantól kezdve, hogy elkezdted a bérbeadási tevékenységet és bevételed származott belőle.
"Büntetést kell fizetni, ha én jelentem be?"
Mit jelentesz be és hova? Ezt a kérdést nem értem...
5# Köszi a választ!
"Büntetést kell fizetni, ha én jelentem be?"
"Mit jelentesz be és hova? Ezt a kérdést nem értem..."
Pl.: utólag - önellenőrzés keretén belül
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!