Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Ha kiadók 2házat albérletbe...

Ha kiadók 2házat albérletbe akkor mennyit kell utánna adóznom?

Figyelt kérdés
2023. júl. 14. 11:42
 1/7 anonim ***** válasza:

A 90% után 15%-ot, ha nem tételes elszámolást választasz.

[link]

2023. júl. 14. 11:54
 2/7 anonim ***** válasza:

Bevétel - elszámolható költség = jövedelem

A jövedelem után 15 % az SZJA mértéke.

Alapból minden bevétel, amit a bérlőtől kapsz. Vele szemben elszámolható a tevékenységgel szorosan összefüggő és igazolt kiadás/költség, valamint az SZJA törvényben meghatározott egyéb, igazolás nélkül is elszámolható költség.

A különbözet SZJA-köteles.

2023. júl. 15. 05:12
 3/7 anonim ***** válasza:

Másik varia:

Nem gyűjtögeted a kiadásaidról a számlákat, hanem a bevételed 10 %-át tekinted költségnek, tehát a 90 %-a lesz SZJA-köteles.

2023. júl. 15. 05:13
 4/7 anonim ***** válasza:

Ezt az éves SZJA bevallással kell megfizetni?

Mi van akkor, ha már ki van adva egy lakás, aminek 1/2 része az enyém és eddig nem fizettem adót? Honnantól számolva kell fizetnem, visszamenőleg a kiadástól számítva? Büntetést kell fizetni, ha én jelentem be?

2023. júl. 21. 17:58
 5/7 anonim ***** válasza:

"Ezt az éves SZJA bevallással kell megfizetni?"

Negyedévente van előlegfizetési kötelezettség. Az SZJA törvényben meghatározott nyilvántartás vezetésére vagy köteles. Abból negyedévente megállapítod az SZJA előleg összegét és a következő hó 12-ig megfizeted azt.

Év végén - szintén a nyilvántartásod alapján - elkészíted a bevallást róla, majd rendezed az év közben megfizetett, valamint a végleges kötelezettség közötti különbözetet (már ha lesz).

"Mi van akkor, ha már ki van adva egy lakás, aminek 1/2 része az enyém és eddig nem fizettem adót?"

Ha lezárt adóévekről beszélünk - tehát olyanról is, amivel kapcsolatban a bevallást már el kellett készíteni -, akkor

1./ mélyen hallgass róla, és imádkozzál, hogy senki ne nyomjon fel emiatt az adóhatóságnál,

2./ utólag - önellenőrzés keretén belül - bevallod és megfizeted utána az SZJA-t

Ha nem tudtál arról, hogy a másik tulajdonos bérbe adta a hozzájárulásod nélkül az ingatlant, akkor nyilván nem vagy felelősségre vonható, a kötelezettségek teljesítése őt terheli.

"Honnantól számolva kell fizetnem, visszamenőleg a kiadástól számítva?"

Nyilván igen. Onnantól kezdve, hogy elkezdted a bérbeadási tevékenységet és bevételed származott belőle.

"Büntetést kell fizetni, ha én jelentem be?"

Mit jelentesz be és hova? Ezt a kérdést nem értem...

2023. júl. 22. 06:03
 6/7 anonim ***** válasza:

5# Köszi a választ!

"Büntetést kell fizetni, ha én jelentem be?"

"Mit jelentesz be és hova? Ezt a kérdést nem értem..."

Pl.: utólag - önellenőrzés keretén belül

2023. aug. 4. 13:23
 7/7 anonim ***** válasza:
Az önellenőrzés azt hivatott szolgálni, hogy magad vetted észre a problémát, nem pedig az adóhatóság találta meg. Önellenőrzés keretén belül van önellenőrzési pótlék-fizetési kötelezettség, a bevallásban van ilyen sor. Ezt felfoghatod "büntetésként" is, viszont jogilag nem az.
2023. aug. 14. 06:48

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!