TB díja minden egyes hónapban 9600 Ft?
Ahogy az első válaszoló írta, ha teljes hónapban fennáll a fizetési kötelezettség, akkor mindegy, hogy az a hónap 28, 29, 30 vagy 31 napos, fixen 9.600 forintot kell fizetni.
Ha nem áll fenn teljes hónapban, akkor számolunk csak a napi 320 forint szorzatával.
3-as nem nagyon nem ugyanazt kapod.
A te fizetésedből levont járulék által nem csak orvosi ellátást kapsz meg tb-alapon felírt támogaotott vagy legalább jelentősebb hányadba támogatott gyógyszert vagy segédeszközt, hanem mellé ha valami történik veled, jogosult leszel táppénzre ami a kieső jövedelmed pótolja részbe legalább és nem nulla forinton kell lenned, a nők kaphatnak gyerek esetén csecsemőgondozási meg gyermekgondozási díjat, nem csak azt az alanyi jogon járó huszonnyolc ezer valahányszáz forint gyest. Emellé neked a nyugdíj alapod is megvan belőle (szolgálati idő, nyugdíj összegének alapja)
Aki csak saját maga fizeti, az az orvosi ellátáson meg gyógyszeren, esetleges támogattott gyse-n kívül mást nem kap, gyakorlatilag csak ellátják a dokinál vagy kórházba ennyi, ja és ha saját magának valami baja lesz, neki akkoris fizetnie kell maga után, hogy ez az ellátási jogosultsága meg maradjon neki
#4 Vállalkozó vagyok, szóval nálam nem olyan egyszerű a táppénz, mint egy alkalmazottnak. Egy szimpla megfázással nem fogok vacakolni. Igazán beteg meg ötévente egyszer szoktam lenni (legutóbb 2 éve a Covid).
Nyugdíjat az államtól már nem fogok kapni, mert nem lesz, aki kitermelje, a saját nyugdíjamat a leadózott pénzemből kell összeszednem.
GYES/GYED nem érint, mert férfi vagyok, asszonykám meg sajnos meddő, így gyerek nincs és nem is lesz.
"én meg befizetek 160 ezret,"
A teljes összeg nem kizárólag azt fedezi, amire a másik "csak" 10 ezret fizet havonta.
A társadalombiztosítási járulékban benne van a nyugdíjjárulék, a természetbeni egészségbiztosítási járulék (ennek a másik megfelelő az, amit havi 10 ezerrel fizetnek azok, akik nem "biztosítottak"), a pénzbeli egészségbiztosítási járulék és a munkaerő-piaci járulék.
Mivel Te ezeket is fizeted kötelező jelleggel, ezért más ellátásokra is jogosult vagy/lehetsz mint az, aki csak havi 10 ezret fizet saját zsebből.
#6 A nyugdíjjárulék az összevonás előtt 10% volt, a természetbeni egészségbiztosítási járulék meg 4%. Jelen esetben arra is 35 ezret perkálok be, azaz majdnem négyszer annyit, miközben orvos csak a rendszeres szűrővizsgálatokon lát, mert nem vagyok se túlsúlyos, se alkoholista, se dohányos.
Nem is beszélve róla, hogy a nyugdíjjárulék is csak ablakon kidobott pénz, mert mire odajutok, lesz 70 év a nyugdíjkorhatár és mai értéken fogok kapni vagy 100 ezret, mert nem lesz, aki kitermelje a nyugdíjat.
Az egy másik dolog, hogy tehetsz ellene vagy sem. Kirovó-felosztó rendszer működik hazánkban, kár ezen rágódni.
Ennyi erővel szidhatnánk a 3 vagy többgyerekeseket, mert gyakorlatilag szinte semmit nem tesznek a közösbe, ahhoz képest pokoli sokat kivesznek belőle, mert a kormány sokszor gazdaságilag értelmetlen döntéseket hoz. Most utáljam őket ezért? Nem fogom. Ők sem tehetnek róla, csak élnek a kedvező helyzettel.
Az egészségügyi szolgáltatási járulék (havi 9.600 forint) felel meg a Te béredből levont természetbeni egészségbiztosítási járuléknak (4 %). Az elsőt többnyire azoknak kellene fizetniük, akiknek gyakorlatilag nincs bevételük. Akkor inkább állok azon az oldalon, akiknek van fizetésük, amiből vonják, még ha többet is mint 9.600 forint.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!