Miert tart honapokig egy tb jogviszony lekerdezes?
Velem ugyanez volt.
Kb 1 éve megy a bénázás, nem értik meg, hogy az ország ahol voltam alanyi jogon járt mindenkinek az eü, és tanultam, még küldtem is iskolai papírokat mind a 9 tanévről, igazolásnak..
Majd jön levél, hogy az ottani Nav megfelelője szerint én nem dolgoztam abban az országban, ergo biztos csak a magyar biztosításon volt, és lehet ki kell fizetni a tb-t 13 éves koromtól számítva, csak mert nem értik, hogy én csak tanultam kint.
Ilyen ez. Viszont nekem addig is amíg ez intéződik, zöldre váltott a TB-m, csekkold le te is, lehet közben már átváltott amíg folyamatban az ügy
Azért tart hónapokig, mert a külföldi biztosító általában ennyire lassú!
Tapasztalat...
Ha Te magad beszerezted volna a külföldi biztosítótól a szükséges igazolásokat, és úgy jössz haza, majd azokat benyújtod eredetben itthon, akkor pikk-pakk a feladat végére értél volna.
"Akkor mire fel vonjak a fizetesembol a tb-jarulekot?!"
Ne keverd az időszakokat. A járulékot "innentől" vonják, mert munkaviszonyban állsz. A tartozást pedig előtte időszakra halmoztad fel, mivel nem tudták, hogy külföldön biztosított vagy, ezért előírták azt.
Ha sikerül igazolni, akkor a külföldön fennálló biztosításod idejére visszamenőleg törlik a járulékokat.
"Akkor kinek a zsebeben landol ez a penz ahelyett, hogy engem latnanak el belole?? Minek vonjak le, ha kozben ugyanugy fizetnem kell, ha dokihoz megyek??"
A költségvetésbe megy ez a pénz. Ellátnak, és fizetned azért kell, mert valószínűleg érvénytelenítették a tartozásod miatt a TAJ-számodat. Jelenleg hiába van munkaviszonyod, amíg a teljes tartozást ki nem fizeted, vagy visszamenőleg nem törlik, fizetős az egészségügyi ellátásod.
Választási lehetőséged:
- Kifizeted a tartozást, majd ha utólag törlik a kötelezettséget, akkor a befizetésed túlfizetésként jelenik meg, amit kérhetsz kiutalni részedre.
- Nem fizeted ki, de nem is mész orvoshoz, hanem megvárod, hogy visszamenőleg töröljék a járulékokat, és újra érvényes legyen a TAJ-számod
- Nem fizeted ki a tartozást, de mész orvoshoz és kifizeted az ellátásod költségét, majd miután visszamenőleg törölték a járulékokat, kérvényezed, hogy a kifizetett egészségügyi ellátás költségét térítsék vissza részedre.
"Valaki ebbol k,,,,,,,,va jol jar…"
Biztos, hogy nem. Ez nem erről szól.
Azt, hogy nem tisztázott a státuszod, valójában nem értem. Ha kimentél külföldre, és a külföldön keletkezett biztosításodat bejelentetted úgy, ahogy "illik" az egészségpénztárnak (2020. július 01. előtt a NAV-nak), akkor nem is lett volna szabad, hogy járulék íródjon elő. Bejelentetted időben a külföldi biztosításod? Mert ha nem, akkor Te okoztál saját magadnak problémát, így nem okolhatsz érte másokat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!