Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Tavaly vettem egy lakást,...

Tavaly vettem egy lakást, most befektetésből vennék két kicsit a nagy árából? Milyen legális módon tudom elkerülni, vagy kevesebbet adózni?

Figyelt kérdés

Kevesebb, mint 5 éve vettem, így adóköteles az eladása.

De amennyiben a két kisebbnek az összeg több, mint most az egy nagy, akkor kell adóznom vagy nem?

Hogyan lehet ezt megoldani? Mert az a 15% elég sok...

CSAK! legális dolgok érdekelnek!

2023. jún. 3. 20:19
 1/10 anonim ***** válasza:
Az adóelkerülés legális. Az akkor belefér?
2023. jún. 3. 20:38
 2/10 anonim ***** válasza:

A két kicsi árának semmi köze ehhez. Vetted x-ért, most eladod y-ért, ha y nagyobb, mint x, akkor a különbözet után be kell fizetned az adót. Ebből még le lehet vonni különféle költségeket (pl. hirdetési díj, ügyvédi díj, értéknövelő beruházás, stb).

Egyetlen "fél"-legális dolgot tudnék elképzelni. Mégpedig hogy a szerződésbe az ingatlan bekerülési értékénél csak kicsivel magasabb összeg kerül, ezzel minimalizálva a fizetendő adót, a tényleges ár és a szerződésbeli ár közötti különbözetet pedig kézbe kéred. Ez jó lehet a vevőnek is, mert így neki is kevesebb illetéket kell fizetnie (ha kell, és nem jogosult illetékkedvezményre).

2023. jún. 3. 20:41
 3/10 anonim ***** válasza:
És ne felejtsd el indexalni az inflációval!
2023. jún. 3. 21:15
 4/10 krwkco ***** válasza:

"Tavaly vettem egy lakást, most befektetésből vennék két kicsit a nagy árából?"

Ez az "eladok és veszek" kedvezmény az illetékfizetésre vonatkozik. Az SZJA-ra nem.

Pl. [link]

2023. jún. 3. 21:31
 5/10 krwkco ***** válasza:

" Mégpedig hogy a szerződésbe az ingatlan bekerülési értékénél csak kicsivel magasabb összeg kerül,.."

Ez egyrészt nem fél-legális, hanem törvénysértés. Másrészt lehetnek buktatói.

Pl. ha kiderül, hogy valakinek elővételi joga volt (társasház alapító okirat), akkor az eladás érvénytelenné válik és az elővételes megkapja a lakást annyiért, amennyi a szerződésben szerepel. Vagy ha bármi okból érvénytelenné válik az eladás, akkor lehet vitatkozni, hogy mennyi pénz jár vissza.

Illetve, ha a vételár irreális, a NAV megállapíthat egy reális árat és azután kell adózni.

2023. jún. 3. 21:37
 6/10 anonim ***** válasza:

"Illetve, ha a vételár irreális, a NAV megállapíthat egy reális árat és azután kell adózni."

... a NAV megállapíthat egy reális árat és azután kell illetéket fizetni...

2023. jún. 4. 06:05
 7/10 krwkco ***** válasza:
... és adózni.
2023. jún. 4. 07:16
 8/10 anonim ***** válasza:

Vásárlás esetén illeték terhelhet, nem adó. Ezt Te is tudod krwkco, hiszen "szakmabeli" vagy. :)

Eladás esetén terhelhet SZJA. Nem mindegy, hogy melyik oldalon állunk. ;)

2023. jún. 6. 03:44
 9/10 krwkco ***** válasza:

"Nem mindegy, hogy melyik oldalon állunk."

Itt a kérdező mindkét oldalon áll, hiszen elad és vesz. Mindkét ügyletnél felmerülhet, hogy irreális árat írjanak a szerződésbe. A mindenkori eladó az adócsökkentés, a vevő az illeték csökkentése szándékával.

És mindkét ügyletnél felmerülhetnek a fent leírt problémák, ha nem reális a szerződésben szereplő ár.

2023. jún. 6. 07:01
 10/10 anonim ***** válasza:
Értem én, de tartom magam ahhoz, hogy vétel esetén illeték, eladás esetén SZJA jöhet szóba még akkor is, ha a kérdező mindkét oldalon áll.
2023. jún. 7. 05:10

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!