Tavaly vettem egy lakást, most befektetésből vennék két kicsit a nagy árából? Milyen legális módon tudom elkerülni, vagy kevesebbet adózni?
Kevesebb, mint 5 éve vettem, így adóköteles az eladása.
De amennyiben a két kisebbnek az összeg több, mint most az egy nagy, akkor kell adóznom vagy nem?
Hogyan lehet ezt megoldani? Mert az a 15% elég sok...
CSAK! legális dolgok érdekelnek!
A két kicsi árának semmi köze ehhez. Vetted x-ért, most eladod y-ért, ha y nagyobb, mint x, akkor a különbözet után be kell fizetned az adót. Ebből még le lehet vonni különféle költségeket (pl. hirdetési díj, ügyvédi díj, értéknövelő beruházás, stb).
Egyetlen "fél"-legális dolgot tudnék elképzelni. Mégpedig hogy a szerződésbe az ingatlan bekerülési értékénél csak kicsivel magasabb összeg kerül, ezzel minimalizálva a fizetendő adót, a tényleges ár és a szerződésbeli ár közötti különbözetet pedig kézbe kéred. Ez jó lehet a vevőnek is, mert így neki is kevesebb illetéket kell fizetnie (ha kell, és nem jogosult illetékkedvezményre).
"Tavaly vettem egy lakást, most befektetésből vennék két kicsit a nagy árából?"
Ez az "eladok és veszek" kedvezmény az illetékfizetésre vonatkozik. Az SZJA-ra nem.
Pl. [link]
" Mégpedig hogy a szerződésbe az ingatlan bekerülési értékénél csak kicsivel magasabb összeg kerül,.."
Ez egyrészt nem fél-legális, hanem törvénysértés. Másrészt lehetnek buktatói.
Pl. ha kiderül, hogy valakinek elővételi joga volt (társasház alapító okirat), akkor az eladás érvénytelenné válik és az elővételes megkapja a lakást annyiért, amennyi a szerződésben szerepel. Vagy ha bármi okból érvénytelenné válik az eladás, akkor lehet vitatkozni, hogy mennyi pénz jár vissza.
Illetve, ha a vételár irreális, a NAV megállapíthat egy reális árat és azután kell adózni.
"Illetve, ha a vételár irreális, a NAV megállapíthat egy reális árat és azután kell adózni."
... a NAV megállapíthat egy reális árat és azután kell illetéket fizetni...
Vásárlás esetén illeték terhelhet, nem adó. Ezt Te is tudod krwkco, hiszen "szakmabeli" vagy. :)
Eladás esetén terhelhet SZJA. Nem mindegy, hogy melyik oldalon állunk. ;)
"Nem mindegy, hogy melyik oldalon állunk."
Itt a kérdező mindkét oldalon áll, hiszen elad és vesz. Mindkét ügyletnél felmerülhet, hogy irreális árat írjanak a szerződésbe. A mindenkori eladó az adócsökkentés, a vevő az illeték csökkentése szándékával.
És mindkét ügyletnél felmerülhetnek a fent leírt problémák, ha nem reális a szerződésben szereplő ár.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!