Hogyan tudnék Magyarországon munkavállalói jogviszonyt létesíteni tb/TAJ-szám nélkül?
Jelenleg külföldön van betegbiztosításom (Svájcban, nem EU-s ország).
Van lehetőségem magyar munkavállalói viszonyt létesíteni amennyiben nincs magyar tb-m hanem Svájcban vagyok bebiztosítva?
Ha ha van TAJ számom és úgy létesítek munkavállalói jogviszonyt, akkor le kell mondanom a más országokban létesített biztosításomról, nem?
Ha itthon laksz, akkor igen. Mire mennél itthon egy svájci biztosítással?
És igen, kell tb szám. De az embernek lehet több országban is tb száma, de csak egy helyen lehet biztosított elvileg.
Nekem nincs.
Nem mindenki született Magyarországon.
"Nekem nincs.
Nem mindenki született Magyarországon."
Külföldinek vagy belföldinek számítasz?
Ugyanis külföldi állampolgár részére a foglalkoztatója/munkáltatója igényli meg a TAJ-számot Magyarországon.
Minden más esetben az illetőnek (törvényes képviselőjének) kell kérnie a kormányhivatalban, hogy képezzenek meg neked egy TAJ-számot. Regisztrálnak a rendszerben, és kb. 5 perc az egész. Az első TAJ-kártya ingyenes. Okmányaid kellenek hozzá.
"Van lehetőségem magyar munkavállalói viszonyt létesíteni amennyiben nincs magyar tb-m hanem Svájcban vagyok bebiztosítva?"
Természetesen nem kizáró ok. 9-es leírta, hogy melyik esetben ki kérvényezheti a TAJ-szám megképzését.
Ha magyar állampolgár lennél/vagy, akkor az NYT.53 nyomtatványon kell kérvényezni azt a lakóhelyed szerinti kormányhivatalban.
A foglalkoztató pedig egy bizonyos "Megrendelő" lapot tölt ki hozzá, ha külföldi állampolgár vagy, ennek a száma NYT.52.
Ilyen esetben vagy te veszed át a kormányhivatalban, amikor legyártották a TAJ-kártyát, vagy a munkáltatótól fogod megkapni azt, amikor elkészült. Attól függ, hogy átvevőként mit jelöl rajta a munkáltató.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!