Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » A TAJ-szám 1 hónapja még zöld...

A TAJ-szám 1 hónapja még zöld volt, de nem látszik a NEAK holnapján a jogviszony. Mi lehet az oka?

Figyelt kérdés
Párom 3 hónapja be van jelentve - elvileg. Erről van munkaszerződése, kap bérjegyzéket is - bár megjegyzem, olyat én is tudok nyomtatni szerintem bármikor. Az e-bev oldalon látszik ugyan a bejelentés, de A NEAK oldalán nem. Laikusként úgy tűnik, mintha, be lenne jelentve, de nem fizetnének utána tb járulékot. A könyvelővel próbáltam beszélni, de folyamatosan hárít, szerinte csak a NAV-hoz kell lejelenteniük az adatokat. A NEAK-nál pedig azt az írásos választ kaptam, hogy a cég nem teljesítette az adatközlést. Lehetséges, hogy a NAV és a NEAK között nem megfelelő a kommunikáció, vagy inkább a könyvelő és/vagy a párom főnöke működnek valamit a háttérben?

2021. jún. 2. 06:48
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
100%

Ha az e-bev oldalon élő a jogviszony, a státusza feldolgozott, akkor a könyvelő mindent megtett, ami a dolga volt.

A munkáltató a NAV felé tartozik jelentési kötelezettséggel, aki továbbítja az információt a NEAK-nak. Itt lehet valami gond, sajnos személyes tapasztalat, hogy előfordul.

Ha van az elérhető közeletekben NAV és NEAK ügyfélszolgálat, akkor én a helyetekben bemennék először a NAV-hoz, kérnék egy dokumentumot, hogy be van jelentve adott munkáltatóhoz, és ezzel elbattyognék a NEAK-hoz.

2021. jún. 2. 09:20
 2/12 anonim ***** válasza:
100%
A munkáltató soha nem jelent a NEAk felé, csak a NAV felé. Onnan meg vagy átmegy, vagy nem, nagyon sok a zűr, sajnos.
2021. jún. 2. 10:39
 3/12 A kérdező kommentje:

Kedves 1-es! Köszönöm a választ.

Én el is hinném, hogy sok a zűr a rendszerben, de mindegyik kollégájánál fennáll ugyanez a probléma. Nekem ez furcsa egy kicsit. És két különböző megyéről beszélünk - igaz, a központi rendszerben összefutnak az adatok -, onnan pedig random 5-6 egymástól független ember adati ugyanúgy hiányoznak.

2021. jún. 2. 11:02
 4/12 anonim ***** válasza:
82%

#1-es vagyok

Kérdező, értem és megértem a kételyeid.

Én a másik oldal vagyok, a könyvelői, ezért írtam, hogy személyes tapasztalat, hogy van zűr a mátrixban. Mondjuk az is tény, hogy én nem intézem el annyival, hogy "de hát én bejelentettem". Ilyen esetben fel szoktam hívni a NAV-ot és egyeztetek. Nekem eddig szerencsém volt, mert mindig készséges ügyintézőt fogtam ki. Ha ott minden rendben, akkor hívom a NEAK-ot, na ott már egy kicsit erőszakoskodni kell, de általában ott is segítenek, aminek az a vége, hogy a dolgozó menjen be a dokumentumokkal az ügyfélszolgálatra, és akkor helyre teszik.

2021. jún. 2. 11:15
 5/12 anonim ***** válasza:

Az e-bev oldalon látszik ugyan a bejelentés

Innentől kezdve jó lenne befejezni a munkáltató és a köynvelő hibáztatását. Akkor is, ha több emberről van szó.

2021. jún. 2. 11:17
 6/12 anonim ***** válasza:
Figyeld a NEAK oldalát is azért (gondolom a TAJ-nyilvántartással összefüggő szolgáltatások oldalra gondoltál, azonbelül a biztosítási jogviszony lekérdezésésre). De ha EBEV-en látszik hogy bejelentettek akkor nem lehet nagyobb gond.
2021. jún. 2. 17:35
 7/12 A kérdező kommentje:

Kedves 5-ös!

Korábban volt már ilyen jellegű probléma a munkáltatóval, ahol valóban ő és az akkori társa volt a ludas, szándékosan elbliccelték a járulékokat, és akkor is látszott a NAV-nál a bejelentés, tehát nem alaptalan a félelem.

Azóta eltelt másfél év, ez új cég és nincs társa, esküdözött, hogy minden rendben lesz és rátolta az egész balhét a társára, azzal a felkiáltással, hogy ő nem tudott a simliskedésről a háttérben.

2021. jún. 3. 07:19
 8/12 A kérdező kommentje:

Kedves 1-es! Ismét köszönöm a választ és a megértést. Írásban megkerestem a NEAK-ot, kaptam választ is. Jelenleg ott tartunk, hogy beküldtem a NEAK-hoz a munkaszerződést, az eddigi 2 db bérpapírt és a NAV-tól lehívott járulék táblázatot, amin kizárólag az szerepel, amit én fizettem be. Kíváncsi leszek a fejleményekre.

El akartam kerülni a hivatalos utat, mert ha most tényleg nem a hivatal és a rendszer hibája, akkor a odakoppintanak a cégnek szerintem. Meglátjuk mi lesz, várjuk a fejlemémyeket.

2021. jún. 3. 07:26
 9/12 anonim ***** válasza:
92%

Kedves kérdező! A közhiedelemmel ellentétben az nem a te problémád, hogy a munkáltató nem fizeti be a járulékokat. Ha be vagy jelentve és beküldi a havi bevallásokat a munkáltató, akkor téged nem ér semmilyen hátrány. A munkabérből levont járulékok befizetéséért ő felel, rajta hajtják be ha nem fizet és őt éri negatív következmény. Tehát alaptalan a félelmed.

Nem tudom, milyen járulék táblázatot kértél le a NAVtól: te a saját adószámla kivonatod láthatod; valamint azt a járulékadat kivonatot amit a munkáltató rólad jelent a NAVnak (ez bizonyítja, hogy a havi bevallásokat beküldte)

Olyan táblázatot nem tudsz lekérdezni, amin az látszik, hogy te mit fizettél be és az is, hogy a munkáltató mit fizetett be utánad.

A munkáltatói befizetéseket a munkáltató adószámláján lehet megnézni, amit te se megnézni nem tudsz (hacsak nem vagy jogosult a munkáltató cégkapujának használatára), se a NAV nem adja ki neked. Valamint a számlán csak összesítve szerepelnek az összegek, nem személyre lebontva. Azaz, ha van 5 munkavállaló és mindegyiküktől levontak 30ezer forint TB járulékot, akkor 150ezer forint előírás keletkezik (a munkáltató bevallása alapján). Ha a munkáltató csak 60ezer forint TBt utal, az nincs felcímkézve, hogy Pista meg Jóska után fizettem, Sanyi, Zoli meg Feri után nem.

2021. jún. 3. 08:16
 10/12 anonim ***** válasza:
89%

Minden úgy van, ahogy a 9-es válaszoló megírta.

A munkáltató a béredből levonta, semmi közöd ahhoz, hogy továbbutalta-e az államnak vagy sem. Az már az Ő tartozása onnantól kezdve az állam felé, a cég adófolyószámláján tartják nyilván, és ha nem fizeti be, akkor a cég ellen indítanak végrehajtást, nem a dolgozók ellen.

Te a cég adófolyószámláját nem láthatod (kivéve ha a cég gazdasági ügyintézője vagy és jogosultságot adott hozzá a főnököd). Sem a rajta előíródott kötelezettségeket, sem a befizetéseket sem. És valóban összesített összeg szerepel rajtuk. Ha egy cégnek van 3428 dolgozója, és a bérükből levont 12 millió járulékot a munkáltató, akkor a járulék adónemen szerepel 12 millió kötelezettség előírva a cég adófolyószámláján. Nincs felcímkézve, hogy a 3428 dolgozóból kire mennyi esik belőle. :)

A munkáltató azzal, hogy a NAV felé bejelent, mint biztosítottat a jogviszony kezdetekor, valamint havonta benyújtja dolgozónként a 08-as bevallásokat, maradéktalanul eleget tett a kötelezettségének. Semmi más dolga nincs vele.

A NAV és a NEAK kapcsolat nem működik normálisan. Sajnos... Persze erről sem az ott dolgozók tehetnek. Informatikai probléma, amit nem képesek megoldani.

2021. jún. 3. 17:38
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!