A TAJ-szám 1 hónapja még zöld volt, de nem látszik a NEAK holnapján a jogviszony. Mi lehet az oka?
Ha az e-bev oldalon élő a jogviszony, a státusza feldolgozott, akkor a könyvelő mindent megtett, ami a dolga volt.
A munkáltató a NAV felé tartozik jelentési kötelezettséggel, aki továbbítja az információt a NEAK-nak. Itt lehet valami gond, sajnos személyes tapasztalat, hogy előfordul.
Ha van az elérhető közeletekben NAV és NEAK ügyfélszolgálat, akkor én a helyetekben bemennék először a NAV-hoz, kérnék egy dokumentumot, hogy be van jelentve adott munkáltatóhoz, és ezzel elbattyognék a NEAK-hoz.
Kedves 1-es! Köszönöm a választ.
Én el is hinném, hogy sok a zűr a rendszerben, de mindegyik kollégájánál fennáll ugyanez a probléma. Nekem ez furcsa egy kicsit. És két különböző megyéről beszélünk - igaz, a központi rendszerben összefutnak az adatok -, onnan pedig random 5-6 egymástól független ember adati ugyanúgy hiányoznak.
#1-es vagyok
Kérdező, értem és megértem a kételyeid.
Én a másik oldal vagyok, a könyvelői, ezért írtam, hogy személyes tapasztalat, hogy van zűr a mátrixban. Mondjuk az is tény, hogy én nem intézem el annyival, hogy "de hát én bejelentettem". Ilyen esetben fel szoktam hívni a NAV-ot és egyeztetek. Nekem eddig szerencsém volt, mert mindig készséges ügyintézőt fogtam ki. Ha ott minden rendben, akkor hívom a NEAK-ot, na ott már egy kicsit erőszakoskodni kell, de általában ott is segítenek, aminek az a vége, hogy a dolgozó menjen be a dokumentumokkal az ügyfélszolgálatra, és akkor helyre teszik.
Az e-bev oldalon látszik ugyan a bejelentés
Innentől kezdve jó lenne befejezni a munkáltató és a köynvelő hibáztatását. Akkor is, ha több emberről van szó.
Kedves 5-ös!
Korábban volt már ilyen jellegű probléma a munkáltatóval, ahol valóban ő és az akkori társa volt a ludas, szándékosan elbliccelték a járulékokat, és akkor is látszott a NAV-nál a bejelentés, tehát nem alaptalan a félelem.
Azóta eltelt másfél év, ez új cég és nincs társa, esküdözött, hogy minden rendben lesz és rátolta az egész balhét a társára, azzal a felkiáltással, hogy ő nem tudott a simliskedésről a háttérben.
Kedves 1-es! Ismét köszönöm a választ és a megértést. Írásban megkerestem a NEAK-ot, kaptam választ is. Jelenleg ott tartunk, hogy beküldtem a NEAK-hoz a munkaszerződést, az eddigi 2 db bérpapírt és a NAV-tól lehívott járulék táblázatot, amin kizárólag az szerepel, amit én fizettem be. Kíváncsi leszek a fejleményekre.
El akartam kerülni a hivatalos utat, mert ha most tényleg nem a hivatal és a rendszer hibája, akkor a odakoppintanak a cégnek szerintem. Meglátjuk mi lesz, várjuk a fejlemémyeket.
Kedves kérdező! A közhiedelemmel ellentétben az nem a te problémád, hogy a munkáltató nem fizeti be a járulékokat. Ha be vagy jelentve és beküldi a havi bevallásokat a munkáltató, akkor téged nem ér semmilyen hátrány. A munkabérből levont járulékok befizetéséért ő felel, rajta hajtják be ha nem fizet és őt éri negatív következmény. Tehát alaptalan a félelmed.
Nem tudom, milyen járulék táblázatot kértél le a NAVtól: te a saját adószámla kivonatod láthatod; valamint azt a járulékadat kivonatot amit a munkáltató rólad jelent a NAVnak (ez bizonyítja, hogy a havi bevallásokat beküldte)
Olyan táblázatot nem tudsz lekérdezni, amin az látszik, hogy te mit fizettél be és az is, hogy a munkáltató mit fizetett be utánad.
A munkáltatói befizetéseket a munkáltató adószámláján lehet megnézni, amit te se megnézni nem tudsz (hacsak nem vagy jogosult a munkáltató cégkapujának használatára), se a NAV nem adja ki neked. Valamint a számlán csak összesítve szerepelnek az összegek, nem személyre lebontva. Azaz, ha van 5 munkavállaló és mindegyiküktől levontak 30ezer forint TB járulékot, akkor 150ezer forint előírás keletkezik (a munkáltató bevallása alapján). Ha a munkáltató csak 60ezer forint TBt utal, az nincs felcímkézve, hogy Pista meg Jóska után fizettem, Sanyi, Zoli meg Feri után nem.
Minden úgy van, ahogy a 9-es válaszoló megírta.
A munkáltató a béredből levonta, semmi közöd ahhoz, hogy továbbutalta-e az államnak vagy sem. Az már az Ő tartozása onnantól kezdve az állam felé, a cég adófolyószámláján tartják nyilván, és ha nem fizeti be, akkor a cég ellen indítanak végrehajtást, nem a dolgozók ellen.
Te a cég adófolyószámláját nem láthatod (kivéve ha a cég gazdasági ügyintézője vagy és jogosultságot adott hozzá a főnököd). Sem a rajta előíródott kötelezettségeket, sem a befizetéseket sem. És valóban összesített összeg szerepel rajtuk. Ha egy cégnek van 3428 dolgozója, és a bérükből levont 12 millió járulékot a munkáltató, akkor a járulék adónemen szerepel 12 millió kötelezettség előírva a cég adófolyószámláján. Nincs felcímkézve, hogy a 3428 dolgozóból kire mennyi esik belőle. :)
A munkáltató azzal, hogy a NAV felé bejelent, mint biztosítottat a jogviszony kezdetekor, valamint havonta benyújtja dolgozónként a 08-as bevallásokat, maradéktalanul eleget tett a kötelezettségének. Semmi más dolga nincs vele.
A NAV és a NEAK kapcsolat nem működik normálisan. Sajnos... Persze erről sem az ott dolgozók tehetnek. Informatikai probléma, amit nem képesek megoldani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!