Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Milyen adókat fizessek be?

Milyen adókat fizessek be?

Figyelt kérdés

Szóval nekem magánvállalkozóként több munkám is lesz és nem tudom, hogy milyen fajta adót fizessek be utánuk. Van SZJA, Kata, és sajnos csak ezeket ismerem. (Bocsánat, hogy ennyire nem vagyok képben a dolgokkal.) Milyen adó típusok léteznek még SZJA-n és Katán kívül? A munkáim alapján melyiket lenne a legkedvezőbb befizetnem? Magánvállalkozóként a különböző munkáim után be tudok fizetni mondjuk az egyikre SZJA-t, a másikra meg mondjuk Katát? Néhány munkám után évenkénti adóbevallást írnék, az egyik után pedig számlákat állítanék ki minden alkalommal ha jön egy ügyfél. Most akkor leírnám ide a tervezett munkáimat amiket kb 1 év múlva fogok végezni, de néhány elég diszkrét.

Wolt-os kajadíler szeretnék lenni, azután évenkénti adóbevallást írnék.

HugBar ölelős táncosnő lennék, ezt a munkát az albérletemből végezném úgy, hogy levideózom ahogy hoodie-ban magamat ölelgetve táncolok és ezt feltölteném egy fizetős platformra (OnlyFans alternatíva: MyClub) ahol fizetnének, hogy megnézzék. Ezután is évenkénti adóbevallást írnék.

OnlyFansra feltöltenék magamat ölelős képeket, ezután is évenkénti adóbevallást írnék.

Lehet, hogy belekezdek egy diszkrét hugshop dropshippingbe ahol ölelős párnákat dropshippingelnék diszkrét kiszállítással Shopify-on, de ez még nem biztos, ezután is évenkénti adóbevallást írnék.

És ölelős (plátói) prostituált is lennék (szexet nem árulnék, csak ölelést). Minden alkalommal amikor jönne egy ügyfél és megölelném, számlát állítanék ki utána.

Az évenkénti adóbevallásba több munkát bele lehet írni vagy csak egyet? Több munka esetében külön több adóbevallást kell írnom? Ha igen, akkor mindegyik adóbevallásba külön meg tudnám adni azt a civil szervezetet aminek felajánlhatom az adóm 1%-át? És akkor ők így nagyobb összeget kapnak? Egy Vegán Aktivista szervezetnek szeretnék segíteni. Köszönöm a válaszokat!

2023. máj. 22. 12:35
1 2 3 4
 31/36 A kérdező kommentje:

"ez nem igaz, ennek nézz utána jobban :) Konkrétan az ismerősi körömben is volt erre példa." 18 év alatt el lehet költözni szülői engedély nélkül és nem fog visszavinni a rendőrség??? Dehát 18 év alatt nem is lehet albérletet vásárolni, bérleti szerződést kötni!

"ez sokkal nagyobb trauma, mintha normálisan, felnőtt ember módjára leülsz vele és megbeszéled a dolgokat." Nem lehet vele normálisan megbeszélni, nem normális az anyám! Nem érdekel, hogy mekkora traumát fogok neki okozni, egész gyerekkoromban csak traumatizált, megérdemlem, hogy normális életet élhessek 18 éves korom után!

"Akkor mit gondolsz, mit fogsz kezdeni egy jogi szöveggel? :)" Akkor talán írd le érthetően a lényegét!

"akkor felvilágosítalak. Amire te készül az az, hogy egyéni vállalkozó legyél. Ilyen értelemben az egyéni vállalkozó nem magánszemély. Így a navos adóbevallási tervezetedben sem fognak szerepelni az egyéni vállalkozós jövedelmeid. Erről neked kell adóbevallást benyújtanod (illetve jobb esetben a könyvelődnek, mert neked esélyed sincs rá)." De én nem tudok adóbevallást írni és nincs pénzem könyvelőre! De egyébként azt olvastam az interneten, hogy az egyéni vállalkozóknak is csinál a NAV adóbevallási tervezetet csak az nem lesz automatikusan bevallás, hanem nekem kell átnéznem és benyújtanom.

2023. jún. 8. 16:11
 32/36 anonim ***** válasza:

"18 év alatt el lehet költözni szülői engedély nélkül és nem fog visszavinni a rendőrség??? Dehát 18 év alatt nem is lehet albérletet vásárolni, bérleti szerződést kötni!" - igen, el lehet bizonyos esetekben. Albérletet amúgy sem vásárolunk, hanem béreljük. És amúgy egy szóval sem írtam, hogy albérletbe ment az ismerősöm.

"Nem érdekel, hogy mekkora traumát fogok neki okozni" - ha nem érdekel, akkor mit feszültél a korábbi válaszaidban ezen? :) Kicsit kezdesz belekeveredni a mondókádba.

"Akkor talán írd le érthetően a lényegét!" - minek? :)

"De én nem tudok adóbevallást írni és nincs pénzem könyvelőre!" - hát az pech, pedig a felnőtt életben vannak kötelezettségeid, az egyik például pont ez. És miért nem lesz pénzed könyvelőre, ha rengeteget fogsz keresni ölelésekkel, meg olyan képekkel, hogy magadat ölelgeted? :)

"De egyébként azt olvastam az interneten, hogy az egyéni vállalkozóknak is csinál a NAV adóbevallási tervezetet csak az nem lesz automatikusan bevallás, hanem nekem kell átnéznem és benyújtanom." - igen. Neked kell átnézned, KIEGÉSZÍTENED, és benyújtanod. A kiegészítés nagyjából annyit tesz, hogy fel kell tüntetned benne az egyéni vállalkozásodat érintő dolgokat, valamint rendelkezned kell az azt alátámasztó dokumentációval.

2023. jún. 12. 08:43
 33/36 A kérdező kommentje:

"ha nem érdekel, akkor mit feszültél a korábbi válaszaidban ezen? :)" Mert félek, hogy lesz valami következménye és ha túl idegessé teszem akkor valahogyan megtalál és bántani fog.

"minek? :)" Mert tanulási nehézségem van!

"A kiegészítés nagyjából annyit tesz, hogy fel kell tüntetned benne az egyéni vállalkozásodat érintő dolgokat, valamint rendelkezned kell az azt alátámasztó dokumentációval." De azt, hogyan??? Nekem ez túl nehéz! Nem tudnád valahogy elmagyarázni?

2023. jún. 12. 12:53
 34/36 anonim ***** válasza:
" Nekem ez túl nehéz! Nem tudnád valahogy elmagyarázni?" - de, el tudnám. De ha nem futja könyvelőre, akkor az én óradíjamra sem futja, ebben biztos lehetsz. Az a baj, hogy az adóbevallásokat (mert nem csak egyfélét kell beadnod) elmagyarázni nem pár sor itt a gyakorin. Nagyon sok eshetőség van, aminél minden esetben más és más az eljárás. Ráadásul te majd évek múlva akarod csak ezt az egészet, addig ezerszer fognak még változni az adótörvények.
2023. jún. 12. 13:40
 35/36 A kérdező kommentje:

"De ha nem futja könyvelőre, akkor az én óradíjamra sem futja, ebben biztos lehetsz." Akkor a legegyszerűbb megoldás, hogy felbérelek egy könyvelőt, van is szerintem aki havi pár ezerért elvállalja.

"Ráadásul te majd évek múlva akarod csak ezt az egészet, addig ezerszer fognak még változni az adótörvények." Nem évek múlva. Csak 1 év és 2 hónap múlva, amennyire gyorsan tellik már az idő az az 1 év és 2 hónap is gyorsan le fog telni.

2023. jún. 13. 10:40
 36/36 anonim ***** válasza:

"Akkor a legegyszerűbb megoldás, hogy felbérelek egy könyvelőt, van is szerintem aki havi pár ezerért elvállalja." - igen, már az elejétől ez lett mondva. De azért ne lepődj meg, ha az a párezer forint az olyan havi 10-20 között fog alakulni.

"Nem évek múlva. Csak 1 év és 2 hónap múlva, amennyire gyorsan tellik már az idő az az 1 év és 2 hónap is gyorsan le fog telni." - ennyi idő alatt legalább háromszor lesz adótörvény-változás, de lehet többször is. Szóval továbbra is ott tartunk, hogy bármit is mondanánk most, mire neked aktuális lesz, jó része már nem lesz igaz.

2023. jún. 13. 11:03
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!