Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Nekem ezt ki kell fizessem ha...

Nekem ezt ki kell fizessem ha bizonyítani tudom hogy ebben az időszakban más országban tartozkodtam?

Figyelt kérdés

Sziasztok.

En kint dolgoztam Németországban 3evig (2017-2020). Már 2éve itthol vagyok és a NAV küldött egy levelet hogy TB tartozasomat egyenlítsem ki. Es arra az időszakra kérik ezt a pénzt amig én kint voltam. De ugye 2orszagban egyszerre nem fizethetek Tb-t. És nem tudom hogy most ezt a pénzt jogosan kérik e tőlem vagy sem.

Valaszaitokat előre is köszönöm.

#Tb tartozas #Tb rendezes
2023. márc. 10. 10:43
 1/6 anonim ***** válasza:
100%
Ki kellett volna jelentkezni Magyarországról, amikor kimentél németbe. Ha ezt nem tetted meg, akkor most utólag tedd meg és akkor el fogják törölni azokat a tartozásokat, amikor kint voltál.
2023. márc. 10. 11:13
 2/6 anonim ***** válasza:
80%
Ha nem jelentkeztel ki akkor marpedig ki kell fizesd, ha meg most kijelentkezel akkor kaphatsz 500.000 buntetest is...
2023. márc. 10. 11:30
 3/6 anonim ***** válasza:
De nem fog kapni. Az elmúlt fél évben kb 8-10 ilyen ügyet intéztünk, semmi extra nem volt, be kellett adni az igazolásokat és pár napon belül letörölték a folyószámláról az előírásokat.
2023. márc. 10. 11:42
 4/6 anonim ***** válasza:

"De ugye 2orszagban egyszerre nem fizethetek Tb-t."

Ez tévedés. A két ország közötti megállapodás az alapja, hogy kell fizetni mindkét helyen, vagy sem. EU-s országban történő munkavégzés esetén nem kell, csak a "munkavégzés" országában.

Sokan mennek ki külföldre úgy, hogy előtte nem tájékozódnak. A kint keletkezett biztosítást 15 napon belül az itthoni NEAK-nak be kellett volna jelentened, akkor most nem levelezgetne veled a NAV.

Utólag tedd meg, hogy bejelented a kinti biztosításod időszakát és akkor visszamenőleg törölni fogják az arra az időre előíródott járulékokat, amikor kint volt biztosításod. Addig felesleges fizetned, viszont jelezd a NAV felé, hogy külföldön volt biztosításod, és intézed a visszamenőleges törlést. Csatold hozzá a külföldi biztosítás igazolását másolatban. Ugyanis ha nem tudnak arról, hogy intézed a visszamenőleges törlést a NEAK-nál, simán végrehajtást indítanak a tartozás behajtása iránt.

ePapíron is intézheted a NAV-nál, ha van ügyfélkapus elérhetőséged.

[link]

NEU.70 nyomtatvány: Ezen kellett volna bejelentened a másik államban fennálló biztosításodat -> Ezt kell leadni kitöltve a NEAK-hoz.

[link]

2023. márc. 11. 11:53
 5/6 anonim ***** válasza:
... Ja! Semmiféle büntetés nincs utána. Az hülyeség, hogy van...
2023. márc. 11. 11:56
 6/6 anonim ***** válasza:

"2017-2020"

Most néztem az időszakot. Ekkor még a NAV írta elő a kötelezettségeket, nem pedig a NEAK. A 15 napos bejelentés ettől függetlenül már akkor is élt a NEU.70 nyomtatványon.

Ha valóban a fenti időszakot érinti a kötelezettség előírása, akkor nem lehetetlen, hogy a NAV fogja törölni is a kötelezettséget, mivel ebben az időszakban nem a NEAK írta elő, hanem a NAV. Nem tudom, hogy ki írta neked elő, és mikor, ezért inkább mindkét helyen intézd a fentieknek megfelelően a dolgaidat. (4-es válasz szerint).

A NEAK 2020. július 01-jétől vette át ezeknek a kötelezettségeknek az előírását és törlését, előtte a NAV feladatkörébe tartozott. Csak hogy tudj róla.

2023. márc. 11. 12:00

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!