Nekem ezt ki kell fizessem ha bizonyítani tudom hogy ebben az időszakban más országban tartozkodtam?
Sziasztok.
En kint dolgoztam Németországban 3evig (2017-2020). Már 2éve itthol vagyok és a NAV küldött egy levelet hogy TB tartozasomat egyenlítsem ki. Es arra az időszakra kérik ezt a pénzt amig én kint voltam. De ugye 2orszagban egyszerre nem fizethetek Tb-t. És nem tudom hogy most ezt a pénzt jogosan kérik e tőlem vagy sem.
Valaszaitokat előre is köszönöm.
"De ugye 2orszagban egyszerre nem fizethetek Tb-t."
Ez tévedés. A két ország közötti megállapodás az alapja, hogy kell fizetni mindkét helyen, vagy sem. EU-s országban történő munkavégzés esetén nem kell, csak a "munkavégzés" országában.
Sokan mennek ki külföldre úgy, hogy előtte nem tájékozódnak. A kint keletkezett biztosítást 15 napon belül az itthoni NEAK-nak be kellett volna jelentened, akkor most nem levelezgetne veled a NAV.
Utólag tedd meg, hogy bejelented a kinti biztosításod időszakát és akkor visszamenőleg törölni fogják az arra az időre előíródott járulékokat, amikor kint volt biztosításod. Addig felesleges fizetned, viszont jelezd a NAV felé, hogy külföldön volt biztosításod, és intézed a visszamenőleges törlést. Csatold hozzá a külföldi biztosítás igazolását másolatban. Ugyanis ha nem tudnak arról, hogy intézed a visszamenőleges törlést a NEAK-nál, simán végrehajtást indítanak a tartozás behajtása iránt.
ePapíron is intézheted a NAV-nál, ha van ügyfélkapus elérhetőséged.
NEU.70 nyomtatvány: Ezen kellett volna bejelentened a másik államban fennálló biztosításodat -> Ezt kell leadni kitöltve a NEAK-hoz.
"2017-2020"
Most néztem az időszakot. Ekkor még a NAV írta elő a kötelezettségeket, nem pedig a NEAK. A 15 napos bejelentés ettől függetlenül már akkor is élt a NEU.70 nyomtatványon.
Ha valóban a fenti időszakot érinti a kötelezettség előírása, akkor nem lehetetlen, hogy a NAV fogja törölni is a kötelezettséget, mivel ebben az időszakban nem a NEAK írta elő, hanem a NAV. Nem tudom, hogy ki írta neked elő, és mikor, ezért inkább mindkét helyen intézd a fentieknek megfelelően a dolgaidat. (4-es válasz szerint).
A NEAK 2020. július 01-jétől vette át ezeknek a kötelezettségeknek az előírását és törlését, előtte a NAV feladatkörébe tartozott. Csak hogy tudj róla.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!