Adóbevallást akkor is kell készíteni, ha tavaly nem volt semmiféle adóköteles bevétel?
Így már értem, de félreérthetően fogalmazol. :)
"hazazavart a határozatokért."
Valóban egy hozzá nem értővel találkoztál össze. Sajnos a NAV-nál is dolgoznak ilyenek...
"Hozzám van bejelentve az állandó lakcíme, de életvitelszerűen nem itt él, hanem intézetben. (Egyébként a testvérem). Gondolom, ez nem nevezhető közös háztartásnak."
Nincs jelentősége, ha egyébként arra a címre térne "haza", ha nem lenne intézetben.
Távolabbi rokonomnak van egy fogyatékos lánya, aki szintén intézetben él. Időnként hazaviszik, hogy a családdal is legyen. Mivel ő sem tudta, hogy jogosult rá (én szóltam neki), ezért 5 évre visszamenőleg érvényesítette a kedvezményt, ami jelentős összeg volt, ezért kijelölte ellenőrzésre a NAV. Semmi gond nem volt, kiutalták neki az összeget, és azóta is minden évben valamelyik, a háztartásban élő családtag (akinek van hozzá elég jövedelme) érvényesíti a családi kedvezményt a kislányra tekintettel.
Családi kedvezményre jogosult:
- a családi pótlékra saját jogán jogosult gyermek (személy);
- a rokkantsági járadékban részesülő magánszemély azzal, hogy az ott említett jogosult és a vele közös háztartásban élő hozzátartozói (ideértve a gyermek szüleinek hozzátartozóit is) közül egy - a döntésük szerinti - minősül jogosultnak.
Közeli hozzátartozó fogalma: a házastárs, az egyeneságbeli rokon, az örökbefogadott, a mostoha- és a nevelt gyermek, az örökbefogadó-, a mostoha- és a nevelőszülő és a testvér
Hozzátartozó fogalma: a közeli hozzátartozó, az élettárs, az egyeneságbeli rokon házastársa, a házastárs egyeneságbeli rokona és testvére, és a testvér házastársa.
Ha kétségeid vannak, akkor futhatsz egy kört a NAV-nál ez ügyben. De ne ahhoz az ügyintézőhöz menj, akinél előbb voltál. :)
Nagyon szépen köszönöm, hogy az idődet és az energiádat az én kérdésem megválaszolására fordítottad; sok mindent megértettem, megtanultam.
Érvényesíteni fogom a saját bevallásomban a családi adókedvezményt :)
Nagyon szívesen!
Jelzem viszont, hogy nem látok bele az életedbe, az iratokba. Tehát még mielőtt érvényesítenéd a testvéred utáni családi kedvezményt, alaposan járj utána, hogy valóban jogosult vagy rá, nincs-e valamilyen "apróbetűs" rész a történetedben, ami miatt mégsem.
A rokonom nyilván mindent feltárt előttem, megmutatta az összes iratot, ami a gyámsággal kapcsolatos (anya lett a gyámja a saját nagykorú gyerekének). Az adatok teljeskörű ismeretében mondtam neki, hogy biztosan jogosult rá, nincs mitől tartania.
Veled kapcsolatban csak az általad megosztott információk alapján merem azt állítani, hogy jogosult vagy érvényesíteni a testvéred utáni családi kedvezményt.
Köszönöm, mindenképpen utánajárok.
Magamtól nem kapirgálok bele önkényesen az adótervezetbe.
Nem érné meg az a pár ezer Ft visszatérítés az esetleges ellenőrzést/bírságot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!