Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Ha internetes munkát végzek,...

Ha internetes munkát végzek, pl külföldi cégnek kérdőíveket töltök ki, akkor adóznom kell-e akkor, ha ők kriptovalutában fizetnek nekem?

Figyelt kérdés
Úgy gondolom, hogy akkor kell adóznom, amikor a kriptovalutát átváltom pl forintra. És nem akkor, amikor ők kiutalják nekem. Vagy tévedek?

2023. márc. 7. 06:58
 1/10 anonim ***** válasza:
100%
Tévedsz. Akkor kell adóznod, amikor jövedelmed keletkezik. Akár forintban, akár bitcoinban, akár féldisznóban.
2023. márc. 7. 07:12
 2/10 anonim ***** válasza:
100%

Mindenféle jövedelem után adózni kell.

Vagy hogy gondolod, ha pl. mostantól minden cég kriptóban fizetné a dolgozóit, akkor mostantól senki nem adózna...? Persze, így megy ez...

2023. márc. 7. 08:41
 3/10 anonim ***** válasza:
Igen, aktualis arfolyamon at kell szamold es az szerint adozz. En peldaul egy kriptos cegnek dolgozok es a fizum 20 szazalekat kerhetem coinokba. Sajnos ez utan is ugyanugy adozni kell mintha rendes fizetes lenne ezert nem is elek vele
2023. márc. 7. 08:47
 4/10 krwkco ***** válasza:

Én így értelmezem az SZJA törvény megtalált idevágó részeit:

A.)

"4. § (2) Bevétel a magánszemély által bármely jogcímen és bármely formában - pénzben (e törvény alkalmazásában ideértve a készpénz-helyettesítő eszközt is), és/vagy nem pénzben - mástól megszerzett vagyoni érték.

5. § (1) A jövedelem megállapítása során a bevételt és a költséget forintban kell meghatározni.

(4) A (2)-(3) bekezdésben nem említett, nem pénzben megszerzett vagyoni érték esetében a bevétel a vagyoni értéknek a megszerzése időpontjára megállapított szokásos piaci értéke."

Vagyis amikor átutalják neked a kriptot, akkor a szokásos piaci értékét devizáról forintra átszámolva adózandó jövedelmed keletkezik.

B.)

"Kriptoeszközzel végrehajtott ügyletből származó jövedelem

67/C. §

(4) Az ügyleti eredmény megállapítása során kriptoeszköz megszerzésére fordított kiadásként vehető figyelembe - ha azt a magánszemély a tárgyévben

...

d) tevékenység, szolgáltatás nyújtás ellenértékeként vagy azzal összefüggésben szerezte -, megszerzett kriptoeszköz bevételszerzés időpontjára megállapított szokásos piaci értéke..."

Ez azt jelenti, hogy amikor átutalják a kriptot, akkor a szokásos piaci értékét beírhatod a kriptokereskedésre vonatkozó rovatba költségként.

Amikor eladsz a kriptóból, akkor a teljes eladási ár bevétel lesz. Ebből levonhatod az előbb említett és más kriptoköltségeket és az lesz a nyereséged/veszteséged. Ha a szerzés és eladás nem ugyanabban az évben történik, akkor két évre visszamenőleg alkalmazhatsz adókiegyenlítést az egész évi nyereségek/veszteségek tekintetében. És 2022 adóévre léteznek átmeneti szabályok a kriptoadózásra, de erre nem térnék ki. Már volt szó róla itt a gyakorin.

De ez csak az én magánvéleményem. Nem vagyok könyvelő vagy adószakértő.

2023. márc. 7. 09:11
 5/10 krwkco ***** válasza:
57%

Vagy röviden összefoglalva (mert a gyakorisok nem a szövegértésükről híresek): szerintem,

- amikor megkapod a kriptot, akkor be kell írnod az adóbevallásba bevételként és költségként is,

- amikor eladod, akkor a teljes összeg bevétel.

2023. márc. 7. 09:22
 6/10 anonim ***** válasza:
0%

Ez nem munka

Fizetni se fognak érte

2023. márc. 7. 11:09
 7/10 anonim ***** válasza:
100%
Rossz hírem van! Nem csak azért kell adóznod, mert dolgozol, de ha később átváltod a kriptod, és a váltáson nyereséged keletkezik, akkor még azért is kell :)
2023. márc. 7. 12:41
 8/10 anonim ***** válasza:

5 felrebeszelsz....

Nem lesz kiadas is. Bevetel csak. Fent leirtam, aktualis arfolyamon atvaltod es az lesz a beveteled. Utana attol fuggoen hogy adozol le kell adozd. Utana ha a kripto felmegy es nyereseged lesz megint le kell adozd a "veteli" (vagyis amilyen aron kaptad) es eladasi ar kulonbseget...

2023. márc. 7. 13:16
 9/10 anonim ***** válasza:
Igen, es meg annyi hogy ha a cegbe kapod a kriptot es felmegy az ara akkor az teljesen mas tal teszta mintha maganszemelykent kene ugyanezt leadozni...
2023. márc. 7. 13:17
 10/10 krwkco ***** válasza:

#8 "felrebeszelsz...."

Nem hinném.

Elolvastad a 4-es hozzászólásomban a kriptoadózásra vonatkozó 67/C. § (4) részt?

Tudom, hosszú és bonyolult szavak vannak benne. Szóval, van akinek nem könnyű. Csak ezt a 6 szót idézném belőle:

"... kriptoeszköz megszerzésére fordított kiadásként vehető figyelembe ..." És utána jön a kérdező esete.

De végül is gondolj, amit akarsz. Nem neked kell az információ. Majd a kérdező elolvassa a hozzászólásokat és aszerint tervezi az adózását. Jól vagy rosszul, rajta múlik.

2023. márc. 7. 14:03

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!