Kell-e belőle adózni?
szerintem pont akkor kell fizetned, ha másik ingatlanba ruházod, mert akkor vagyonszerzés van.
ha a közös ingatlant nem adjátok el, hanem "zsebből" kapod a pénzt, az én azt gondolom hogy adó és illetékmentes, bár ilyen helyzetben még nem voltam.
Gondolom, azért akar kifizetni, hogy övé legyen a lakás. Földhivatal, papírok rendezése stb. Jól gondolom? Na most... ez nem fog menni illeték nélkül. Kell hozzá adásvételi szerződés. Ha túl alacsony összeget írtok bele, az APEH gyanút fog. Ha úgy csináltok, mintha ajándék lenne (0 Ft papíron, a többi zsebből), akkor ajándékozási illeték van. Egyik magasabb, mint a másik, pontos számot nem tudok mondani. Igazából egy ügyvéd tudná megmondani a legolcsóbb és legjobb megoldást.
Gondolom, abba nem megy bele a párod, hogy ő fizet a lakás mégis a te neveden is marad. (Megjegyzem, ilyet válás nélkül se tennék, nem hogy válással, tehát érthető.)
A 20% csak a jövedelemre vonatkozik, tehát amennyivel drágábban adtátok el, mint amennyiért vettétek, vagy mint amennyibe került felépíteni. Az adó feleződik. De a jelen körülmények közt ezt nehezen hinném, úgyhogy szerintem nem kell semmiféle adót sem fizetned, illetéket viszont igen, de az jóval kevesebb százalék.
Egyébként pedig a könyvelőm mondta, hogy sokan pont a válással mentik ki a pénzt az adó alól.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!