Ha egy cég nevére számlát kérek, de nincs a céghez semmi közöm, akkor követek el valami törvénybe ütközőt?
A csomagnak és a számlának igazából nem sok köze van egymáshoz... a futárcégnek nem hinném, hogy megvannak a benne lévő termék számlázási adatai. Tehát a futárcégtől ezt nem tudja lekérni.
Ezt az információt a feladónak kell kiadni.
Kérdés, hogy ő kiadja-e... de persze gondolom igen... szóval az igazi kérdés, hogy a cégnek érdekében áll-e kikérni ezt az infót, mert bármi negatív éri-e emiatt. (Vagy egyáltalán tudomást szerez-e róla, hogy készült egy ilyen számla)
Amúgy pedig meg lehet adni egy kamu nevet is... és a futár akkor is kihozza a címre... ha keresik bármi ügyben a kamu nevet, csak mondom, hogy fogglalam sincs, itt olyan nem lakik... nem tudom ki vette át a csomagot.
Mondjuk akkor még ott van, hogy ki fizette ki a rendelést.
De a legfőbb kérdés, hogy törvénybe ütköző-e a amit kérdeztem... mert lehet ezzel semmi gond... ismerek olyanokat akik a határon leáfáztatják amit vásároltak és visszakapják az ÁFÁ-t... ez kb ugyanaz.
A cégnek ez csak kiadás, nem? Amiért ők ténylegesen nem fizetnek, tehát csak örülhetnek neki.
Kivéve ha van valami NAV vizsgálat és tételesen végignéznek minden eszközt, hogy megvan-e fizikailag... de hát pl egy Telekom méretű cégnél esélytelen megtalálni egy pár 100 eurós kis valamit.
De azthiszem nagyon eltértünk a témától, hogy legális-e ilyet csinálni.
(Mielőtt bárki ezt feltételezné még nem tettem ilyet)
" a futárcégnek nem hinném, hogy megvannak a benne lévő termék számlázási adatai. Tehát a futárcégtől ezt nem tudja lekérni."
Nem is kell, hiszen ha a csomag címe nem cégre van (nincs az adózók telephelyei között), de a feladó céges és nem EU-s feladó ország, akkor kérdés, hogy vámolva volt-e a csomag címre szóló csomag? Ha nem volt vámolva, akkor .
"ismerek olyanokat akik a határon leáfáztatják amit vásároltak és visszakapják az ÁFÁ-t... ez kb ugyanaz"
Nem, nem ugyanaz. Mert tudtommal ekkor megfizetik a vámolást és az itteni (vám) áfát és ezért cserébe a feladó országnak fizetettet visszakaphatják.
Szerintem áfa csalás és vállalati adatokkal való visszaélés kategória.
14/18 A kérdező kommentje:(Vagy egyáltalán tudomást szerez-e róla, hogy készült egy ilyen számla)
15/18 A kérdező kommentje:A cégnek ez csak kiadás, nem? Amiért ők ténylegesen nem fizetnek, tehát csak örülhetnek neki.
Akkor most döntsd el, hogy tud-e róla a cég, hogy te az adószámát felhasználva rendelsz, vagy sem.
Mert az egymás utáni 2 kommented üti egymást.
A 14-es szerint a cégnek fogalma sincs róla, hogy te az adószámát felhasználva rendelsz és számláznak neki, a 15-ös szerint pedig tud róla és a számlát beállítja a könyvelésébe.
Teljesen más helyzet a kettő.
Persze a 2 lehetőség üti egymást.. nem tudom, hogy a cég tudomást szerez-e róla... mindkét esetet leírtam. Én nem mondtam, hogy ez lesz vagy az lesz.
#17: Magyarországon történt magán vásárlás esetén az országból (és EUból) kifelé vámoltatsz, itt kapsz egy igazolsát, ami alapján utána visszautalják neked az ÁFÁ-t. A másik országba pedig simán beviszed vámolás nélkül (és persze leglásian, mert nem olyan dolgokról / mennyiségről van szó, ammi vámköteles lenne... pl sima bevásárlás egy hipermarketban vagy 1-2 drágább elekronikai termék, laptop, stb.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!