Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Mennyit kell adózni használt...

Mennyit kell adózni használt termékek eladása után?

Figyelt kérdés

Tudom, kérdezzek meg egy könyvelőt. Az is meglesz, csak szeretnék valami előzetes infót.

Jó pár nem használt cuccunkat eladtuk már online és felmerült a gondolat, hogy csinálnánk ezt üzletszerűen is.

Két dologra nem találtam érthető magyarázatot.

1. Ha veszek valamit, arról nincs beszerzési bizonylat, mert megveszem pl magánszemélytől. Eladom drágábban, de nem derül ki mennyi hasznom keletkezett, így akkor nem értem mi alapján kellene adóznom. A KATA szóba jöhet, mert nem tervezek számlát adni, csak nyutgát. Viszont főállás mellett az átalányadózás nem lenne esetleg kedvezőbb?

2. Ha Ausztriában magánszemélytől veszek használt bútort, vagy akár ingyen elhozhatom és én alanyi mentes vagyok, akkor kell-e a behozott áru után áfát befizetni, vagy ilyen import tevékenyég esetén mivel magánszemélynek adom el és az éves KATA összegbe is beleférek, akkor nem kell? Mert az alanyi menteség érthető, de mi van ha EU-n belüli országból hozom be az árut?

2023. jan. 9. 14:45
 1/4 anonim ***** válasza:

Ha ezt üzletszerűen csinálod, akkor minden beszerzésről kell bizonylat. Nem is értem miért ne lenne. Ha magánszemélytől veszel valamit, akkor írtok egy adásvételit és már van is bizonylat róla.

Főállás mellett nagyon kedvező az átalányadó, főleg kereskedelemnél.

A 2. pont viszont jóval bonyolultabb annál, hogy itt ki lehessen fejteni. Ráadásul itt már belekevered a katát is, korábban meg átalányadóról írtál. Az áfának amúgy se a katához, se az átalányadóhoz nincs köze, az ezektől független adónem.

2023. jan. 9. 14:54
 2/4 A kérdező kommentje:

Mikor megszületett a 2. pont, beleírtam az elsőbe, ezért van megcsúszva. :)

Tudom hogy más az áfa meg a kata, ezzel kapcsolatban igazából arra vagyok kíváncsi, hogy ha alanyi mentes valaki, akkor hozhat-e be árut közösségen belül úgy, hogy nem keletkezik áfa fizetési kötelezettsége a célországban (itthon), amíg az alanyi mentesség felső határát nem lépi túl.

Tehát ha évente 2 millió forint értékben hozok be árut, akkor arra kell áfát fizetnem vagy sem?

2023. jan. 9. 15:20
 3/4 anonim ***** válasza:
Alapesetben a behozott áruk után nincs áfa, mivel közösségen belülről hozod. Harmadik ország más lenne.
2023. jan. 9. 15:25
 4/4 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszodat
2023. jan. 9. 15:36

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!