Ez törvényes így?

Figyelt kérdés

Sziasztok.

1 éve dolgozok egy cégnek, de most tudtam meg hogy utoljára az előző munkahelyemen fizették a tbmet.

A havi bérpapírba belevan írva hogy Társadalom biztosítás levonás. Azaz ha valami bajom van nem kezelnek a kórházban, és még le is vonják érte a pénzt.

Mit tegyek? Menjek a NAV-hoz vagy beszéljek a főnökkel?

2022. dec. 26. 13:11
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
Nyomj rá és kiderül :D
2022. dec. 26. 18:48
 12/17 anonim ***** válasza:
szerintem a haverod nem ért hozzá, olyan nem lehet hogy bejelentenek a nav-nál utána meg nincs tb-d.
2022. dec. 26. 21:07
 13/17 anonim ***** válasza:

"Semmi nincs, üres lista."

Munkavállaló/foglalkoztatott lekérdezése menüpontban vagyunk:

-> Új lekérdezés -> Új lekérdezés adatlapon (felül a táblázat) beírod kezdő dátumnak 2007. 01. 01-et, végdátumnak a mai napot. Ha nem engedi a mai napot, akkor hagyd benne azt, amit megajánl, vagy a kezdő dátumot hozd közelebbire a mai naphoz. Tudsz vele "játszani".

2007. év volt a tömeges adatszolgáltatás ideje, annál korábbi dátumot nem tudsz beírni akkor sem, ha korábban kezdődött a mostani jogviszonyod. Ettől függetlenül azt is látni fogod.

Ha megvan a kezdő és végdátum, akkor "lekérdezés indítása". Az alsó táblába kihozza a lekérdezési kérelmet, majd idővel kék színnel azt, hogy "elkészült eredmények". Arra kattints rá, ettől az alatta lévő excell tábla ikon színesre vált. A színes excell tábla ikonra kattints rá, ezzel letölti a gépedre a munkáltatói bejelentéseket táblázatos formában. Azt nézd meg, amit letölt a gépedre. Ha ott nincs semmi, akkor baj van. De lesz ott valami, ha valóban bejelentettek a NAV-hoz.

Ezek lesznek ott:

- foglalkoztató adószáma

- foglalkoztató neve

- adatbejelentés jellege (U = új V = változás stb.)

- jogviszony kezdete, jogviszony vége

- biztosítási jogviszony kódja (munkaviszony, köztisztviselői jogviszony stb. jelöl)

- FEOR szám (munkaköröd besorolási rendszer szerinti száma)

- Heti munkaidő

- Biztosítási jogviszony szünetelésének kezde vége (ettől még fennáll a jogviszony)

- Egyéb, számodra lényegtelen adat

Hajrá, majd írd meg, hogy mi lett...

2022. dec. 27. 06:56
 14/17 anonim ***** válasza:

A küldött kép alapján nem kérdeztél le semmit, csak belementél a lekérdezési menübe. A 13-as leírása alapján lépd meg a lekérdezést.

A képen is látszik egy "gomb" -> Új lekérdezés. Nyomjál rá, a többit a leírás alapján kövesd.

2022. dec. 27. 07:00
 15/17 A kérdező kommentje:

Megcsináltam és bevagyok jelentve valóban.

Megkönnyebbültem.

3 különböző dátumban jelentettek be ez nem tudom mit jelenthet

2022. dec. 27. 07:09
 16/17 anonim ***** válasza:
Ha valami változás volt, akkor néz ki néha úgy. Óraszám vagy FEOR.
2022. dec. 27. 13:59
 17/17 anonim ***** válasza:

"3 különböző dátumban jelentettek be ez nem tudom mit jelenthet"

A jogviszonyod a "kezdő" dátumtól a "vége" dátumig áll/állt fenn. A közte lévő bejelentések másra vonatkozó változásokat jelölnek -> FEOR-szám változás, heti munkaidő változás, jogviszony szünetelés kezdete, vége stb.

Ettől még a jogviszony fennállt a kezdő dátumtól a végdátumig, csak valami változás volt benne, amit jelenteni kellett a NAV-nak.

Tehát a "jogviszony kezdete", valamint a "jogviszony vége" oszlop mutatja azt, hogy adott cégnél mettől meddig állt fenn a munkaviszonyod. Ha ott nincs vége dátum, akkor a nyilvántartás szerint az adott cégnél (aki megtette a bejelentést) még mindig alkalmazásban állsz.

A régi cégednél biztosan szerepel végdátum a jogviszony vége oszlopban, hiszen ott már nem állsz alkalmazásban és ezért "kijelentettek" onnan.

2022. dec. 28. 05:29
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!