Késztermék értékesítésnél miért a vevő lesz a tartozik oldalon?
Tudom h a Tartozik, követel szóval nem kell foglalkozni
Szimplán a logikát nem tudom hogy ilyenkor mire kell gondolni amiért ő van a bal oldalon?
T 311
K 91-92
Hogyan döntöm el hogy melyiket melyik oldalra írom?
Mit veszek figyelembe?
A számla vazakat tudom hol +hol - de alkalmazása meg nem megy
Azért mert a vevő az egy követelés, eszköz. Az eszközöknek tartozik (+) egyenlege van, gazdasági hasznok beáramlását várhatjuk tőlük.
A készlet is eszköz, tartozik egyenlege van. Ezért amikor készterméket eladsz, akkor a készletet kivezeted a mérlegből (követel, -), és az eredménykimutatásban landol (ráfordítás, +)
Köszönöm a segítséget
Engem az zavart meg hogy T a 311 +
Követel a 91-92 +
És kicsit belezavarodtam
A számlá számokat megtalalom mindig viszont sokszor nem tudom eldönteni melyik oldalra kerül
Pedig ez a kettőskönyvitel egyik olyan szabálya, amit be kell magolni!
Eszköz T +; K -
Forrás T -; K +
itt most mind a 2 +
vagy nem teljesen értem....
311-et T oldalra könyvelem ami +
91-92-t K oldalra könyvelem ami +
A főkönyvi kivonatban általában pozitív számként jelölik a tartozik egyenlegeket, forgalmakat és negatív előjellel a követel egyenlegeket és forgalmakat. Így a főkönyvi kivonat összesen mindig nullára zár, azaz összes T = összes K, azaz mérlegegyezőség van.
Amikor könyvelés van a főkönyvi rendszerben, akkor a te példádban szereplő tétel egyszerűsítve így néz ki
Főkönyvi szám | bizonylat azonosító | összeg
311000 (vevők) | XYZ kiállított számla | 1270
911000 (nettó árbevétel) | XYZ kiállított számla | -1000
467000 (fizetendő áfa)| XYZ kiállított számla | -270
"itt most mind a 2 +"
A késztermék csökken, mert eladták, és mindjárt egyenlő a T, K.
Eddig csak átfutottam, most néztem át rendesen a kérdésed. /remélem vizsgán jobban odafigyelek majd/
Basszus, reggel van.
91-92 árbevétel, Forrás számlák módjára viselkedik, T-, K+.
Csak összerakom előbb-utóbb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!