Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Kripto Adózáshoz mely dokument...

Képernyőkép kérdése:

Kripto Adózáshoz mely dokumentumok kellenek ezekből magánszemély esetében? Magánszemély is elszámolható eszközöket mint pl. mobil, laptop?

Figyelt kérdés

Magyar bankszámlakivonat

Magyar bankszámláról revolutra utalás kivonata

Revolut szamlakivonat

Utalás fogadása kivonat

Revoluton átváltása Dollárba vagy Euróba kivonat

Euró vagy Dollár Utalása Binancére Nexóra Crypto.comra

Nyereséges Euró vagy Dollar utalása bankszámlára

Kriptotőzsde kivonat

Bankszámla kivonat

2022. nov. 13. 05:35
1 2
 11/15 krwkco ***** válasza:

"És az MNB árfolyamot hol tudom megnézni napra pontosan visszamenőleg?"

Ha erre nem tudod megtalálni a választ, akkor nem szabad saját kezűleg adóbevallást készítened kriptóról. :-(

"És akkor nem is az számít hogy mennyiért vettem, hanem hogy az MNB szerint mennyi volt?"

Pontosan.

2022. nov. 13. 10:29
 12/15 A kérdező kommentje:

A dokentumokat viszont saját kezűleg nekem kell megoriznem.

És ha stable coinba váltom elösször akkor az számít S utána már mindegy mikor igazi kriptóba?

2022. nov. 13. 10:58
 13/15 krwkco ***** válasza:

"A dokentumokat viszont saját kezűleg nekem kell megoriznem."

Az ügyletekről (vétel/eladás) szóló dokumentumokat kell megőrizned. És az ügyletekhez közvetlenül kapcsolódó díjakról: Jutalékok, számlavezetési díj (ha van), meg hasonlók.

"És ha stable coinba váltom először, akkor az számít és utána már mindegy mikor igazi kriptóba?"

Minden ügylet számít. A stable coin vétel, a csere és a kripto eladás. Hogy a cserét hogyan kell figyelembe venni, annak nézz utána az SZJA törvényben.

És az árfolyammal kapcsolatban még egy dolgot találtam: ha az ügyletet megelőző vagy követő 15 napon belül van a felhasznált devizáról váltási bizonylatod, akkor számolhatsz a valós devizavételi vagy eladási ráfordítással.

2022. nov. 13. 11:17
 14/15 A kérdező kommentje:
Ja akkor jegyezni kell a kripton belüli tranzakciókat is akkor is ha nem adóköteles?
2022. nov. 13. 12:10
 15/15 Thunderfairy ***** válasza:
Pont most olvastam, tegnap, facebook-on hogy tönkrement egy kripto tözsdével foglalkozó vállalat. Addig van értéke a kripto valutának amig értékesnek gondolod. Egy nap majd bedöl az összes, elöbb-utobb, és lehet elszegényedni. Visszaszerezni már nem fogod tudni a pénzed. Én inkább valódi pénzbe, gyakran arany, fektetnék ha értenék ilyenekhez.
2022. nov. 13. 15:06
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!