Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Kripto Adózáshoz mely dokument...

Képernyőkép kérdése:

Kripto Adózáshoz mely dokumentumok kellenek ezekből magánszemély esetében? Magánszemély is elszámolható eszközöket mint pl. mobil, laptop?

Figyelt kérdés

Magyar bankszámlakivonat

Magyar bankszámláról revolutra utalás kivonata

Revolut szamlakivonat

Utalás fogadása kivonat

Revoluton átváltása Dollárba vagy Euróba kivonat

Euró vagy Dollár Utalása Binancére Nexóra Crypto.comra

Nyereséges Euró vagy Dollar utalása bankszámlára

Kriptotőzsde kivonat

Bankszámla kivonat

2022. nov. 13. 05:35
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
Nem szamolhatsz el smemit. Jo ha mindent megtartas
2022. nov. 13. 06:25
 2/15 anonim ***** válasza:
Elvileg elég a belső nyilvántartás. De jobban jársz szerintem is, ha elraksz mindent. Eszközt pedig csak olyat számolhatsz el, amit kizárólag erre használsz.
2022. nov. 13. 06:36
 3/15 A kérdező kommentje:
Akkor vehetek olyan mobilt amit másra nem használok? És hogyan kell bizonyítani?
2022. nov. 13. 06:39
 4/15 A kérdező kommentje:
És miért járok jobban ha elrakok mindent miért nem elég ha felirom csak hogy mikor mennyit utaltam?
2022. nov. 13. 07:16
 5/15 anonim ***** válasza:

Hát épp ezaz hogy nem tudod bizonyítani.Éppen ezért veszélyes terep bármi ilyesmit elszámolni.

Azért jó ha el raksz mindent mert azzal alá tudod támasztani a saját dokumentációdat.

2022. nov. 13. 07:48
 6/15 A kérdező kommentje:
De nem értem nem kötelező elrakni de bizonyítani kell?
2022. nov. 13. 09:12
 7/15 krwkco ***** válasza:

Erről az adózásról itt van a NAV tájékoztató:

[link]

Részletesen az SZJA törvény 67/C. § paragrafus foglalkozik ezzel.

Tárgyi eszközt költségként csak akkor számolhatsz el, ha azzal bányászattal vagy validálással kriptót szereztél.

Az adózás számolása pedig feltehetően úgyanúgy megy, mint pl. a részvényvásárlásnál. Igazolással kell rendelkezned a kripto ügyletekről (vétel/eladás). És a ráfordított devizát a vétel napján forintra kell átszámolni MNB árfolyamon. És a kereskedési, számlavezetési költségeket és a bevételeket is.

2022. nov. 13. 09:21
 8/15 A kérdező kommentje:

Na várjunk csak!

Akkor ha eurót töltök fel kriptotőzsdékre akkor nem számít hanem az számít akkor mennyit ért forintban amikor ép kriptóra váltottam?

2022. nov. 13. 10:06
 9/15 A kérdező kommentje:
És az MNB árfolyamot hol tudom megnézni napra pontosan visszamenőleg? És akkor nem is az számít hogy mennyiért vettem hanrm hogy az MNB szerint mennyi volt?
2022. nov. 13. 10:07
 10/15 krwkco ***** válasza:

"az számít akkor mennyit ért forintban amikor ép kriptóra váltottam?"

Igen.

Az SZJA tv. 5. és 6. § hosszasan tárgyalja, hogy az ügylet napján érvényes árfolyamot kell használni.

2022. nov. 13. 10:25
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!