Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Nekem vagy a szüleimnek van...

Nekem vagy a szüleimnek van igaza?

Figyelt kérdés
Öcsémről van szó. Januárban lesz 18 éves. 16 éves kora óta nem tanul, nem dolgozik, semmi. Mondtam nekik, hogy februárban jelentkezzen a NAV-nál és kérjen tb csekket. Anyámék leüvöltöttek, hogy nem kell fizetnie az első munkahelyéig. Addig mentes. Ekkora baromságot még nem hallottam!!! Ugye, hogyha valaki betölti a 18 éves kort , se nem dolgozik, se nem jár iskolába, akkor köteles a társadalom biztosítását fizetni?
2022. okt. 29. 11:02
 1/10 A kérdező kommentje:
A sztorihoz hozzátartozik, hogy testvérem kijelentette 500 ezer alatt nem megy. Itthon fog maradni. Úgyhogy a hónapok meg majd csak telnek. A végén rávágnak majd egy 300 ezres tartozást aztán nézhet…
2022. okt. 29. 11:04
 2/10 anonim ***** válasza:
94%
Nyilván kell majd fizetnie
2022. okt. 29. 11:09
 3/10 A kérdező kommentje:
De ha csak 2025-ben megy dolgozni, akkor onnantól? Vagy miután betöltötte a 18 éves kort?
2022. okt. 29. 11:12
 4/10 anonim ***** válasza:
95%

Természetesen 18 éves kort betöltve kell fizetni, nem az első munkahelytől. Ha soha nem megy dolgozni, majd élete végéig az állam állja helyette, vagy hogy gondolják a szüleid???

Ha nem fizet, elvileg 180 nap után inaktivvá válik a TAJ száma. De előtte gondolom kap felszólítást. Ilyesmivel nem jó szórakozni, bármikor szüksége lehet eü ellátásra, és akkor nagyon meg fogja szívni.

2022. okt. 29. 11:39
 5/10 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen!
2022. okt. 29. 11:42
 6/10 anonim ***** válasza:
20%
Ez nem a te problémád, hanem csakis az övé. Felesleges belemenni ezekbe a vitákba.
2022. okt. 29. 12:07
 7/10 A kérdező kommentje:
Utolsó! Nekem egyáltalán nem mindegy. De ne menjünk bele
2022. okt. 29. 12:09
 8/10 anonim ***** válasza:
100%
Neked van igazad. Nekem is kikülték suli után 2 évre a csekket. Raffináltak mert nem is szólnak, csak pár év múlva küldenek egy csekket.
2022. okt. 29. 14:22
 9/10 anonim ***** válasza:
100%

2020. július 01-jétől a NEAK írja elő az egészségügyi szolgáltatási járulékot.

Amint a testvérednek elérkezik az az idő, amikortól fizetnie kell, a NAV-tól kap majd egy értesítést róla.

Amint nagykorú lesz a tesó, és még mindig nem lesz biztosítási jogviszonya (munkaviszony), vagy valami más módon nem mentesül a járulék fizetése alól (rászorult stb.), akkor fizetnie kell a fenti járulékot. 6 havi járuléktartozás felhalmozása esetén a NEAK érvényteleníti a TAJ-számát és nem tud ingyenes orvosi ellátáshoz jutni csak akkor, ha az utolsó fillérig befizeti az elmaradását.

Tehát igazad van...

2022. okt. 30. 08:07
 10/10 anonim ***** válasza:
100%

... pontosítok:

A nagykorúságát követően van 45 nap passzív időszaka. Ez annyit jelent, hogy addig még nem kell fizetnie a szóban forgó járulékot, de ingyenes orvosi ellátásra még jogosult. Ennyit enged a törvény még "lébecolni" következmények nélkül a 18. életév betöltése után.

2022. okt. 30. 08:09

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!