Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Könyvelő miatt büntetés?

Könyvelő miatt büntetés?

Figyelt kérdés

Ismerősöm könyvelője magánéleti problémákra hivatkozva nem intézte a könyveléssel járó feladatokat, és most a NAV kirótt egy többszázezres büntetést rájuk. Van ilyenkor a könyvelőnek valami fizetési kötelezettsége, vagy bukják a pénzt és nem lehet ráterhelni a könyvelőre? Több kliens is hasonlóképpen járt, elég gáz a történet.

Csak érdekesség képpen kérdezem, mert fogalmam sincs, mi van ilyenkor...

2022. okt. 17. 09:37
1 2
 11/17 A kérdező kommentje:
Én úgy gondolom, hogy ha van egy könyvelő, akinek fizet az ügyfél, onnantól semmi dolga sem kell, hogy legyen az embernek. Egy cégnél sem figyelgeti a vezérgazgató, hogy Gizike elküldött-e mindent.
2022. okt. 18. 07:53
 12/17 anonim ***** válasza:
100%

Én meg úgy gondolom, hogy cégtulajként kutya kötelességed nézni a saját cégkapudat/ügyfélkapudat, hogy milyen értesítéseket kapsz. Márpedig az ilyeneket te is megkapod. Ha megnyitod és látod, hogy hiányzik valami bevallást, akkor megkeresed a könyvelőt, hogy wtf. Ha nem olyan választ kapsz, amit kéne, akkor még időben elkezdhetsz intézkedni, hogy elkerüld a nagyobb szarvihart.

Amúgy félreértés ne essék, eszem ágában sincs védeni a könyvelőt, mert egyértelműen orbitálisat hibázott. De nem 100%-os a felelőssége, inkább csak olyan 90 körül. A maradék 10 az igenis a tulajé. Attól mert felfogadsz egy könyvelőt, még nem engedheted el teljesen a céges ügyeket.

2022. okt. 18. 08:21
 13/17 A kérdező kommentje:

12

Igazad van részben, de én azért fogadnék fel profi könyvelőt, mert lövésem sincs az adóügyekhez, és el akarnám kerülni a kellemetlenségeket.

Mindegy, engem ez nem érint, mert alkalmazott vagyok, de amikor mesélte, nagyon meglepődtem...

Köszönöm a válaszokat, ment a pipa!

2022. okt. 18. 08:53
 14/17 anonim ***** válasza:
Nem is kell értened az adóügyekhez. Pont ezt próbáltam elmagyarázni. Neked nem kell tudnod, hogy milyen számú bevallást hogyan és mikor kell kitölteni. Viszont, ha kapsz a cégkapudra egy üzenetet (mert kapsz), hogy nincs beadva a bevallás, akkor felkeresed a könyvelőd és megkérded tőle, hogy miért. A bírság előtt a NAV küld legalább 2 felszólítást. 600 ezernyi bírság az legalább 2-3 bevallás többszöri büntetése. Erre legalább 6-8 értesítést kapott az ügyvezető. Ha ezzel nem törődött, akkor kicsit azért az ő felelőssége is.
2022. okt. 18. 09:41
 15/17 A kérdező kommentje:
Igen, igaz. Viszont nincs mindenkinek ügyfélkapuja - nekem sincs - vagy nem akar ezzel foglalkozni. Köszönöm a sok infót! :)
2022. okt. 18. 10:26
 16/17 anonim ***** válasza:
De akinek cége van, annak van ügyfélkapuja, mivel kötelező :) Szóval ez sem lehet kifogás.
2022. okt. 18. 10:28
 17/17 anonim ***** válasza:

"Egy cégnél sem figyelgeti a vezérgazgató, hogy Gizike elküldött-e mindent."

Azt nem, de jó gazda módjára figyelemmel kíséri a vállalkozását.

"Viszont nincs mindenkinek ügyfélkapuja - nekem sincs - vagy nem akar ezzel foglalkozni."

Ez csak kifogás. A vállalkozásoknak, egyéni vállalkozóknak van ügyfélkapujuk, mivel elektronikus kapcsolattartásra kötelezettek. Tehát olyan nincs, hogy nincs.

Az már saját probléma, hogy nem használják. Ennyi erővel a bankszámlájuk forgalmát sem kell figyelni, hiszen mindegy, hogy ki, mennyit és kinek utal el róla. Igaz?

2022. okt. 20. 03:41
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!