Könyvelő miatt büntetés?
Ismerősöm könyvelője magánéleti problémákra hivatkozva nem intézte a könyveléssel járó feladatokat, és most a NAV kirótt egy többszázezres büntetést rájuk. Van ilyenkor a könyvelőnek valami fizetési kötelezettsége, vagy bukják a pénzt és nem lehet ráterhelni a könyvelőre? Több kliens is hasonlóképpen járt, elég gáz a történet.
Csak érdekesség képpen kérdezem, mert fogalmam sincs, mi van ilyenkor...
Én meg úgy gondolom, hogy cégtulajként kutya kötelességed nézni a saját cégkapudat/ügyfélkapudat, hogy milyen értesítéseket kapsz. Márpedig az ilyeneket te is megkapod. Ha megnyitod és látod, hogy hiányzik valami bevallást, akkor megkeresed a könyvelőt, hogy wtf. Ha nem olyan választ kapsz, amit kéne, akkor még időben elkezdhetsz intézkedni, hogy elkerüld a nagyobb szarvihart.
Amúgy félreértés ne essék, eszem ágában sincs védeni a könyvelőt, mert egyértelműen orbitálisat hibázott. De nem 100%-os a felelőssége, inkább csak olyan 90 körül. A maradék 10 az igenis a tulajé. Attól mert felfogadsz egy könyvelőt, még nem engedheted el teljesen a céges ügyeket.
12
Igazad van részben, de én azért fogadnék fel profi könyvelőt, mert lövésem sincs az adóügyekhez, és el akarnám kerülni a kellemetlenségeket.
Mindegy, engem ez nem érint, mert alkalmazott vagyok, de amikor mesélte, nagyon meglepődtem...
Köszönöm a válaszokat, ment a pipa!
"Egy cégnél sem figyelgeti a vezérgazgató, hogy Gizike elküldött-e mindent."
Azt nem, de jó gazda módjára figyelemmel kíséri a vállalkozását.
"Viszont nincs mindenkinek ügyfélkapuja - nekem sincs - vagy nem akar ezzel foglalkozni."
Ez csak kifogás. A vállalkozásoknak, egyéni vállalkozóknak van ügyfélkapujuk, mivel elektronikus kapcsolattartásra kötelezettek. Tehát olyan nincs, hogy nincs.
Az már saját probléma, hogy nem használják. Ennyi erővel a bankszámlájuk forgalmát sem kell figyelni, hiszen mindegy, hogy ki, mennyit és kinek utal el róla. Igaz?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!