Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Lehet fizetést kriptóban adni?

Lehet fizetést kriptóban adni?

Figyelt kérdés
Pl Vannak olyanok akik usd-ben kapja a fizetést, de az adózási résznél előtte át kell váltani forintra gondolom. Ezt továbbgondolva lehet e kriptó pénzemekkel is fizetni? Azt is átlehet váltani ugyan úgy forintra.
2022. okt. 13. 12:38
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
100%
Nem lehet. Devizában is csak jogszabályban meghatározott esetekben lehet, nem általánosan és nem mindenkinek.
2022. okt. 13. 12:39
 2/11 anonim ***** válasza:
100%
A kriptó magyar jog szerint mégcsak nem is pénz, szóval (jog szerint) ha kriptóban fizetnének az ugyanaz lenne mintha féldisznóban. Egyiket se lehet.
2022. okt. 13. 12:48
 3/11 A kérdező kommentje:
De ezt nem értem ha nem pénz jogilag akkor miért kell utána adózni? Lehet én nem látom át, de ha a jog szerint a kriptó valuták nem is pénzek akkor adózni se kéne utána. Nem?
2022. okt. 13. 12:55
 4/11 anonim ***** válasza:
Mi az összefüggés? Elég sok eset van amikor nem pénz után adózol. Ha épp ténylegesen egy féldisznót kapsz a munkáltatódtól (béren felül), az után is kell adózni. Gondolj pl a Budapest bérletre, az életszerűbb példa.
2022. okt. 13. 13:00
 5/11 anonim ***** válasza:

"De ezt nem értem ha nem pénz jogilag akkor miért kell utána adózni? Lehet én nem látom át, de ha a jog szerint a kriptó valuták nem is pénzek akkor adózni se kéne utána. Nem?"

Miért, a telekadót vagy a gépjárműadót pénz után fizeted?

2022. okt. 13. 14:12
 6/11 Koplárovics Béci ***** válasza:
32%

" Lehet én nem látom át, de ha a jog szerint a kriptó valuták nem is pénzek akkor adózni se kéne utána"

A bolt megveszi a pékségtől a kenyeret 500Ft-ért, eladja 800-ért. Miért kell adóznia, ha a kenyér nem is pénz?

Azaz: neked nem azért kell adóznod a kripto után, mert van, hanem akkor és az után kell adóznod, ha ezen nyereséget érsz el. Ha pedig ebben kapsz (ki)fizetést, akkor pedig jövedelemre teszel szert, ami után szintén adózni kell.

2022. okt. 13. 14:46
 7/11 A kérdező kommentje:
#4 Igen pontosan kell. De ezeknek a dolgoknak van társadalmi értéke az adott országban. Az értékét mindig a társadalom határozza meg hogy mennyit szeretne érte adni és te az után adózol x %-ot. Ha én a hajszálammal szeretnék fizetni, akkor azt nem tudom megtenni hisz a társadalmi értéke 0. De ha valami nagy sztár hajával szeretném ezt megtenni, akkor lehet megtudnám ha az eladónak is értékes. Szóval az adott értéket mindig a társadalom árazza be. Ezt továbbgondolva, ha Magyarországon nincs értéke a kriptó pénzeknek, sőt nem is pénz, akkor az értéke 0, így hogyan adózol utána? Hisz nem tudod elkölteni se.
2022. okt. 13. 18:41
 8/11 anonim ***** válasza:
7: ez az okfejtés hibás. Attól hogy jogilag nem pénz, még nem értéktelen. Az értékpapír se pénz, ahhoz lehet talán hasonlítani.
2022. okt. 13. 19:13
 9/11 anonim ***** válasza:

A magyarországi munkaviszonyokat a Munka Törvénykönyve szabályozza, amiben le van írva, hogy a munkabért forintban kell elszámolni és kifizetni.

A béren kívül még elég sok minden van ami után fizetsz adót, konkrétan például minden amit megveszel a boltban.

2022. okt. 13. 21:48
 10/11 A kérdező kommentje:
#9 Hát elég sok ismerősöm kapja usd-ben vagy euróban a fizetését.
2022. okt. 13. 21:55
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!