Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Hogyan kell átalányadós...

Hogyan kell átalányadós egyéni vállalkozást megszüntetni?

Figyelt kérdés

Lépésről lépésre? Laikusnak írva! (KATA-zást is simán megoldottam könyvelő nélkül mert minden jól le volt írva róla, ezt is így szeretném.)

Tegyük fel a kiindulópont: 2022. 09. 01-től él az átalányadós vállalkozásom és 1 db 360.000 Ft-os számlát állítottam ki.

Hogyan tovább?

Milyen dokumentumokat kell kitölteni? ÁNYK vagy ONYAban is intézhetőek? Mennyit és hova kell befizetni? Kérdezném azt is, hogy mikor, de ha van ilyen, hogy "szja-t csak jövőre bevallani meg megfizetni", akkor azt is inkább szeretném most, ha lehet, lezárni az egészet és nem foglalkozni vele már, a legegyszerűbb módon.

Munkanélkülihez kell tartozásigazolás a navtól. Azt megszüntetés előtt kéne kérni, vagy utána is ki lehet? (Adószámhoz tartozik vagy adóazonosító jelhez? )

Az a gond, hogy most nagyon arra fókuszál minden leírás és google keresés, hogy kata vs átalányadó, rendes pontról pontra leírást alig találni az átalányozásról, főleg a megszüntetéséről semmit szinte.

Ja meg volt valami ilyen is az elején, hogy saját magamat be kellett jelentenem saját magam alá vagy mi. Majd azt is légyszi, hogy akkor azzal mivan. Szóval mint full laikusnak és mindenről :) , nem olyan bonyolult, csak sehol nem írják le rendesen!

Köszi előre is!

2022. szept. 25. 22:35
1 2
 11/17 A kérdező kommentje:

Felhívtam egy könyvelő ismerőst, HEHE, örüljél :D csak hogy tudjak segíteni én itt, ha már más nem ugye.

A "Az szja. tv. szerinti átalányban megállapított jövedelem" részbe a "vállalkozói tevékenységből származó bevétel"-hez beírt szám 40%-át kell beírni, ebből számítódik utána az Mes lapon az ipa :)

Nemtom most megint ide makogott valamit a kedves segítőkész emberünk, de a valóság az, és beleolvastam amit írtál mert rövid és itt van előttem ,sé már 20adjára írom le neked és nem nekem nem sikerül megmagyarázni, neked nem sikerül felfogni, hogy 2 óra miért 5 perc. Azért mert amit itt megkérdeztem és be kell írnom...Ha a kitöltési útmutató leírná! Akkorírta volna amit én ideírtam és elég nagy segítség azoknak, akik nem értik :) és akkor 2 perc alatt beírod ezt a számot és kész.

xDDkabaré. ez aztán nagy kabaré. Az kabaré, hogy kifejtettem, hogy mit miért hova? :) Tudod ezek a kabarék segítenek embereknek megérteni a világot. Bár neked még azt az egészen egyszerű összefüggést is nehéz összeraknod, hogy valamit saját kútfőből elemzni és kikeresni több idő, mint ahogy valaki érthetően 1 mondatban elmondja. Ezt nem érted, ezt kérdezgeted, csak mondom. Erre kérdezgeted, hogy miért 2 óra ha 5 perc is lehetne. Ezt nem érted ember? xddd istenem...

Egy autó meg gázkazán jóval összetettebb és veszélyesebb feladat. Almát akarsz körtével haosnlítani. Nézz fell a rossz érvelések veboldalra és képezd megad. De a legnagyobb szívességet azzal tennéd ha végre csendben maradnál, ha már segíteni nem tudsz meg értelmeset írni!

2022. okt. 7. 12:15
 12/17 A kérdező kommentje:

Olcsóbb lett volna fizetni? ezt akarjátok elhitetni. Nyilván hogy legyen zsé, meg azért hogy értékesnek érezd magad, vagy nemtom. De a lényeg az, hogy mostmár a jövőben bármikor tudok nyitni KATA-s vállalkozást, átalányadós vállalkozást, átváltani a kettő között oda vissza, bármilyen módosítást benyújtani, megszüntetni vállalkozásokat, bármilyet.

15 perc alatt kb. Bármit. És te ezért fizetnél 5-10-20 ezret konyvelőnek, akár egyszer, akár havonta. Gratulálok. Ezért tartunk itt. Nem tud mindent m egcsinálni 1 ember, ez tény. De azért vannak határok. Van ami tanulható, van ami megérthető. Ez nem egy agysebészet. Ember. Ez nem egy agysebészet... Azt értem hogy nem bírod 2 mondat alapján meg kiguglizni. Meg egy szívműtétet. Meg egy gázkazán javítást xd bár... de tegsyük fel nem.

Apám felépített egy egész 70 nmes házat csagtorna víz és elektromos rendszerrel, alapozással, tetőig. Egyedül csinálta (kiskoromban, végignéztem). 1x jött át egy haverja segíteni tetőgerendát felrakni. Építész kellett volna? Építő munkások kellettek volna? Úgy tűnt. Megcsinálta és idén 10 éve áll süllyedésnélkül bármi prboléma nélkül? Utólag még egy tető sziobát is beépítettek öcsémék, minden belső burkolással, festéssel 2 éve. Kellett volna burkoló, festő? xDDD ember, nekem ne akard már megmagyarázni. Vannak dolgok, amiket meg bír csinálni egy átlagember, csak elé kéne tárni a tudást. Lehet ez 2 mondat, és lehet ez egy házépítésről szóló könyv.

2022. okt. 7. 12:23
 13/17 anonim ***** válasza:
55%

Azt ígérted, hogy nem olvasol, erre mégis :) A saját érvelésedben nem látod a hibát, de különösebben már nem érdekel ez. Én csak azt szeretném elkerülni, hogy más is így járjon, ahogy te. Semmi gond azzal, ha valaki magának akarja megcsinálni ezeket a dolgokat (ahogy írtam korábban, a normálisaknak szoktam is segíteni). Nekem van bőven elég ügyfelem, egy ideje már nem is vállal újakat az irodám. Nem azért mondom, hogy "újabb ártatlanokat palizzak be". A net tele van leírásokkal, sok helyen videón is mutatva a lépéseket, kitöltést. Ha te ezeket nem találod meg vagy nem tudod értelmezni az a te problémád.

Itt a probléma azzal van, hogy itt fröcsögsz, hogy ez milyen faék egyszerű, mégis órákat elcseszel vele, mert a gonosz világ nem hajlandó neked step-to-step lediktálni :D

Azt az egyet remélem, hogy ha valakinek tényleg segítség kell, akkor nem a te leírásod alapján fog eljárni, mert akár meg is ütheti a bokáját miatta.

2022. okt. 7. 12:28
 14/17 A kérdező kommentje:

Ja a poén lemaradt: a gázhoz szakembert hívott :) mert hát az azért mégis csak életveszélyes. Bár mondjuk szerintem sokminden más is, amit lazán megcsinált, de csak hogy a te példádnál maradjunk, ott volt egy határ, amit ő meghúzott magának, hogy ahhoz már tényleg nem ért.

Szakmája: karosszérialakatos.

Csak mondom haver :) építkezéshez köze? Betonkeverés, anyagok kiválasztása, méretek, mi hogy áll meg miért? Szted tanulta valahol? Építészmérnökséghez, Építőmérnökséghez, villanyászathoz, villamosmérnökséghez, csatornamérnökséghez nem volt köze. Elolvasta a szükséges anyagokat és megcsinálta. Akkoriban tartott ez több évig. Valószínűleg azután már gyorsabban is meg tudta volna csinálni.

Amúgy nem mindig fölösleges az elvesztegetett energia és idő. Például több lettem tőle, többet tudok már másnál. Ez respectálandó személyemben, meg a kitartásom is, hogy ezt elértem. Ezt nem mondhatja el mindenki magáról. Viszont bárki képes lehet rá, aki akarja. És ez számít, meg az hogy több ezreket tízezreket fölösleges kiadni, és már nem is kell életemben, seaz ismerőseimnek, öcsémnek, haverjának, akiknek szintén mindent én intéztem. Enynit rólad haver, fizessél mindenért. Mosónőd van külön? Fürdetnek? Etetnek? vagy az még azért megy magadtól?

2022. okt. 7. 12:29
 15/17 A kérdező kommentje:

Ha azt szeretted volna elkerülni, akkor leírod azt a 3 dolgot, amit én leírtam és mindenki elkerülehtte volna :) Te nem elkerülni akarod, nem másnak akarsz jót, hanem szerepelni.

xDD Te lőtted magadlábon, mert a hosszúra írtam, hogy nem olvasom, nem a rövidre, erre te megint keversz és csak ugatsz itt és leírod hogy én arra írtam, hát nem, bár azt is fölös volt, meg ezt végképp időpocsékolás. Úgy lennél a leghasznosabb a társadalom számára, ha megszűnnél létezni tesó. Lopod az időmet, semmi értéket nem adtál hozzá a világhoz, a társadalomhoz, de még ehhez a kérdéshez sem sikerült, amiben azt hiszed többet tudsz mint én, azt többet segítettem bárkinek aki olvassa mint a biblia. Na hagyjál már te majom. Szevasz :DD vicc ember

2022. okt. 7. 12:31
 16/17 anonim ***** válasza:

Akkor egy példa, hogy értsd, hogy mire akartam kilyukadni az olcsóbb lett volna ha mondattal:

Ha nekem meg kell csinálnom, amihez nem feltétlenül értek és ezért nekem 2-3-4 órát kell keresgetnem, meg szenvednem, meg e-maileznem meg mindenféle, akkor az nem biztos, hogy megéri. Ha nekem ezt egy hozzáértő megcsinálja 10-15 ezerért, az bőven megéri, mert ha az erre fordítandó időmet munkával töltöm, akkor ennek kb a háromszorosát megkeresem. Ergo kifizettem a szakembernek 15 ezret, de ez idő alatt kerestem 30-40-et. Szóval bőven pluszban vagyok. Remélem érthető. És nem kell ezt kisarkítani a könyvelésre, lehet felőlem festés, kerékcsere, szúnyoghálófelrakás vagy bármi egyéb. Az analógia a lényeg.

2022. okt. 7. 12:32
 17/17 anonim ***** válasza:

Szerepelni? :D Egy névtelen fórumon? :D Oké, ez már tényleg egyre komolytalanabb :D

Mivel fingod sincs róla, hogy ki vagyok és mit tettem már le az asztalra, ezért a kanyarban sem vagy ahhoz, hogy megítéld, hogy én mikor és hogyan lennék a társadalom hasznára. Te nem vagy egyenlő a társadalommal. Sajnos a része vagy, de egy kiragadott példából nem kell általánosítani.

Szomorú, hogy azt hiszed, hogy mennyit segítettél az embereknek. Na mindegy, igazából fel sem tudom cseszni magam ezen az egészen, mert csak röhögök miközben olvasom a fröcsögéseidet :D

2022. okt. 7. 12:36
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!