Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Hogyan kell átalányadós...

Hogyan kell átalányadós egyéni vállalkozást megszüntetni?

Figyelt kérdés

Lépésről lépésre? Laikusnak írva! (KATA-zást is simán megoldottam könyvelő nélkül mert minden jól le volt írva róla, ezt is így szeretném.)

Tegyük fel a kiindulópont: 2022. 09. 01-től él az átalányadós vállalkozásom és 1 db 360.000 Ft-os számlát állítottam ki.

Hogyan tovább?

Milyen dokumentumokat kell kitölteni? ÁNYK vagy ONYAban is intézhetőek? Mennyit és hova kell befizetni? Kérdezném azt is, hogy mikor, de ha van ilyen, hogy "szja-t csak jövőre bevallani meg megfizetni", akkor azt is inkább szeretném most, ha lehet, lezárni az egészet és nem foglalkozni vele már, a legegyszerűbb módon.

Munkanélkülihez kell tartozásigazolás a navtól. Azt megszüntetés előtt kéne kérni, vagy utána is ki lehet? (Adószámhoz tartozik vagy adóazonosító jelhez? )

Az a gond, hogy most nagyon arra fókuszál minden leírás és google keresés, hogy kata vs átalányadó, rendes pontról pontra leírást alig találni az átalányozásról, főleg a megszüntetéséről semmit szinte.

Ja meg volt valami ilyen is az elején, hogy saját magamat be kellett jelentenem saját magam alá vagy mi. Majd azt is légyszi, hogy akkor azzal mivan. Szóval mint full laikusnak és mindenről :) , nem olyan bonyolult, csak sehol nem írják le rendesen!

Köszi előre is!

2022. szept. 25. 22:35
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
50%
Ha nem olyan bonyolult, akkor miért nem boldogulsz vele? A kitöltési útmutatókban minden le van írva pontról pontra. Mellesleg ennyi infóból nem lehet tökéletesen megmondani, hogy mit és hogyan kell beadnod, fizetned.
2022. szept. 25. 23:22
 2/17 anonim ***** válasza:
70%
Mindjárt jön az exnavos és a szádba rágja, nyugi. Kedves csaj, kár, hogy a honlapja is tele van szakmai hibával.
2022. szept. 26. 06:02
 3/17 anonim ***** válasza:
50%
Izgin hangzik ez az exnavos, tudsz küldeni pm-ben linket? :D
2022. szept. 26. 08:14
 4/17 A kérdező kommentje:

1-es mint olvashattad, amennyiben megy: nincs leírva normálisan sehol, vagy legalábbis nem találom. Annyikat írnak emberek "be kell adni a 20T823423hasgdz dokumentumot meg az 58 dokumentumot" meg ilyenek. De nincs levezetve, hogy akkor pontoson melyik dokumentumot, hogyan, min keresztül, miért, és mit kell kitölteni, hogy és mit kell beleírni. Ezek nem olyan nagy dolgok, nyilván nem írják le, hogy felfogadjál egy könyvelőt egy 10 perces melóra amit leír 2 órának és felvesz 30kt, meg ilyeneket irogatnak, mint te, hogy "hehe oldd meg h. gyerek akkó' ". Gratulálok, ment a mínusz. :) ha ettől jobb az életed, hogy lepontozódsz viselkedj csak társadalomrombolóan. Ha idebüfögsz, ha nem, de még ha nem is segít senki, akkor is meg fogom oldani egyedül azokbóll a semmitmondó infókból is, amiket összeszedek, csak tudod egyszerűbb, meg vannak olyan emberek, akik tudnak és hajlandóak is segíteni az embertársaikon. És nem személy szerint rólam van szó, hanem valószínűleg ez nem egyedül engem érdekel.

Mennyi infóból? :D mindent leírtam. Nincs semmilyen kedvezményem, alap 40%-os cucc van idénybevéve, semmi xtra. Kezdés és befejezés adott, 1 db számla, Budapest ha ez kell az ipa kiszámításához vagy valamihez. Nem egy nagy was ist das, de hazudjuk el, hátha felbérelek valakit - ja nem. Ilyen embereket te...

2022. szept. 26. 08:20
 5/17 A kérdező kommentje:
nem idebüfögni kell okoskodva, hogy "hát ennyiböl nemlehetmegmondanibwahaha", hanem akkor pl lehet kérdezni normálisan, hogy szia, ezek az adott dolgok, ez lehet, de amúgy sry de ez nem elég infó, kéne még nekem infó arról, hogy: " kérdések, amikből meg lehet mondani". Nagyon okos gyerek vagy, csak akkor ennyit miért nem tudsz, meg viselkedni? :)
2022. szept. 26. 08:23
 6/17 anonim ***** válasza:
77%

Ilyen stílussal remélem hamar találsz valakit, aki step-to-step segít minden bevallást kitölteni :) Amúgy baromira nem érdekel, hogy mínuszolsz, ha neked ettől van meg a reggeli merevedésed, akkor isten látja lelked. Különösebben nem hat meg a dolog. Te mantrázod, hogy ez egy egyszerű dolog, 10 perc az egész. Csak tényleg nem értem, hogy akkor miért nem tudod megcsinálni. Tudod a nyomtatványok nevét, minden nyomtatványnak ott van a kitöltési útmutatója, amiben részletesen le van írva minden. Akkor mi a gond?

Nem írtad pl, hogy mikortól szűnne meg, nem írtad, hogy milyen jogviszonyban vagy, nem írtad milyen tevékenység, stb. Ezek mind kellenének a válaszhoz. De remélem hamarosan jön egy besózott kolléga, aki nem csak "idebüfög" valamit mint én, hanem érdemben segít :) Tudod, a szakemberek nem szeretik, ha semmibe veszik a munkájukat. Te titulálod 10 perces, egyszerű melónak, miközben láthatóan fogalmad sincs az egészről. "hehe oldd meg h. gyerek akkó' " - ilyet én nem írtam és még csak hasonlót sem, szóval kérlek ne adj szavakat a számba.

Én alapjáraton segíteni járok erre az oldalra (ingyen, pedig már sokszor ajánlottak pénzt érte), de amikor ilyen posztokat meglátok... Na mindegy, remélem segít valaki. Ha minden kötél szakad, akkor 1819, ott részletesen elmondanak mindent a bevallásokról.

2022. szept. 26. 08:41
 7/17 A kérdező kommentje:

xDD milyen stílussal ember? Mindenki azt kapja amit megérdemel.

Például azért, mert az álláskeresési járadéknál is ki van kötve, hogy kell adóigazolás, tartozásigazolás, hogy nem tartozol az államnak. Na most ez le van írva, de az nincs, hogy ezt még evként kell kérni, mikor még megvan az ev számod és tudsz mire hivatkozva ilyet kérni, vagy már ev megszüntetés után, de visszahivatkozva rá, hogy neked volt, vagy saját adójelre és nem adószámra. És azért nem mindegy, mert ha megszünteted és előtte lehetett volna nélküle meg nem lehet, akkor szivacs. Na természtesen kikértem evként és ma kaptam a megtagadást, mert hogy még üzemeltem evként a kéréskor és utána 2 napig, hogy mivel üzememlek nem kaphatok ilyet, hiszen nincs lezárva. De ezt előtte dzsapták bárhol közölni.

Például ezért te kis te :) . Magyarul nem tudsz, vagy olvasni? Leírod hogy nem érted, közben előtte 2x írtam le, hogy azért, mert nem írják le sehol rendesen, logikusan a dolgokat. Például ezt sem. Ezt is utólag tudom már, és mostmár megszüntetett evvel ismét kérhetem ki, és menni fog, mivel nem nagy cucc, csak normálisan le lehetne írni ilyeneket és akkor nem kéne 3 kattintásért könyvelőt bérelni.

Mikortól szűnne meg? Most, amikor sikerül, minél előbb, nyilván ebben a hónapban, Ha olyan okos vagy nyilván tudod, hogy nem kövi hónap harmadikán érdemes megszüntetni kifizetve az egész hónapot, hanem még abban a hónapban. Mióta számít hogy milyen tevékenység? xd nem engedélyköteles, milyen jogviszony??? semmilyen, megbízási volt, nyilván felmondtam, ezeket miért kéne tudni ember? Semmi köze a vállalkozás megszüntetéséhez. Istenem...

Titulálom? Reggel felkeltem és félkómásan rányomtam a webes ügysegédre. Hát ha ez a melód, akkor sajnálom hogy sikerült autómatizálni ezt a 3 kattintást és egy majom is meg tudja oldani. Lehet ideje továbbképezned magad. Ez nem egyszerű munka ám, nem tudja egy halandó megoldani, ide aztán szakember kell... Meg 2 lap kitöltéséhez...fuuu mekkora feladat. Csak nyilván nem adjátok ki az ilyen infókat, hogy mit hova hogyan érdemes írni meg ikszelni és akkor máris kínainak tűnik a szöveg. Csak néhány normális ember a neten ezt le bírja írni, pl én is az előbbi infót, ami sokaknak segíthet. te meg pampogsz itt, hát akkor élvezd ki amíg valaki ilyenekre felbérel xd Ez forintos meló, erre vere magad. Komolyabb dolgokban könyveljél, ne a szerencsétleneket húzkodd le, kemény munkának beállítva ezt a 3-4 kattintást ember... Vannak ilyenek is, akik boldog boldogtalanul irogatják hogy jajj milyen nehezé ezt meg cisnálni meg azt, meg hogy még a KATAzáshoz is nagy segítség egy könyvelő xDD mihez...2 kattintáshoz, abból egy a leállítás gomb a gépen. Menj melegebb éghajlatra én azt mondom, mert vicc hogy mekkora arcod van és hogy mit képviselsz és mi a valóság...Megy is a mínusz mert ilyen hozzáállással nem értem hogy lehet 4,5 pipád, vicckategória. Nekem akkor már legalább 14 kéne legyen, mert már msot többet tettem bárkiért, mint te, pedig én kérdeztem...

2022. szept. 30. 18:41
 8/17 anonim ***** válasza:
69%

Neked fizetnek, hogy ennyi hülyeséget tudj leírni, vagy magadtól sikerül? Amúgy minden le van írva részletesen, az hogy te nem találod meg vagy nem érted, az már a saját problémád.

“ Ha olyan okos vagy nyilván tudod, hogy nem kövi hónap harmadikán érdemes megszüntetni kifizetve az egész hónapot” - nem tituláltam magam okosnak egyáltalán, azt viszont tudom, hogy ha 3 napot aktív a hónapban a vállalkozásod, akkor a 3 napra jutó arányos járulékot kell csak kifizetni, nem az egész havit.

“ Mióta számít hogy milyen tevékenység? xd” - amióta átalányadóról beszélünk és ott a tevékenység sorolja be, hogy melyik költséghányadba tartozol.

“ milyen jogviszony???” - azért kell tudni, mert nem mindegy, hogy főfoglalkozású, nyugdíjas, esetleg nappali melletti vagy.

“ Semmi köze a vállalkozás megszüntetéséhez.” - de, nagyon is sok köze van hozzá. Az, hogy te nem érted, az már más kérdés.

“ Hát ha ez a melód, akkor sajnálom hogy sikerült autómatizálni ezt a 3 kattintást és egy majom is meg tudja oldani. ” - nem ez a munkám. A munkámnak ez 1%-át sem teszi ki. Egy vállalkozás megszüntetése nem annyi, hogy végignyomkodod az ügysegédet. De hát ezt nyilván te is tudod :)

“ Lehet ideje továbbképezned magad.” - nagy valószínűséggel sokkal több és magasabb végzettségem van mint neked. Ráadásul folyamatosan képzem magam (a minisztérium amúgy is kötelez rá, de nélküle is megtenném).

“ Ez nem egyszerű munka ám, nem tudja egy halandó megoldani, ide aztán szakember kell... Meg 2 lap kitöltéséhez...fuuu mekkora feladat. Csak nyilván nem adjátok ki az ilyen infókat, hogy mit hova hogyan érdemes írni meg ikszelni és akkor máris kínainak tűnik a szöveg” - de, meg tudja. Csak az időráfordítás nem mindegy. Meg az egyebek. De ebbe feleslegesen is mennénk bele.

“ Ez forintos meló, erre vere magad. Komolyabb dolgokban könyveljél, ne a szerencsétleneket húzkodd le, kemény munkának beállítva ezt a 3-4 kattintást ember” - fogalmad sincs a munkámról :) Ez eddig is egyértelmű volt, de ezekkel csak megerősítesz :) Én az aljas pékeket nem értem. Csak vizet, lisztet meg élesztőt kevernek össze és méregdrágán adják el kenyérnek. Felháborító. Mintha egy halandó ember ne tudna 3 hozzávalót összekeverni. Csak lehúzzák a gyanútlan vásárlókat. Emberek tömegeit verik át nap mint nap és senki nem lép fel ellenük!

“ Megy is a mínusz mert ilyen hozzáállással nem értem hogy lehet 4,5 pipád, vicckategória. Nekem akkor már legalább 14 kéne legyen, mert már msot többet tettem bárkiért, mint te, pedig én kérdeztem...” - ahogy írtam is fentebb, baromira nem érdekelnek az itteni értékelések, mivel tudom, hogy jó részük a hozzád hasonlóktól jön :) Neked fogalmad sincs arról, hogy én másoknak mit és hogyan segítettem (nem egyszer több százezer forinthoz jutottak általam).

Nem tudom mi ez a gyűlölet a könyvelők iránt, de túlzottan nem is érdekel. Az sokkal jobban zavar, hogy olyan szakmát próbálsz beárazni, amihez láthatóan halvány lila dunsztod sincs. És lehet az könyvelő, autószerelő, festő, grafikus nem számít, csak maga az elv.

2022. szept. 30. 21:38
 9/17 A kérdező kommentje:

már nem fog elolvasni amit írkál, de akinek segítség még leírom miket kellett csinálni, amiket ez a jóképességű képtelen volt, hatalmasszaktudásával én meg a semmiből csinálom :)

Webes ügysegédes megszüntetés után még írtam az egyéni vállalkozói kamarának, hogy megszűntem. Elvileg ők látják a rendszerükben, de azért magyarország, szóval biztos-ami-biztos nem árt nekik jelezni. Ez oké. Írtak is hogy köszönik és bejegyezték.

Ezen kívül írtam az adófőosztálynak is, akik az IPA-t intézik, hogy ők is tudjanak róla. Elvileg vidéken kell szólni meg bevallást készíteni, Budapesten elvileg nem, legalábbis szólni nem, de bevalláskészítés miatt hívtak, hogy csináljam meg, de amúgy jó hogy szóltam nekik is.

Termésuzetesen mindkét helyre emailben csatoltam a megszűnésem dokumentumait amit a webes ügysegéd perceken belül elérhetővétett a megszüntetéskor, így látták, hogy hivatalosan megszűntem.

IPAsok mondták, hogy nincs tartozásom, sőt túlfizetésem van. 22HIPAK nyomtatványt kell kitölteni.

Itt több buktató is van, amit szintén ha lennének normális emberek itt, elmagyarázhatták volna, mert nem nagy dolog, dehát nincs csak ilyen kötekedők meg oltogatók, pedig 2 perc az egész, szóval nekem kell rájönnöm. Sőt már alapból ezt a hipa bevallást is ugye írhatták volna, dehát nem divat itt :) grat hozzá újfent. Főleg az okosnak aki idekommentelt valami litániát amit n em fogok elolvasni, ahelyett segíthettett is volna, de semmi baj, ennyit érsz.

Szóval a 22HIPAKnál ánykban kell kitölteni, adatok, ok, ezután viszont egy NY-01 nevű oldalt ki kell tölteni, itt az első kavarás, hogy ugye év közben kényszerből változtam átalányossá, de nem év közben alakultam, dehát az átalányosságom igen, szóval most akkor m ivan? Be kell e Xelni hogy "Év közben kezdő adózó bevallása" ? Nem tudni. Már most leszögezem, hogy a fenti kommentelgető által említett kitöltési útmutató lófüttyöt nem segít :) nem magyaráz semmit, nem ír le, nem ér egy forintot sem, de okoskodjon csak megint az emberünk, hogy "bwhabwahbwah minden benne ak itöltésiben". Igen, mikor a kitöltési annyit ír például: XY kitöltendő - hmm ide azt kell beírni hogy XY. Tényleg? Saját magával magyarázza a dolgot. így lehet furcsa olvasni, de ha próbáltok kitölteni megértitek:D vicc az egész. na m1. Szóval 1 ikszelési lehetőség. Másik ikszelési lehetőség hogy mikro kis és középvállalkozások bevallását, de ez nem egy éves bevallás és nem is szüneteletetés tehát szerintem elvileg nem kell ezt beikszelni, meg nem is katázunk , mert vidéki katásoknál kell ezt beikszelni meg am ialatta van, hogy "tételes blabla KATA" mert ők készítenek IPA bevallást, BP-n nem. Tehát nincs mit tenni, speciális az eset? Igen, valamit csak kéne ha ezeket nem, persze olyan nincs, hogy megszüntetés esetén. Egyéb van. Azt beikszeltem, beírtam hogy katáról tértem át átalányra 0901én de 0930án megszüntettem, ezért készül. Vagy jó lesz vagy nem, tartozásom nincs elvileg nem bukhatok rajta. Ezután B és C rubrikákban is kell kitölteni, de az egyértelmű (megszüntetés miatt, szja tv szerinti átalányadós). Ezt követően jön a nagyobb baj. Ki kell tölteni az "EGY" nevű oldalt. Ide hogy mit kell beírni értelmezhetetlen, itt is a kitöltési útmutató muttatja a legnagyobb fakkot nekünk. Elvileg ez lenne jó arra, hogykiszámítsa az adóalapunkat és hogy mennyi ipával tartozunk egy másik lapon."Az szja. tv. szerinti átalányban megállapított jövedelemet" kéne beírni, alá meg "vállalkozói tevékenységből származó bevételt". Hogy mit jelentenek ezek vagy egyáltalán mi a különbség a kettő között, azt sehol nem bírják leírni. Ebből számítja a program az adóalapot, illetve csinálni kell bal felül lenyíló menü: 22HIPAKM lapot mellette jobbra fehér lap jel, nyitja az új doksit, később jobb oldalon nyomtatványok gomb mellett lehet kattingatni az előző és ez a doksi között. Ide csak az IPA-zás helyét kell megadni, és akkor számolja az ipa adódat. Itt nekem majd 5000 Ft jött ki erre az egy hónapra, hogy miért, miért nem nulla, hogyan, az sehol nincs értelmezve Szóval ennyi. M1 ha be is fizettetnek velem emiatt 5ezret az semmi, szóval beküldöm így azt jónapot. Mivel nem bírnak emberek ilyenegyszerű dolgokat leírni. Ez egy 5 perces dolog, csak mondom. Nekem annyi lett volna kitölteni. Ehelyett 2 órája keresem, hogy akkor ezekbe mit kéne beírni, meghogy miért nem nulla satöbbi. Na m1. 5k semmi, ha ezen buknám, de nem lehet, plusz ott a majd 10k túlfizetés max abból levonják, egs nekik, de az islehet hogy átnézik és javítják amit k ell, avgy visszaküldik, de azt remélem nem, mert normális emberi magyarázat nélkül ennél jobban nem lehet kitölteni. Ezt pofáztam végig, hogy ezek szándékosan túl vannak bonyolítva és ezket ha valaki leírná emberi nyelven, akkor 5 perces dolgok, de nem bírják, helyette idebüfög megint egy regényt az illetékes.

És úgy össz vissz ennyi az egész. Webes ügysegéd volt 2 perc kb, 2 email megírása megint volt max 5, meg ez a nyomtatvány is tegyük fel 5 perc. 15 perc egy ember életében, erre behúznak több ezret, vagy több tízezret a könvelők. De semmi baj, nyilván én vagyok a marha, aki ki meri ezt mondani, meg meg bírja csinálni.

2022. okt. 7. 11:50
 10/17 anonim ***** válasza:
69%

Én csak azt remélem, hogy akik tényleg segítségre szorulnak, azok meglátják a vergődésedet és úgy döntenek, hogy inkább szakemberhez mennek. Amit leírtál az egy kabaré :D Hibás és hiányos. De nem gond, majd a hivatalok kijavítják neked, illetve küldik az értesítést róla.

Egyetlen egy dolgot kellene megmagyaráznod, amit még mindig nem sikerült. Leírtad vagy százszor, hogy ez mennyire egyszerű dolog, mennyire lóphasz munka az egész, mégsem boldogulsz vele. Ha annyira egyszerű, akkor nem értem, hogy miért 2 óra neked kitölteni egy 5 perces bevallást. Ha összeadod, hogy mennyi időt szántál rá, hogy feleslegesen fizetsz adót, akkor rájöhetnél, hogy arányaiban olcsóbb lett volna az egész, ha fizetsz egy 10est egy olyan embernek, aki veled ellentétben tudja, hogy mit kell csinálni. Remélem az autódat meg a gázkazánt is így próbálod megjavítani otthon, mint ahogy a "vállalkozásodat" akarod lezárni.

2022. okt. 7. 12:07
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!