Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Terhel valamilyen plusz adó,...

Terhel valamilyen plusz adó, vagy költség, ha Euroban fizetnek a lakásomért? (A szokásos lakás adás-vételi adókon, illetekéken kívül)

Figyelt kérdés
2022. szept. 9. 15:49
 1/4 anonim ***** válasza:

Semmilyen.

Ha az értékesítés von maga után SZJA-kötelezettséget (szerzéstől számított 5 éven belüli értékesítés, ha adóköteles jövedelmet egyáltalán keletkeztetett az értékesítés), akkor a külföldi pénznemben megszerzett bevétel forintra történő átváltását kell a törvényben meghatározottak szerint megállapítani-> A megszerzés napján hatályos MNB középárfolyamon kell átszámítani forintra az eurót.

2022. szept. 9. 17:55
 2/4 anonim ***** válasza:
#1, szerintem olvasd el a kérdést újra
2022. szept. 9. 19:43
 3/4 anonim ***** válasza:

#2!

Igen????

Lakás adásvétel, kérdezőnek fizetik ki a megvett lakás árát, de nem forintban. A kérdésből ez jön le. Legalábbis nekem...

Az adásvétel költségét ismeri (ami többnyire a vevőt terheli, de nem törvényszerűen), valamint vagyonszerzési illetéket kell fizetnie a vagyont szerzőnek, tehát a vevőnek. Ezekről tudja, hogy van, de nem Őt érinti.

Mivel értékesíti a kérdező az ingatlanát, ezért lehet, hogy van SZJA fizetési kötelezettsége az értékesítésből származó adóköteles jövedelme után. Már ha keletkezik belőle adóköteles jövedelem. Maximum ez jelentkezhet, de csak azért plusz adó, vagy bármilyen fizetnivaló, mert nem forintban fizették ki neki a vételárat, hanem euróban, nem jelentkezik.

Ha származna a értékesítés után adóköteles jövedelme, amit az SZJA bevallásba bele kell írni (ahol forintban tüntetünk fel adatokat, nem pedig euróban), és megfizetni utána az SZJA összegét, akkor az átszámítás módját fentebb leírtam.

Melyik részét nem értettem szerinted?

2022. szept. 10. 03:37
 4/4 A kérdező kommentje:
Köszönöm 1es és 3as, tökéletesen értetted a kérdést, köszönöm a választ. Valóban csak annyi volt a lényeg, hogy kifejezetten amiatt terhel-e plusz költség, hogy euróban fizetik a vételárat. De most már nekem is tiszta, hogy nem.
2022. szept. 10. 10:48

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!