Ingatlan eladás utáni szja-val kapcsolatban lehet két kérdésem? Többi lent
Eladtam a lakásom, amiből hasznom keletkezett. Tudom, hogy ezt jövőre kell majd bevallani és megfizetni az szja-t.
Nem lehet olyat csinálni, hogy előre kifizetem?
Az adásvételit 2019 novemberében irtuk alá és 2022. májusában adtam el. Itt a különbözet hány százalékával kell számolni?
köszönöm a segítséget.
"Nem lehet olyat csinálni, hogy előre kifizetem?"
De lehet. Kiszámolod, aztán befizeted/elutalod a 103. SZJA adónemre a kiszámolt összeget. Amíg elő nem íródik hozzá a kötelezettség (jövő május 20.), addig túlfizetésként tartja számon az adóhivatal a befizetésed.
Ami egy túlfizetésként nyilvántartott összeggel történhet:
- Ha május 20-ig keletkezik bármelyik másik adónemen kötelezettséged, amit határidőben nem fizetsz meg, akkor a NAV a túlfizetésedből annyit átvezethet a hátralékos adónemre, amennyi arra fedezetet nyújt. Tehát akár le is csökkentheti teljesen a túlfizetésed nullára.
- Ha kevesebb lenne május 20-án a kötelezettséged, mint amennyit befizettél, akkor automatikusan nem utalja azt senki neked vissza. Amíg nem kéred azt vissza a NAV-tól, addig az 5 évig ott fog maradni túlfizetésként. 5 éven túl a visszaigényléshez való jogod elévül, tehát le fogják törölni az összeget és már nem kérheted vissza.
"Az adásvételit 2019 novemberében irtuk alá és 2022. májusában adtam el."
Tehát 2019-ben vásároltad az 2022-ben értékesített ingatlant?
Ha igen, akkor sem a különbözet után keletkezhet SZJA fizetési kötelezettséged. Ugyanis az értékesítés után kapott bevételből levonhatod a megszerzésre fordított, és igazold kiadásaidat.
Ilyen maga az ingatlan megszerzéskori értéke, tehát amennyiért vetted annak idején. A vásárlás után kirótt vagyonszerzési illeték összege is, ha megfizetted az államnak. Az ügyvéd költsége, aki az adásvételi szerződést ellenjegyezte. A földhivatali eljárás díja. Az ingatlanon végzett értéknövelő beruházás igazolt költsége bizonyos további feltételek megléte esetén.
A fenti levonások után megmaradt összeg lesz a SZÁMÍTOTT JÖVEDELEM, aminek bizonyos százaléka adóköteles. Azt, hogy mekkora része adóköteles, az határozza meg, hogy a szerzés és az értékesítés éve között hány év telt el.
2019. év 2022. között 3 év telt el, tehát az előbb említett SZÁMÍTOTT JÖVEDELEM 60 %-a lesz adóköteles, ami után 15 % SZJA-t kell megfizetni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!