Adómentesség által nem kapok semmit mit tehetek?
Sziasztok
21 éves vagyok és egy építoipari cegnel dolgozok viszont semmi penzt nem kapok vissza az adomentesseg vegett
A főnök aztmondta hogy ezt igényelnem kell.. viszont tobb baratom is van aki ugyanilyen helyen dolgozik mint en es ok szo nelkul kapjak vissza a havi 40-50ezret... tényleg igenyelnem kene vagy csak levagyok húzva? Ha az utobbi az igaz ami valoszu
Akkor mit tehetek ez ugyben?
Koszi a valaszokat
A 25 év alatti adókedvezménye (ez nem mentesség!) a gyakorlatban úgy működik, hogy a munkáltató meglátja a személyes adataidnál, hogy 25 év alatti vagy. A bérszámfejtéskor ha a havi bruttó béred 433.700 forintot nem haladja meg, akkor nem von belőle SZJA előleget. Ha meghaladja, akkor a 433.700 forint feletti részre levonja az SZJA előleget.
Ha a 25 év alatti dolgozó írásban arról nyilatkozik a munkáltatója felé, hogy nem kéri év közben érvényesíteni a neki járó SZJA kedvezményt, akkor a munkáltató az első forinttól kezdve levonja a bruttó bére után a 15 % SZJA előleget.
Mivel ez törvényileg JÁR a 25 év alattiaknak, ezért ez nem vész el, ha év közben nem kaptad/vagy nem kérted a kedvezmény érvényesítését a munkáltatótól, mivel az év végi bevallásban utólag és visszamenőleg érvényesíthető.
Tehát ezt a munkáltatótól "nem visszakapod", hanem nem vonja le adott esetben a bruttó béred után az SZJA-t. Ebből kifolyólag a nettó béred annyival több lesz.
A kedvezmény nyilván kizárólag csak a hivatalos béredet érinti, mint bárki másnál. A fekete fizetés az olyan, mint a kutya vacsorája. Vagy van, vagy nincs.
Be vagyok jelentve,próbaltam ma megbeszélni vele azt vagta a fejemhez hogy hulyeséget beszélek semmi ilyen nincsen hogy nekem kéne kapjak +ba pénzt 😅
Köszi a válaszokat
"semmi ilyen nincsen hogy nekem kéne kapjak +ba pénzt"
Ez szó szerint így igaz. Nem pluszba kapsz pénzt, hanem az SZJA előleget nem vonják le, ez által a nettód magasabbra jön ki, mint azoknak, akik nem 25 év alattiak, és a bruttó bérük azonos a Tieddel.
Nézd már meg a bérelszámolási lapodon, hogy vontak SZJA előleget, vagy sem!!! Légyszí! Nézd már meg!
Hivatalosan vagy foglalkoztatva teljesen, vagy szürkén? Ugye azzal tisztában vagy, hogy a szürke pénz nem úgy működik a gyakorlatban, mint a hivatalos fizetés?
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!