Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Hol/kinek lehet jelezni, ha...

Hol/kinek lehet jelezni, ha egy cég nem jelenti be az alkalmazottait?

Figyelt kérdés
Biztos forrásból tudom, de bizonyítékom nincs rá sajnos.

2022. aug. 3. 18:27
1 2
 11/17 anonim válasza:
"Ha nem rossz szandék vezérelt". Mi vezérel akkkor? 🤣🤣
2022. aug. 6. 07:20
 12/17 anonim ***** válasza:

"Biztos forrásból tudom,"

Ezt írtad. Akkor miért ne lenne igaz?

2022. aug. 6. 07:47
 13/17 A kérdező kommentje:

#11 és 12

Egy náluk dolgozó kedves ismerősöm panaszkodott, hogy nem jelentik be őket. És én elhittem neki, viszont nyilván nem 1000 éve ismerem ezt az embert, hogy vakon bízzak benne

Mivel egyik családtagom is tizenvalahány évet dolgozott egy hasonló cégnél ahol szintén nem voltak bejelentve, ezért érint rosszul, és nem számít bele a nyugdíjba sem majd ez a sok elpazarlott év, meg ugye eü ellátást se kaphatnak, ezért kvázi "jót akarok" csak evvel tenni az illetőnek, hogy kapjon észbe a cég a figyelmeztetés vagy bünti miatt, és jelentse be őt rendesen. Mert evvel életeket tesznek tönkre.

2022. aug. 6. 10:55
 14/17 anonim válasza:
Arra nem gondolsz,hogy az érintett, feketén alkalmazottal is kicseszel? Okoska.
2022. aug. 6. 19:08
 15/17 A kérdező kommentje:
#14 nem kell gúnyolódni, nyilván gondoltam, de ha elolvastad volna rendesen amit írtam, akkor abból kiderül...
2022. aug. 6. 20:08
 16/17 anonim ***** válasza:

A "bejelentés" annyit tesz, hogy a munkaviszonyban foglalkoztatottat, mint biztosítottat (tb. törvény szerinti biztosítottság) a munkáltató a NAV-hoz még a munka kezdése előtt köteles bejelenteni. A bejelentés megtörténtéről írásban igazolást kell adnia a dolgozónak.

Attól, hogy valakit nem jelent be a munkáltató, még nem biztos, hogy feketén van foglalkoztatva, hiszen a két fél közötti megállapodás alapján létrejön a munkaviszony, csak a munkáltató a bejelentési kötelezettségét elmulasztotta (elfelejtette). Ez nem ritka egyébként. A nagyobb probléma akkor van, ha a havi 08-as bevallásokat sem nyújtja be a dolgozóról az adóhatósághoz. Akkor lehet elkezdeni aggódni, mert akkor valóban feketén foglalkoztatja az adott dolgozót a munkáltató.

Ha csak a bejelentés maradt el, annak pótlására utólag és visszamenőleg kötelezi a hatóság és az ügy "lezárva".

A 08-as bevallások meglétét, mint ahogy a biztosítotti bejelentést is, lehet ellenőrizni a NAV eBEV szolgáltatások alatt.

Ha hiányosság van bennük (főleg a 08-as bevallásoknál), akkor nem biztos, hogy jó ötlet ezt jelenteni a hatóságnak, mert a dolgozót is hátrány érheti. Viszont nincs egyforma ügy. Ha a dolgozót megvezette a munkáltatója, és Ő abban a tudatban él, hogy hivatalosan van foglalkoztatva, akkor nyilván nem "büntetik". Ha tudatában volt a fekete foglalkoztatásának, akkor más az Ő büntethetőségének is a megítélése.

Mi kell egy munkaviszony létrejöttéhez?

Minimum a munkáltató által aláírt munkaszerződés. Ha ezt nem biztosítja a munkáltató, akkor a munkakezdést követő 30 napon belül ezzel az indokkal felmondható mindenféle következmények nélkül a munkaviszony.

Az is árulkodó jel, ha nem kapsz a bérelszámolásról kimutatást, év végén pedig a megszerzett jövedelmekről, levont SZJA előlegről, járulékokról is egyet az adóbevallás elkészítéséhez/ellenőrzéséhez.

Továbbá: Ha valaki nem biztosított (munkaviszonyban nem áll például), akkor a NAV egyszercsak jelentkezni fog, hogy fennáll az egészségügyi szolgáltatási járulék-fizetési kötelezettsége X. Y. naptól, kéri azt teljesíteni. Ha például egy ilyen értesítés után is valaki feketén dolgozik, akkor bizony egy "feljelentés" által simán megütheti a bokáját, hiszen innentől kezdve tudatában van annak, hogy nem hivatalosan foglalkoztatják, ő pedig ebbe belenyugszik.

Tehát vannak árulkodó jelek, ha valakit nem hivatalosan foglalkoztatnak...

2022. aug. 7. 05:53
 17/17 A kérdező kommentje:
Utolsó, köszönöm szépen a részletes válaszodat, nagyon sokat segítettél! :)
2022. aug. 7. 10:45
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!