Mennyi lesz az ingatlaneladás utáni Szja?
2020-ban ajándékozás útján egyenesági rokonoktól szereztem ingatlant, tehát vagyonzerzési illetéket nem kellett fizetnem. Ezt 2022-ben eladtam, tehát benne leszek az 5 évben és adóznom kell. Kérdesem az, hogyan kell megállapítani az adóalapot.
1: ajándékozási szerződésben szereplő összeg és eladási ár különbözetének a 90%-a, es ez tovabb csökkentve igazolt költsegekkel, vagy
2. Eladási ár 25%-anak 90%-a, ami tovább nem csökkenthető költségekkel
Az ingatlan eladása után kapott bevételed 75 %-át vonhatod le "költségként", tehát a 25 %-a lesz a számított jövedelem.
Ennek a számított jövedelemnek a 90 %-a lesz adóköteles, mivel a szerzés évét követő 2. évben adod el.
További költségcsökkentés ilyen esetben nincs, mivel ajándékozási illetéket nem kellett fizetned.
Kérdező!
Melyik volt végül a megoldás, a 25%?
Hasonló helyzetben vagyok.
Nincs "másik" megoldás 4-es!
Nem kellett ajándékozási illetéket fizetnie, innentől kezdve kizárólag a 25 %-os történet jöhet szóba, más nem!
Tehát az értékesítésért kapott bevétel 25 %-át kell jövedelemnek tekinteni, aminek bizonyos százaléka lesz adóköteles. Ez a százalék attól függ, hogy az ajándékozás éve és az értékesítés éve között mennyi idő telt el. Minél több, annál kisebb része lesz adóköteles.
Semmi mással nem csökkenthető az SZJA kötelezettség alapja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!