Katások akiknek off szeptembertől, milyen adózási formát fogtok választani?
Kezdem:
Én szellemi munkát végzek több cégnek dolgozom, 500-600 körül van havonta a bevételem. Az átalányadózás (valószínűleg) jelentős kiadással járna az eddigiekhez képest. Az egyik cég alkalmazna saját munkavállalóként ami szintén némi bevétel kiesés illetve visszalépés is az eddigi kötetlenebb időbeosztásomhoz képest.
Szoftverfejlesztek néhány cégnek, havi szinten kb. 750 ezer volt a bevételem adózás után.
Ebből átalányadózás után maradna 600 körül. Ennyit meg már alkalmazottként is kapok, fizetett szabadsággal, táppénzzel, céges munkaeszközökkel, könyvelő meg licencek fizetése nélkül. Hát valószínűleg vagy megemelem a díjaimat 30%-kal, vagy ráhagyom az egészet, aztán elmegyek egy céghez dolgozni, vagy irány külföld.
"2-es valami rosszul fizető területen dolgozol? 750 nettó az egy 1.1 millió bruttó körül van alkalmazottként, ami egy tipikus medior fizetés. Vagy kevés tapasztalattal vállalkozol?"
Egy tipikus medior vagyok.
"6-os de ennyiért mi értelme vállalkozni? Miért nem külföldre dolgozol akkor itthonról?"
Miért, a külföldre itthonról dolgozás, nem ugyanúgy az esetek 99%-ában vállalkozóként (contractorként) történik? Életemben egy emberrel találkoztam, aki német cégnek dolgozott, rendes bejelentett állásban, állandó távmunkában, Magyarországról. Nagyon nem evidens ezt lepapírozni, ott is külön adószakértőket kellett bevonni.
Amúgy nincs igazán stabil és aktív angol nyelvtudásom, ami szerintem kellene a teljesen külföldi környezetben történő munkához.
De amúgy imádom, eddig akármikor, akárhol, akármennyit írtam gyakorikérdéseken szoftverfejlesztő bérnek, mindig 5 perc múlva előugrott valaki, aki szerint 5x ennyit kereshetnék.
A valóságban pedig a legtöbb szakmabeli ismerősöm kb. ennyit keres, vagy ennyit sem.
8-as contractorként gondoltam a külföldre dolgozást.
Már egy is hotjar is ad pl. 70-80k EUR körül medior szinten:
Itthonra 750-ért semmi értelme, ha gyakorlatilag alkalmazottként jóval többet lehet keresni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!