Most, hogy a KATA lehetősége megszűnik külföldi partner esetében, mit lehet választani?
Freelancer programozó vagyok és külföldi cégeknek és magánszemélyeknek nyújtottam eddig szolgáltatásokat.
Az új KATA törvény értelmében - ha jól értem - akkor megszűnik a KATA-s jogviszonyom, ha a kifizető külföldi cég/magánszemély.
Nem tudom mit tudok választani per pillanat, mert az átalányadózás tűnik még a legkedvezőbbnek, de ez így is brutál sok.
Nyilván a KATA volt brutál alacsony, de ez a 40%-os adó nevetséges amit az átalányadó jelentene. Nem tudok más adózási formát választani, mert költségem nincs, egyszerűen nem éri meg semmi más...
"munkavállalóként súlyos százezrek mennek el havonta és ugyanazt az ellátást kapják mint a KATA-sok."
Az ugye megvan, hogy egy havi 50 ezret befizető katás például jelentősen kevesebb nyugdíjat fog kapni még egy durván ugyanennyit adózó minimálbéreshez képest is? Szóval nem, NEM ugyanazt az ellátást kapják.
"szóval fizessenek csak a kata-sok, ideje volt"
Értem az álláspontodat, és nem alaptalan. Csak azt nem értem, hogy az a sok ember aki emiatt felemeli a szavát a kata ellen (hangsúlyozom, bizonyos szempontból valóban jogosan) az miért nem akarja ugyanígy például az egyszerűsített foglalkoztatást (hétköznapi nevén napi bejelentés) eltörölni? Akár itt a gyakorin, akár a facebookon, akár máshol mindenki a katát szidja, és huszadannyi esetben nem hallom/olvasom azt, hogy az egyszerűsített foglalkoztatás igazságtalan, pedig ott is jóval kisebb az effektív adókulcs a "rendes" főállású foglalkoztatáshoz képest.
#15 Pedig egyszerű:
Tegyük fel keresel 1 milliót és a 40%-os költséghányadba tartozol. Így az adóalapod 600 ezer forint. Erre jön a 15% szja, a 18,5 tb és a 13% szocho, ez összesen 279 ezer forint adó. A megkeresett 1 milliónak ez a ~28%-a. Van még ipa is nyilván, de azzal most nem számoltam, pont mint az adómentes résszel is. Ez a szakmám, hidd el, kijön a matek :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!