Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Kedves csptagok! Adobevallassa...

Kedves csptagok! Adobevallassal kapcsolatban lenne par kerdesem.??

Figyelt kérdés

Ha orokoltem egy ingatlanbol xy reszt az utan is kell nyilatkozni ?

Es ha nem nyilatkozom akkor a NAV sajat "tervezetet"keszit amit automatikusan elfogad? ?

2022. máj. 29. 15:14
 1/5 anonim ***** válasza:
Az öröklés nem keletkeztet adót, csak esetleg akkor, ha el is adod.
2022. máj. 29. 15:20
 2/5 anonim ***** válasza:

Öröklési illeteket kell fizetni örökles utan es nem adót

[link]

2022. máj. 29. 15:43
 3/5 A kérdező kommentje:
Es ha nem keszitettem adobevallast es nincs tervezetem mivel nincs ugyfelkapum akkor...?
2022. máj. 29. 17:05
 4/5 anonim ***** válasza:
Akkor is van tervezeted.
2022. máj. 29. 17:09
 5/5 anonim ***** válasza:

"Es ha nem keszitettem adobevallast es nincs tervezetem mivel nincs ugyfelkapum akkor...?"

A NAV-tervezet elkészítésének nem feltétele, hogy legyen ügyfélkapud. Ha nincs, a NAV akkor is elkészíti a magánszemélyek bevallástervezetét, maximum nem tudod megnézni azt ügyfélkapu nélkül online. Ha látni szeretnéd, akkor besétálsz egy NAV ügyfélszolgálatra és odaadják a kezedbe.

Ha nem foglalkozol a NAV tervezettel, az akkor is a végleges bevallásoddá válik május 20-án. Az már elmúlt, tehát van egy végleges bevallásod, amiről valószínűleg nem tudsz semmit.

A "szerzett" (örökölt, vett, ajándékba kapott stb.) ingatlanok után nem SZJA-fizetési kötelezettség keletkezik, hanem illeték-fizetési kötelezettség keletkezhet, hiszen vagyont szerzel, nem pedig értékesítesz.

Illetéket vagyonszerzéskor "szokás" fizetni, SZJA-t pedig jövedelem/bevétel szerzésekor.

2022. máj. 30. 05:59

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!