Kedves csptagok! Adobevallassal kapcsolatban lenne par kerdesem.??
Ha orokoltem egy ingatlanbol xy reszt az utan is kell nyilatkozni ?
Es ha nem nyilatkozom akkor a NAV sajat "tervezetet"keszit amit automatikusan elfogad? ?
Öröklési illeteket kell fizetni örökles utan es nem adót
"Es ha nem keszitettem adobevallast es nincs tervezetem mivel nincs ugyfelkapum akkor...?"
A NAV-tervezet elkészítésének nem feltétele, hogy legyen ügyfélkapud. Ha nincs, a NAV akkor is elkészíti a magánszemélyek bevallástervezetét, maximum nem tudod megnézni azt ügyfélkapu nélkül online. Ha látni szeretnéd, akkor besétálsz egy NAV ügyfélszolgálatra és odaadják a kezedbe.
Ha nem foglalkozol a NAV tervezettel, az akkor is a végleges bevallásoddá válik május 20-án. Az már elmúlt, tehát van egy végleges bevallásod, amiről valószínűleg nem tudsz semmit.
A "szerzett" (örökölt, vett, ajándékba kapott stb.) ingatlanok után nem SZJA-fizetési kötelezettség keletkezik, hanem illeték-fizetési kötelezettség keletkezhet, hiszen vagyont szerzel, nem pedig értékesítesz.
Illetéket vagyonszerzéskor "szokás" fizetni, SZJA-t pedig jövedelem/bevétel szerzésekor.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!