Ha kifizetem volt csoporttársam diákhiteljét abból, abból kell neki adóznia vagy valami hasonló?
Ha ellenszolgáltatás nélkül teszed, akkor ez ajándéknak minősül.
Az ajándék magánszemélyek között SZJA-mentes, viszont ajándékozási illeték-fizetési kötelezettsége keletkezhet a megajándékozottnak (csoporttársad).
Az ajándékozástól számított 30 napon belül be kellene jelenteni ezt a NAV-nak, hogy ki tudja vetni az ajándékozási illetéket a csoporttársadnak, ha az ajándék mértéke meghaladta a 150 ezer forintot.
Ez a jogszabály, a gyakorlatban viszont senki nem fogja megtudni, ha csak Te el nem mondod.
"Több részletben utalj neki 150 alatt és akkor ennyi."
A 150 ezer megajándékozottanként értendő, nem pedig alkalmanként. Tehát ha Te többször utalsz neki kisebb összegeket, de összességében meghaladja a 150 ezer forintot, akkor már jelenteni kellene a NAV-nak.
"Ergó hiába én fizetem ki a banknál (nem pedig odaadom neki pénzben"
A fizetés/juttatás módja lényegtelen.
Akarsz vele foglalkozni? Ha nem, akkor hagyd a fenébe, hacsak nem nagy összegről van szó.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!