Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Mit kell leadóznom 25 ev...

Mit kell leadóznom 25 ev alatt a munkámból befolyt pénzből?

Figyelt kérdés

16 évesen gépelési munkákból szerem a pénzemet. Egy olasz cégnek dolgozom, de szerintem nem is ez a lényeg. Engem megzavar ez a 25 év alatti adokedvezmény duma, mert valakitől azt hallom, hogy ettől m le kell adóznom a munkámat, csak a személyi jövedelemadót vonták ki.

Mit jelent ez? Hány százalékot kell adóznom és pontosan milyen célból, mi az amit adozok?

A munka az olyasmi mint amit Fiverren csinálsz, nem órabérben dolgozom. Van megadva egy mennyiség amit hó végere el kell végeznem, ha felülteljesítek azt is kifizetik, ha alul az meg beleszámít a következő havi munkámba. A lényeg, hogy a minimális kifizetési küszöböt elérjem.

Nem vagyok munkaviszonyban, mégcsak a valós nevemre sincsen szükségük. PayPal-ra utalnak euróban.

Szóval ezt így mind összevetve, kéne-e adóznom ebből?

2022. máj. 15. 10:50
 1/8 anonim ***** válasza:
74%
25 év alatt csak az SZJA-t nem kell fizetned, minden más adót és járulékot igen. Milyen viszonyban dolgozol? Mert nem vagyok benne biztos, hogy vállalkozóként is érvényes a kedvezmény...
2022. máj. 15. 11:36
 2/8 anonim ***** válasza:
100%
1, feketén dolgozik, 16 évesen nem lehet vállalkozó
2022. máj. 15. 12:15
 3/8 anonim ***** válasza:
Adózni nyilván kell belőle. 18 alatt csak diákmunkát végezhetsz (a foglalkoztató által bejelentve, úgy mint egy alkalmazotti státusz). Amit te csinálsz azt vállakozóként (vagy adószáos magánszemélyként) lehet csinálni. 18 év alatt egyikre sincs lehetőség, tehát legálisan nem tudod megcsinálni azt amit szeretnél.
2022. máj. 15. 12:30
 4/8 anonim ***** válasza:
“ 18 alatt csak diákmunkát végezhetsz” ez nem igaz
2022. máj. 15. 12:39
 5/8 anonim ***** válasza:
100%
Ja, hogy nem 16 éves kora óta, hanem 16 évesen? Pff... örüljön, hogy van melója és nem is tud belőle adózni...
2022. máj. 15. 12:40
 6/8 anonim ***** válasza:

"16 évesen gépelési munkákból szerem a pénzemet. Egy olasz cégnek dolgozom, de szerintem nem is ez a lényeg. "

De lényeges...

Nem mindegy, hogy milyen "jogviszonyban" dolgozol az olasz cégnek. A cég minek minősül a magyarországi jogszabályok alapján ilyen esetben. Külföldön kéne adóznod/járulékoznod, vagy belföldön, vagy mindkét helyen. Az utolsó Olaszország esetén kizárva, mivel EU-s ország, tehát van egyezményünk vele a kettős adóztatás kizárására.

"Nem vagyok munkaviszonyban, mégcsak a valós nevemre sincsen szükségük. PayPal-ra utalnak euróban."

Én ennek az információnak a tudatában azt mondom, hogy "egyéb jövedelem" kategóriába helyezném el a bevallásban. Innentől kezdve hiába vagy 25 év alatti, erre a fajta jövedelemszerzésre nem fog vonatkozni a 25 év alattiak adókedvezménye.

2022. máj. 15. 15:26
 7/8 A kérdező kommentje:

Musixmatchnél dolgozom. (Lentebb belinkelem az oldalukat)

Szóval ez a cég (nevezem MxM-nek később) bolognai központú. A világ legnagyobb zenei-dalszöveg katalógusa. A Spotify, Apple Music, Amazon, Facebook, Instagram és sok más világméretű szolgáltatásnak nyújt dalszövegeket. Több mint 80 nyelven, körülbelül 5000 aktív "Curatorral"

Spotifyon láthatod például a képernyő alján a zenének az élő-feliratos dalszövegét. Na itt jövünk képbe, mi "Curatorok". Miután egy kétlépcsős vizsgán átmenve, kiválogattak a megfelelő embereket, hozzáférést adnak egy stúdióhoz ahol minden nyelvnek van egy saját listája. A lista pedig zenéket tartalma amiken dolgozni kell.

Akkor dolgozom amikor akarok, annyit amennyit akarok, a lényeg, hogy elérjem a $50-os kifizetési küszöböt. Ha hónap végére megvan ez az $50 (100 zene, zenénként $0,5) akkor a következő hónap 15.-ig valamikor utalják a pénzedet. Ha nem érted el akkor ahol tartasz onnan folytatod következő hónapban és ha akkor megvan akkor kapod a pénzt.

Az oldalukon ezt írják:

Musixmatch always send the net amount for completing a Mission (exception made for Italian Curators, in which case there is a withholding tax of 20%).

You will have to declare your income and pay taxes based on the current legislation in your Country.

Szóval amíg ezt meg nem találtam addig eszembe se jutott, hogy kéne ebből adózni (nem igazán voltam és vagyok tisztában az adózások működésével, ebből okulva majd most beleásom magam, ha már a suliban szót sem ejtenek róla)

A fenti szöveg pedig leírja, hogy a saját országom jogszabályai szerint kell leadóznom a jövedelmemet, de eddig azt hittem, hogy az adómentesség az rám is vonatkozik.

Egyetértek #6-al, szerintem is "egyéb jövedelem" kategóriába tartozik ez, semmit nem kellett aláírnom, semmi adatot megadni (bár valós névvel és legális bankszámlaszámmal dolgozom), de nem volt semmilyen ellenőrzési folyamat, tudok olyanról is aki semmilyen valós adatot nem adott meg nekik és mégis kifizetik.

2022. máj. 15. 16:03
 8/8 anonim ***** válasza:

"PayPal-ra utalnak euróban."

Az SZJA tv. szerint a bevétel megszerzésének időpontja az a nap, amikor azt a magánszemély javára fizetési számláján jóváírták, pl. amikor a PayPal számládon a bevétel megjelent. A devizában keletkezett bevételt a bevétel megszerzésének napján érvényes MNB árfolyam (középárfolyam) alapján kell forintra számítani és úgy kell az adóbevallásban feltüntetni.

2022. máj. 16. 04:21

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!