12 havi bontásban fizetem az illetéket ingatlanvásárlás után. Már 9 részt befizettem, 10. csekkel megcsúsztam, és most egyben kérik a maradékot 20 napon belül. Ilyenkor lehet még velük egyezkedni?
10: mi pl. anno számoltunk ezzel, tudtuk, hogy van, de olyan rohadt drágák az ingatlanok, hogy örültünk, hogy koppra kijött sajnos. Gyűjtögethetünk tovább, persze, csak közben még feljebb mennek az árak :/
Mondjuk véleményem szerint undorító egy lehúzás ez.
Ha jól értem, akkor az ingatlan vásárláskor nyilatkoztatok arról, hogy élni kívántok az illeték 12 havi részletben történő megfizetésével. Erre törvény ad lehetőséget, nem dönthet a NAV úgy, hogy nem biztosítja.
Minden fizetési kedvezmény érvényét veszti, ha nem tartjátok az előírásokat. Mivel megcsúsztál, ezért érvényét vesztette (automata rendszer figyeli), és egy összegben vált esedékessé. Erre az egy összegű befizetésre kaptál 20 nap haladékot.
Ha ez nehézséget okoz, akkor léteznek a "hagyományos" részletfizetési kérelmek. A hagyományosnál már a NAV döntése, hogy biztosítja, vagy sem. Gondolom erre utalt a levélnek az a része, amelyben azt kérik, fizetési nehézség esetén vedd fel velük a kapcsolatot.
A hagyományos kérelmen kívül létezik az automatikus részletfizetési kérelem, amelyben két feltételnek kell csak teljesülnie, és ha ez teljesül, akkor a NAV szintén nem mondhatja azt, hogy nem biztosítja.
Egyik feltétel, hogy 1 millió forintot ne haladja meg a tartozás összege. Másik feltétel, hogy évente egyszer biztosíthat ilyen kedvezményt a NAV. Tehát ha 2022-ben már volt ilyen kedvezményed, akkor nem fogja az automatikus részletfizetést biztosítani. Marad helyette a "hagyományos".
10:
Volt annyi önerő, de tudod közben fel is újitottam, így jobbnak láttam a kamatmentes részletet választani. Önerőn kívül azóta extra hitel nélkül raköltöttem 7 millió forintot egyedül 30 évesen, miközben az örökségem egy bőrönd volt.
Az épitőipar most viszont egy véres csatatér, naponta változó árakkal, és bár a hitelem csak 10%-a a fizetésemnek, most rosszul jött ki a lépés, mert valami rohadtul elvitte a pénzt. Ez van. Szerencsére már a felújításnak és az illetéknek is a végén vagyok, lassan remélem kiélvezhetem a dolgot.
Minden hasznos választ nagyon köszönök, nem kértem fizetési könnyítést semmivel kapcsolatban.
"alig várom, hogy vége legyen, és végre azt érezzem, hogy jelentősen olcsóbban jövök ki, mint az albérletes években"
Mondjuk én inkább továbbra is fizetnék annyit, mint albérletre, csak ne 25 évig kelljen fizetnem, az azért rengeteg idő!
Én 15 évre vettem fel a hitelt, többre nem voltam hajlandó. Már így is letörlesztettem egy 10 éves hitelt, az is bőven elég volt. Én meg már azt várom, hogy leteljen és egyém legyen a lakás. Már csak 8 év. :D
12 milliót vettem fel, ez azt jelenti hogy jelentős hányad önerőm volt. a 25 év csak jelképes futamidő, igyekszem az első kamatperiódus lejárta végén végtörleszteni. Van rendszeres havi megtakarításom, ki van ez számolva.
Szóval ez nem azt jelenti hogy a kiadásom kevesebb, de megtakarítani az ember saját tempójában tud, albérletet fizetni viszont mindig, mindig körülmények között ugyanúgy kell, ha törik, ha szakad. érted, ugye. szóval kiforgatni nem feltétlenül kell, egyetértek a gondolatmeneteddel abszolút.
10 napja, határidőn belül beadtam az automatikus részletfizetési kérelmet a NAV-nak, de ennek az elbírálási ideje 30 nap is lehet, miközben a fizetés hamarosan esedékessé válik, ha elutasítanak.
A kérvény elbírálása alatt ez szünetel vajon?
Hátha másnak is hasznos, a #12. válaszoló abszolút jól írta, ma kaptam egy levelet amiben automatikusan engedélyezték a részletfizetést.
Ettől függetlenül befizetem hamar, eredeti terv szerint, de ez klassz dolog.
"10 napja, határidőn belül beadtam az automatikus részletfizetési kérelmet a NAV-nak, de ennek az elbírálási ideje 30 nap is lehet, miközben a fizetés hamarosan esedékessé válik, ha elutasítanak.
A kérvény elbírálása alatt ez szünetel vajon?"
Hátha másnak is hasznos lesz. Ha a tartozás esedékességét követő 8 napon belül bent van a NAV-nál a fizetési kedvezményi kérelem, akkor szünetelteti tulajdonképpen a tartozással kapcsolatos végrehajtási eljárást. Tehát a Te 20 napod ezt a jogot nem biztosítja, mivel az a kitolt fizetési határidőd, nem pedig a tartozás "eredeti" esedékessége.
Ha 8 napon túl érkezik be a kérelem, akkor jogszabály nem biztosítja azt, hogy szüneteljen a tartozás behajtása.
Példa:
Illeték eredeti esedékessége 2021. július 03. Vagyis ekkora kellett volna befizetned, ha nem kapsz rá 12 havi részletet. Te kaptál. Most felszólítottak, hogy 20 napon belül fizesd be a tartozást, mert a részlet nem teljesítése miatt az eredeti esedékességen (2021. július 03.) egyösszegben várják a befizetést. Tehát a kérelmed mindenféleképpen 8 napon túl benyújtott lesz, hiszen a 2021. július 03. dátum a mérvadó, tehát a behajtási eljárás jogilag nem szüneteltethető. Viszont a meghatározott 20 napig mégsem indítják el a behajtást, hátha befizeted egyben. Ennyi haladékot kaptál arra, hogy ne indítsák el a behajtási eljárást -> ügyfélbarát NAV kialakítása a cél!
Mivel írtad, hogy engedélyezték az automatikus részletfizetést, ezért amíg azt teljesíted, nem is indítják el a tartozás behajtását. Ez logikus...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!