Adóbírság a nav-tól, mennyi időn belül kerül végrehajtásra?
Kb március végéig várom a végzést melyben 8.6 millio adó hiányt fognak megállapítani, az összeget onnan tudom mert az ellenőrzés során annyi volt beleírva.
Az adóbírság az adóhiány 50% lessz azaz 4.3 millo kb
(Nem is vitatom , és nem is lebbezek fel mert így talán a 4.3-nak is csak a felét kell kifizetnem "feltételes adóbírság kedvezmény" )
Tétlezzük fel márc.23 -án megkapom, a végzést.
Kérdésem :
A végzés kézhezvételétő általában mennyi időn belül kell megfizetnem? 5 nap, 15 nap? Vagy már a végzés után már azonnal inkasszó?
Mert olyat is hallotam hogy jön egy utalás és már le is veszi a NAV az összeget.
Akkor úgy mondom neked hogy "el fogom ismerni" és nem lebbezek "majd fel"a végzés rllen ha majd megkap mert a kedvezmény miatt hogy megkapahassam,
Az ellenőrzés során a papirban pedig benne volt hogy 8.6m az adóhiány és megfognak büntetni ! Ott volt a paragrafus is,
És elolvastam hogy az adóhiány 50% lehet a bírság,
De nemfolytatom mert nem tűnsz hozzá értőnek
A kézhezvételtől 15 napot szoktak nyitva hagyni az észrevételezésre, fellebbezésre.
Azt írod, hogy nem akarsz fellebbezni, DE ne felejts el a fellebbezési jogodról lemondani, mert anélkül nem kapod meg a kedvezményt. Nem elég, nem fellebbezni, a jogról, írásban le kell mondani.
A határozat kézhezvételétől számított 15 nap a fellebbezésre a határidő. Ha az eredménytelenül telik el (nem nyújtasz be fellebbezést), akkor jogerőssé válik, és újabb 15 nap múlva lesz esedékes befizetni a határozatban szereplő összeget.
Ha valaki a fellebbezési jogáról előre lemond, akkor nem kell kivárni a fellebezésre nyitva álló 15 napos határidőt, a kézhezvételkor jogerős lesz a határozat, és onnantól van még 15 nap fizetni.
Ha a "kedvezmény" előfeltétele/feltétele az, hogy a fellebbezési jogról le kell mondanod, akkor azt ne mulaszd el megtenni, mert lemaradsz a Neked kedvező lehetőségről.
"Mert olyat is hallotam hogy jön egy utalás és már le is veszi a NAV az összeget."
Utalás nem jön (akkor pénzt kapsz), hanem hatósági átutalási megbízást ad ki a végrehajtó a bankszámlád ellen. Ilyenkor pénz megy a számládról, ez lenne a köznyelvben ismert inkasszó.
Ez akkor fordulhat elő, ha már végrehajtás alá vonták a határidőben meg nem fizetett tartozásod. Előtte kötelező jelleggel fizetési felszólítást küldenek, megadva benne egy határidőt. Ha azt elmulasztod, akkor bármikor várhatod az inkasszót a számládra.
A fizetési felszólítás fejlécében vagy hátralékkezelési osztály, vagy végrehajtási osztály lesz megjelölve. Ilyen esetben már a végrehajtóknál van az ügyed és folyik ellened a behajtási eljárás.
Ekkora bírságnál kiemelten fognak Rád figyelni.
Ha biztosítási intézkedést rendel el az ellenőr, akkor arra rögtön reagál a végrehajtó, azok prioritást élveznek.
Biztosítási intézkedést akkor rendelnek el, ha nagyobb összegű adómegállapítás várható, és valószínűsíthető az, hogy a tartozás fedezeteként szóba jöhető vagyontárgyakat ki akarod vonni az eljárás alól
Ilyenkor a "szokásos" eljárástól teljesen eltérnek.
A "nagyobb összeg", mint olyan, nem meghatározható, az ellenőr dönt. Van, amikor már 3 millió miatt is elrendeli, de van, amikor nem.
Nálad nem tudom, hogy mi a helyzet, a leírtak alapján Téged ilyen veszély nem fenyeget.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!