Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » 15 vagy 30 napot kell várnom...

15 vagy 30 napot kell várnom az alábbi esetben az adóvisszatérítésre ?

Figyelt kérdés
Március 1-én feltöltötte a NAV a bevallás tervezetet amit én azzal a lendülettel be is adtam még aznap este. Szépen kitöltöttem és kiegészítettem a szükséges adatokkal, hogy megkapjam végre a gyermek utáni egyeri nagyobb összegű visszatérítést. (ha már voltam olyan ügyes es elfelejtettem évvégéig leadni a visszado nyilatkozatot....) Ezen kívül a krónikus betegségem miatt is visszaigényeltem 1 hónapot, amit tavaly a munkáltatóm elfelejtett. Az adóvisszatérítéssel kapcsolatban a kormány lenyilatkozta, hogy a szokásos 30 napos utalási idő helyett ezúttal 15 nap lesz az utalási idő, hogy a családok előbb megkapják a zsetont, viszont a többi fajta adovisszaigenylest tudtommal ez nem érinti. Egyszerre fogom e megkapni egyaltalan a 2 visszateritest es ha igen akkor 15 nap vagy ráfáztam es muszaj lesz 30 napot varnom ?! Bosszantó lenne ha ahhoz az apró összeghez igazodna az egesz es lassabb lenne az utalasi idő :( Utólag belegondolva benthagytam volna azt a kb. 8 ezret csak előbb kapjam meg a csaladi adóvisszatérítést.

2022. márc. 8. 15:36
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
néhány napos csúszások minden évben előfordulnak pár embernél
2022. márc. 8. 17:25
 12/21 A kérdező kommentje:

Kb. 569 ezer van feltüntetve a kifizetők által levont összegnél és ugyanennyi a visszaigényelhető összeg is. Más kérdés, hogy a személyi kedvezmény összegét átmódositottam 558 ezerről 613 ezerre kb. ( kiszámolgattam részarányosan) Igy tudtam visszaigényelni arra az 1 elmaradt hónapra is a betegséges kedveményemet amit én kb 8300 ft-ként kapok kézhez. (azutan jelezte ki az eszja visszaigenyelhető összegként a 8300 ftot, IBD-m van egyébként)

Tavaly február 1-én kezdtem a mostani munkahelyemen és sajnos a bérszámfejtés nem volt a helyzet magaslatan, igy csak marcius hónaptol kaptam meg a kedvezményeket általuk havi szinten, de már akkor mondták hogy majd az adobevallásban vissza tudom igényelni. Időközben dec. 21-en született egy kislányom, csak hogy legyen családi adóvisszatéritesem is :D

2022. márc. 8. 17:35
 13/21 anonim ***** válasza:
És mikortól vagy jogosult a személyi kevezményre? Mert szerintem nem jó összeget írtál oda.
2022. márc. 8. 17:39
 14/21 A kérdező kommentje:
2020 júliusától, tehát akkor már bőven jogosult voltam, előző évben vettem is igénybe kedvezményt, 2021 januárjában pont nem volt melóm, de február 1-től már igen.
2022. márc. 8. 17:41
 15/21 anonim ***** válasza:
Az nem baj, attól még arra a hónapra is jár. Írd be a max összeget.
2022. márc. 8. 18:02
 16/21 A kérdező kommentje:
Hát most már mindegy :D Már rég be lett adva bevallás. Kifejtenéd hogy miért járna egy olyan hónapra amikor nem dolgoztam és munkanélkülit sem kaptam ?! Mert akkor ennyi erővel az összes olyan hónapra visszaigényelhetném, amikor nem dolgoztam de már megvolt állapitva a betegségem.
2022. márc. 8. 18:04
 17/21 anonim ***** válasza:
Azért, mert ezt a kedvezményt nem a béredből kapod, hanem az összevont adóalapból. Te 12 havi kedvezményre vagy jogosult, vagyos ennyi adóalap kedvezményt vehetsz igénybe. Ha nem lenne egyáltalán munkád, de más ide tartozó jövedelmed (pl ingatlan bérbeadás), akkor is az egész évit tudnád igénybe venni.
2022. márc. 8. 18:10
 18/21 A kérdező kommentje:
Hoppá ez igaz :) Na majd akkor utánalesek, hogy melyik hónapokra nem vettem igénybe :P Asszem 5 évre visszamenőleg lehet igényelni, ha jól tudom. Köszi a tippet!
2022. márc. 8. 18:13
 19/21 A kérdező kommentje:
Ment mindenkinek a zöld pacsi! :)
2022. márc. 8. 18:20
 20/21 anonim ***** válasza:
Igen, 5 évre, ha az orvosi igazoláson is legalább olyan korai a kezdődátum.
2022. márc. 8. 18:29
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!