Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Szja, családi adókedvezmény?

Szja, családi adókedvezmény?

Figyelt kérdés

Jó napot. Tudom, elég alap dolog kellene legyen, de sajnos muszáj megkérdeznem, mert fogalmam sincs: az szja, amit fog vissza kapni mindenki, aki tavaly adózott, az ugyan az, mint a családi adókedvezmény?

Tehát idén én, mint munkavállaló kértem a családi adókedvezményt. Az havi tíz ezer Ft. Ezen felül van még az szja? Vagy ez az szja nem igényelhető havonta?

2022. febr. 8. 16:48
 1/9 anonim ***** válasza:
70%
Van a bruttó béred. Ennek a 15% a személyi jövedelemadó (SZJA). Ebből lehet kedvezményeket érvényesíteni, pl. családi adókedvezmény, esetedben 10.000 Ft. Tavalyi évre a gyermeket nevelők a teljes szja-jukat visszakapják.
2022. febr. 8. 16:53
 2/9 anonim ***** válasza:
A te szja-d egy évben 100 forint (direkt nem valós számokat írok) lenne. Ebből tavaly kaptál 40 forint családi adókedvezményt, így 60 forintot fizettél be. Most ezt a 60 forintot kapod vissza (maximum).
2022. febr. 8. 16:57
 3/9 A kérdező kommentje:
Sziasztok. Nagyon köszönöm, hogy időtöket áldoztátok és válaszoltatok.Tehát akkor a kettő ugyan az? Vagyis az adómból tudtam vissza igényelni a tíz ezer családi adókedvezményt? Nem pedig egy plusz összeget havonta? Elnézést a hülye kérdésért, de szerencsére a pitagorasz tételt tudom, csak hasznosítani nem :D ezeket a mindennapi élethez szükséges ismeretek bezzeg nem mondják el. ami le van írva ezekről, sajnos nem mindig tudom értelmezni.
2022. febr. 8. 17:05
 4/9 anonim ***** válasza:
0%
Ez nem az oktatási rendszer hibája, ne háríts. 😅🤦‍♀️
2022. febr. 8. 18:33
 5/9 A kérdező kommentje:
Hú hát lehet, tényleg nem vagyok okos nő, fodrász végzettségem van, pénzügyekhez ilyesmikhez nem értek.
2022. febr. 8. 19:56
 6/9 anonim ***** válasza:
100%
Igen, a befizetett adódból tudod igényelni az adókedvezményt. Ezért van, hogy pl aki nem dolgozik, az nem is jut hozzá ehhez a pénzhez, mert nincs miből.
2022. febr. 8. 21:16
 7/9 anonim ***** válasza:

A bruttó bèred 15%-a az Szja. És ebből a 15%-ból kapod vissza havonta a 10 ezer forintot. (Minden kedvezményt ebből kapsz pl első házasok kedvezménye, vagy

betegség miatt stb..)

Tehát év közben kaptál 12*10 ezer azaz 120 ezer forintot már. Ezért most ennyivel kevesebbet kapsz vissza az összes befizetett szja-ból.

A munkáltatódtól már meg kellett kapjad az M30-as nyomtatványt. Azon szerepel a ténylegesen befizettet adóelőleged, kb a 65. sorban. Na azt az összeget kapod most vissza. Remélem tudtam segíteni 😊

2022. febr. 10. 16:24
 8/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm! Igen!
2022. febr. 10. 18:14
 9/9 anonim válasza:
77%
Igen a 7-est megerősíteni tudom. A 21M30-as lapon a 65. számmal jelzett sorban lévő összeget fogod visszakapni. Az jár jól aki nem igényelte a fizetéséhez a családi adókedvezményt. Minél több adókedvezményt vettél igénybe, annál kisebb lesz az összeg amit visszakapsz.
2022. febr. 11. 05:32

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!