Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » A főnök miért kamuzik?

A főnök miért kamuzik?

Figyelt kérdés
25 év alatt jár most az szja mentesség. Erre egy ismerősöm mesélte, hogy valakinek a főnöke gec izik ezzel. Be vannak jelentve egy bérre, aztán a többit kézbe kapják. Aztán azt mondja a főnöke, hogy ő eddig is odaadta ezt a pénzt kézbe, szóval eztan se fog valtozni semmi, csak több lesz az utalás, mert utalnia kell ezt a 15 szazalékot amit nem fizet be. Aztán a kézbe meg annyival kevesebbet fog kapni elszámoláskor a munkás. De hát hülyeséget beszél. Ezen kiakadtam teljesen. Mit adott volna eddig oda kézbe... Ha ez most januártól van. Semmit nem adott oda kézbe. Megakarja tartani azt a 15 százalékot magának amit nem fizet be. A főnök szerint eddig sem volt ez levonva a dolgozóktól. Legalábbis ezt kamuzza.
2022. febr. 8. 07:46
1 2 3
 11/23 anonim ***** válasza:
100%
Én értem. De a fekete pénzzel nem lehet mit tenni. Az nem létezik. A NAV annyit lát majd, hogy a munkáltató 15%-kal többet utal, tehát teljesíti amit kell.
2022. febr. 8. 08:32
 12/23 anonim ***** válasza:
71%

"Aztán a kézbe meg annyival kevesebbet fog kapni elszámoláskor a munkás. De hát hülyeséget beszél."

Nem, nem beszél hülyeséget. Ezért nem szabad szürkén dolgozni. A borítékot bármikor elveheti a főnök és semmit nem tudsz tenni ellene.

"Így igazából a 25 év alatti az kevesebb pénzben részesül mint egy 25 feletti munkatársa, mert a 25 feletti munkatarsnak be van fizetve az szja"

Dehogy! Eddig x összegre volt bejelentve, az után fizette az SZJA-t, plusz kapott y feketepénzt. Most az x összegre nem fizet SZJA-t, de ugyanezt az SZJA összeget a fekete pénzből visszavonta a főnök.

A megoldás nem a hiszti, hanem el kell menni olyan munkahelyre, ahol rendesen a teljes összegre bejelentenek, ezt a szürkéző kócerájt meg felnyomni a NAV-nál.

2022. febr. 8. 08:41
 13/23 anonim ***** válasza:
71%
Nem tudom sajnálni. Ezzel a szürke-fekete munkával ő is hozzájárul ennek a jelenségnek fenntartásához. Keressen egy normális munkát.
2022. febr. 8. 08:59
 14/23 anonim ***** válasza:
96%

“Ezt a törvényt nem azért hozták, hogy a munkáltatónak jobb legyen.”

Vicces, hogy milyen fontosak lettek a torvenyek. Legalabbis az a feluk, ami alapjan valaki kapna valamit.

Az a resze, hogy ne csaljanak (kozosen!) adot, az valahogy kozel sem ilyen fontos, ahogy latom…

Ez van ha adot csalnak, onnantol kar torvenyekre neg tisztessegre hivatkozni, hisz eleve ezek felredobasaval uzleteltek…

2022. febr. 8. 09:01
 15/23 A kérdező kommentje:
Én értem amit ti mondotok. De vidéken nem az van amit ti gondoltok. Fel kell, hogy világítsalak titeket, szinte mindenhol így alkalmazzák az embereket a maszekok. Aztán nem a munkavalló dönti el hogy belemegy e az adócsalásba vagy sem. Hanem a munkáltató így jelenti be, ez van, ezt tudja adni. Kell vagy nem kell. Persze felmondhatsz bármikor. Csak nem fogsz jobban találni. A másik cég is ugyan így fogja bejelenteni... A munkavállaló ezt nem szeretné, ő nem szeretne csalásban részt venni, de nem tud ellene mit tenni. Elfogadja a munkát vagy sem. Ez a két lehetőség van. De ebben az országban nincs annyi munkalehetőség, hogy ugrandozzon az ember, főleg ha csak valami hétköznapi képesítése van. Multi cégek szoktak csak törvényesek lenni. Nekem ez a tapasztalat.
2022. febr. 8. 10:04
 16/23 anonim ***** válasza:
73%

#15: Ez nem attól függ, hogy vidék vagy nem vidék. Én is vidéki vagyok, mégsem volt soha szürkejövedelmem. Dolgoztam kis családi cégnél, ők is bejelentettek rendesen.

Ez a "mindenki így csinálja" meg a "nincs másik" maximum betanított droid munkáknál jellemző. De erre meg azt tudom mondani, hogy a tanulás lehetősége mindenki előtt nyitva áll. Aki nem él vele, magára vessen!

2022. febr. 8. 10:37
 17/23 anonim ***** válasza:
74%

Utolsó! Én egy pesti neves magyar cégnél dolgoztam így, de több magyar pesti kkv-nál már az interjún kijelentették, hogy a fizu egy része borítékos. Szellemi munkakör, nem droid és a vezetőket is így fizették ki. Ez sajnos a magyar valóság, hogy szinte csak a külföldi multik nem csalnak adót.

Az egyik előző jól írta, ne most kérje, hanem majd jövőre adóbevalláskor egyben, így nem tudja lehúzni a munkáltató.

2022. febr. 8. 13:53
 18/23 anonim ***** válasza:
74%

KKV. Mit vártál? A kkv-ok nagy része mind csal. A legtöbbnek létjogosultsága se kéne legyen a piacon.

2022. febr. 8. 14:09
 19/23 anonim ***** válasza:
87%
5 munkahelyemből 3 KKV volt. Sehol nem volt fekete jövedelem. Pedig ez Kelet-Magyarország...
2022. febr. 8. 14:29
 20/23 A kérdező kommentje:
Délen meg mindenhol ez megy. Vagy kapod a minimalbért. Vagy ha többet kapsz akkor azt meg borítékba.
2022. febr. 8. 15:17
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!