Meglop a főnököm?
Kínai étteremben (Kínai főnökkel) dolgozom 7 hónapja, első 3 hónapban 90 ezer Ft-ot kaptam mondván, hogy próbaidő, utána és most is kerek 100 ezer Ft-ot
(19 éves vagyok nincs gyerekem egészségügyi problémám se)
Bérpapíron 161ezer pár forinttal vagyok bejelentve, ha ebből lejön a 27% SzJA akkor, hogy hogy kerek 100 ezer Ft-ot kapok? Plusz a bérpapíromban benne volt hogy felhasználtam egy fizetett szabadságot, ki is vettem egy napot, de nekem nem lett kifizetve. (Amúgy kínai a könyvelő is) A többi fizetésem zsebre teszi a főnök? Kihez tudok fordulni ezzel a problémával? Tehetek egyáltalán valamit? A jelenléti ívem hátuljára firkantja mindig hogy ideadta a heti 25 ezer ft-omat (5000/nap) aláírom, (de ő nem), ezt lefényképeztem hátha jó valamire :/
Egyébként kézhez kapom a fizetést, plusz ügyfélkapun néztem, valóban be vagyok jelentve.
Te minimálbéres vagy és pontosan annyit keresel, amennyit a törvény szerint kell. Nem lop meg a főnököd, csak nem vagy tisztában az adózással.
Magyarországon 2020-ban a bruttó minimálbér havi 161 ezer ft, ami nettó 99 ezer ft is egyben. A bruttóból lejönnek az adók, járulékok és a nettót kapod kézhez.
A bruttóból levont dolgok:
-15% SZJA
-10% nyugdíjjárulék
-7 eü járulék
-1,5% munkaerőpiaci járulék
Ezek összesen 35,5%, vagyis a megmarad a bruttód 65,5%-a. A 161 ezernek levonja az állam adóba a 35,5%-át, a többit megkapod, az 99 ezer. Így pont ki is jött a matek, a főnököd nem lop meg téged.
Havi bruttó 166e forint az a minimálbér, ennek a nettója 107.065 FT. Amennyiben havi béred van, nem pedig valami egyéb elszámolási forma.
Az SZJA pedig nem 27%, hanem 10. De a munkaadónak egyéb levonásokat is eszközölni kell az állam felé, mint nyugdíj, eü és munkaerőpiaci járulék.
Ide a kalkulátorba beírod és pontosan kiírja neked mire mennyit vonnak le:
4. Igazad van, a százalékokat elírtam.
Amúgy ősszel tanultam az egyetemen adózást, onnan maradt meg a dolog. Csak mivel nem érdekel (csak tanultam), ezért nem tökéletesen pontosan maradtak meg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!