Meglop a főnököm?

Figyelt kérdés

Kínai étteremben (Kínai főnökkel) dolgozom 7 hónapja, első 3 hónapban 90 ezer Ft-ot kaptam mondván, hogy próbaidő, utána és most is kerek 100 ezer Ft-ot

(19 éves vagyok nincs gyerekem egészségügyi problémám se)

Bérpapíron 161ezer pár forinttal vagyok bejelentve, ha ebből lejön a 27% SzJA akkor, hogy hogy kerek 100 ezer Ft-ot kapok? Plusz a bérpapíromban benne volt hogy felhasználtam egy fizetett szabadságot, ki is vettem egy napot, de nekem nem lett kifizetve. (Amúgy kínai a könyvelő is) A többi fizetésem zsebre teszi a főnök? Kihez tudok fordulni ezzel a problémával? Tehetek egyáltalán valamit? A jelenléti ívem hátuljára firkantja mindig hogy ideadta a heti 25 ezer ft-omat (5000/nap) aláírom, (de ő nem), ezt lefényképeztem hátha jó valamire :/

Egyébként kézhez kapom a fizetést, plusz ügyfélkapun néztem, valóban be vagyok jelentve.

2020. jún. 4. 14:18
 1/8 anonim ***** válasza:
83%
Bérpapíron mi van a kifizetendő összegnél? Ha látod a bruttó összeget rajta, akkor azt is látnod kell. Bruttó 161 000 az nettóban elvileg 107 065. De ez havibérre vonatkozik. Nem tudom, te hogy vagy bejelentve, ha hetente kapod.
2020. jún. 4. 14:24
 2/8 anonim ***** válasza:
79%
Az áfa 27%, nem az szja, az 15%. Ezen kívül 10% nyugdíj és 8,5% eba, amit jelenleg tőled vonnak. Szóval ha a bruttódat megszorzod 0,665-tel, akkor kell megkapnod a nettódat. Persze, ha rendesen vagy bejelentve. Ha alkalmival, akkor más lenne a helyzet. Ha látnám a bérpapírt, akkor könnyebb lenne. A fizetett szabadság nem azt jelentik, hogy azt pluszban kifizetik még neked, hanem, hogy attól mert aznap nem dolgozol, arra is adnak fizetést.
2020. jún. 4. 14:50
 3/8 anonim ***** válasza:
90%

Te minimálbéres vagy és pontosan annyit keresel, amennyit a törvény szerint kell. Nem lop meg a főnököd, csak nem vagy tisztában az adózással.

Magyarországon 2020-ban a bruttó minimálbér havi 161 ezer ft, ami nettó 99 ezer ft is egyben. A bruttóból lejönnek az adók, járulékok és a nettót kapod kézhez.

A bruttóból levont dolgok:

-15% SZJA

-10% nyugdíjjárulék

-7 eü járulék

-1,5% munkaerőpiaci járulék

Ezek összesen 35,5%, vagyis a megmarad a bruttód 65,5%-a. A 161 ezernek levonja az állam adóba a 35,5%-át, a többit megkapod, az 99 ezer. Így pont ki is jött a matek, a főnököd nem lop meg téged.

2020. jún. 4. 14:56
 4/8 anonim ***** válasza:
100%
33,5% csak a levonás, picit elszámoltad magad. A nettó a bruttó 66,5%-a alapesetben.
2020. jún. 4. 14:57
 5/8 anonim ***** válasza:
81%

Havi bruttó 166e forint az a minimálbér, ennek a nettója 107.065 FT. Amennyiben havi béred van, nem pedig valami egyéb elszámolási forma.

Az SZJA pedig nem 27%, hanem 10. De a munkaadónak egyéb levonásokat is eszközölni kell az állam felé, mint nyugdíj, eü és munkaerőpiaci járulék.

Ide a kalkulátorba beírod és pontosan kiírja neked mire mennyit vonnak le:

[link]

2020. jún. 4. 14:59
 6/8 anonim ***** válasza:
100%
*bocsánat, 15% az SZJA természetesen, nem 10.
2020. jún. 4. 15:00
 7/8 anonim ***** válasza:
100%
És a minimálbér sem 166, hanem 161 ezer, de amúgy jó volt amit írtál :)
2020. jún. 4. 15:13
 8/8 anonim ***** válasza:
100%

4. Igazad van, a százalékokat elírtam.

Amúgy ősszel tanultam az egyetemen adózást, onnan maradt meg a dolog. Csak mivel nem érdekel (csak tanultam), ezért nem tökéletesen pontosan maradtak meg.

2020. jún. 4. 15:14

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!