Meg kaptam a munkáltatómtól az adó bevalláshoz szükséges papírt. A levont adó előleg összegét kapom vissza vagy az összevont adóalpba tartozó jövedelmek összegét?
Jhaaaj... De nagy baj, ha már a szövegértelmezés sem megy.
Összevont adóalapba tartozó jövedelmek összege: Köznyelven az a béred a 2021-es évre vetítve összesen, ami alapján megállapítják a befizetendő adódat.
Levont adóelőleg: köznyelven a befizetett adód. Amit a visszatérítésnél visszaadnak max 809 ezer forintig, ha jogosult vagy rá.
“ A legtöbb embernél a legalapvetőbb pénzügyi ismeretek is hiányoznak.”
Suliban nem tanítják, pedagógusok bérét nevetségesen alacsonyan tartják, hogy véletlen se menjenek el tanítani az értelmesebbek*, az informatika oktatás a béka segge alatt (aki ért hozzá, az IT vonalon keresi szarrá magát) és a gondolkodás sem támogatott a legtöbb iskolában, mivel alapvetően a lexikális tudás az elvárt.
Szóval nem elég, hogy azt nem tanulja meg a gyerek, hogy mik a fizetésének az elemei, de keresni és adatokat/információkat elemezni sem tanul meg.
Ennek a népesség elbutítási folyamatnak kell egy pár évtized, de a végeredményre ott az ékes példa: USA.
Így lehet kordában tartani a tömegeket és elhitetni, hogy jó nekik az árstopos farhát.
*csak a nagyon elhivatottak meg akiket máshová nem vesznek fel, mennek tanári szakra vagy még esetleg azok, akik ugródeszkának használják a képzést, bár mióta 5-6!éves, ez sem igaz.
7, ez jó kérdés, de hidd el, hogy amikor mérnökhallgató meg egyéb egyetemi hallgató diákmunkásokat interjúztattam párszor meglepődtem. A végén már azon, amikor lett egy jelentkező, aki megfelelt.
Kaptak egy tesztet (Word, Excel-tudást és a találékonyságot mértem) meg egy neteléréssel rendelkező laptopot, amire felhívtuk a figyelmüket, és amihez hozzáfűztük, hogy lehet használni … még ki is mentünk a teremből fél órára. A 6. jelentkezőt tudtam felvenni, szörnyen bonyolult Excel feladat volt: adattábla-csináljon kimutatást (pivot), Word: basic szövegszerkesztés, meg egy könyvrészlet angolul, 3 kérdéssel: ki az író (ctrl+C, ctrl+V…Google első találat), mi a szereplő foglalkozása (kiderült a szövegből), mit fog csinálni egy adott dátumon az író (honlap-Event rovat, ahova a fentebb említett első Google találat viszi)…. A többség nemhogy a Google-t nem használta, de a programok súgóját sem (sic!), a könyvrészletes feladat hozta a legszánalmasabb eredményt….
Akit fölvettem, annak a teszt előtt gőze nem volt a pivottábla létezéséről, megnézett egy youtube videót, a többinek eszébe se jutott a keresés…
Régen sem oktattak ilyesmit (szocializmus és társai), de állítom, hogy a mostani oktatási rendszer a béka segge alatt van. Annak idején azért egy bérszámfejtési kimutatáson még egy sima betanított munkás is kiigazodott, mert a nagy részét képes volt értelmezni.
A mai sem annyira borzalmas. De az, hogy még azzal sem vagyunk tisztában, hogy évente kb. mennyi a keresetünk, és nem azt véljük a levont SZJA összegének, amikor oda is van írva, hogy micsoda!?!?!?!?!
Gyerekeink azt sem értik, amit elolvasnak. A szókincsük alig áll pár szóból és borzasztóan keverik a szezont a fazonnal.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!