Családi adóvisszatérítés különélő "házastársaknál" hogy van?
Válás folyamatban, már 2019-ben sem éltünk egy háztartásban (igazolható). Én lakok a gyerekkel, a cs.pótlékra is én vagyok jogosult. A most még házastársam azonban szintén igényelte a visszatérítést. Jogosan tette ezt, vagy különélő szülőként ez nem vehető igénybe?
Ha jár neki, azzal nekem nincs bajom, de ha jogtalanul igényelte, és ebből bármilyen jogi huza-vona lehet, abba nem szeretnék belekeveredni. Mire figyeljek oda, vagy kell egyáltalán tennem most valamit?
Hivatalosan így nem jár neki, együtt kell élni a gyerekkel vagy osztott felügyelet kell. Mindegy, hogy egyedülállóan kapod-e a családit.
Honnan tudod, hogy igényelte? Családi adókedvezményt ki veszi igénybe?
A kapcsolattartásról van végzés. A gyerekfelügyeletről nincs.
Szerepel benne az is, hogy ő a KÜLÖNÉLŐ szülő, illetve az, hogy eddig hogyan zajlott a kapcsolattartás (nem osztott felügyeletben). Vagyis ha akarja, a nav úgy is nézheti, hogy nem jogos, azaz csalás, és akkor - mivel jogilag még nincs felbontva a házasság - engem is felelősségre vonnak. Érthető okokból ezt nagyon nem szeretném.
Bármit kinézek a magyar jogból: ahogy pl. hiteltörlesztésért is felelős lennék, hiába csak "papíron" vagyunk még házasok, úgy erre is ráfoghatnák, hogy közös felelősség, és jogtalan "nyerészkedés" (nem mintha adna nekem abból bármit is, de a nav miért ne feltételezné, hogy mégis, és közösen csaltunk...).
Felőlem azt csinál a pénzével, amit akar, de én nem akarok az ő svindlije miatt is bíróságra járni, elég lesz a válás miatt.
" engem is felelősségre vonnak. "
Miért is? Te jogosan kéred a VISSZADO-t. Az, aki nem, a válófélben lévő házastársad. Pont. Majd Őt előveszi a NAV, ha képbe kerül.
Nyilván Téged sem hagynak majd ki a különböző nyilatkozatokból. De felelősség Téged nem terhel, az biztos. Itt nincs bírósági tárgyalás. NAV utólagos ellenőrzés lehet. Ezt NAV-on belül intézik, nem kell hozzá bíróság.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!