Mennyit kell adóznom?
"Hogy érthetőbb legyen. Apum (édesapja halála után örökölte volna a szülői házból 1/8részet) de mivel mamám még el. De sajnos közben édesapám meghalt tavaly így mi örököltük. Mamám eladta a lakását amiből mi még kaptuk a részunket ami 1500000jelent. Az összeg után nekunk kell e adózni? Remélem így már érthető leszek. És köszönöm a választ."
Itt valami nem kerek, nem értem.
Adott egy ingatlan, ami apukád szülői háza. Mivel az édesapja elhunyt, ezért abból a házból 1/8-ad részt illette volna, de időközben Ő is elhunyt, ezért az az 1/8-ad rész benneteket, testvéreket illet örökségként.
Már csak egy dolgot nem értek. Hogyan tudta eladni a Mama az ingatlant úgy, hogy nem 100 %-os tulajdonos volt benne?
Ezt csak úgy tehette meg, hogy a többi tulajdonos (örökös stb.) hozzájárult, hiszen az adásvételi szerződés megkötésekor nekik is alá kell azt írniuk.
Biztos, hogy 2022. mindkét ingatlan esetén az öröklés éve?????????? BIZTOS????
Ugyanis az öröklés éve az örökség megnyíltának napja, vagyis az elhunyt halálának napja. Ez teljesen független attól, hogy egy hagyatéki eljárás akár évekig is elhúzódhat. Az öröklés éve az elhunyt halálának éve.
Akkor valójában mikor is örököltétek a lakást, valamint a következő ingatlanrészt?
Fontosak a dátumok ugyanis! Addig felesleges bármit is írnom, mert utána módosítanom szükséges.
Az alap, hogy ha ugyanannyiért, vagy kevesebbért értékesítetted az örökséget, mint amennyiért hozzájutottál, akkor ott nem keletkezik adóköteles rész (haszon, adózatlan jövedelem), és nem kell SZJA szempontjából vele foglalkozni.
Ha többért értékesítetted (a lakás esetén ez szóba jön), akkor ott már számolgatni kell.
Bocs, hamarabbcküldtem el, meg egy mondat...
Csak akkor kell adózni, ha eladod. Akkor is csak annyi után amennyivel többért adtad el. Tegnsp mar irtam h 4 mio "nyereseg" utan kell szja-t fizetni. Költsegeket lehet levonni, pl temetes.
"Huhh... en egyre kevesbé ertem... zavaros helyzet, vagy csak a kerdező nem tudja jól leírni.?"
Nem csodálom. Szerintem a kérdező nem adta meg hozzá annyira pontosan az adatokat, hogy korrekt választ kaphasson.
2022-ben örökölte állítólag az ingatlanokat. Most van január 24., és már el is adta. Egy hagyatéki eljárás nem fut le 1 hónap alatt még akkor sem, ha semmi örökséget nem hagyott az elhunyt maga után.
Ráadásul mint kiderült nem ugyanazon ingatlanról van szó, hanem két különbözőről.
Reméljük, hogy válaszol a 13. hozzászólásomra.
16: igen-igen, a zavaros tulajdoni viszonyok (vagy zavaros leírás) mellett ez is teljesen valószínűtlen... A 11-ben ugyan írta, hogy tavaly júniusi haláleset volt, de még így is elég necces, hogy ilyen hamar lemenjen a hagyatéki, és még az eladás is...
Az egynyolcados meg még most is elég sötét számomra...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!