Ingatlanrész adásvétele csalágtagok között lehet adómentes?
Ingatlant ketten örököltünk tavaly Novemberben. Húgom igényt tartana az egész lakásra úgy, hogy a fél részem kivásárolja. Viszont én nekem 15%-ot be kellene adóznom így azután amit nekem kifizet.
Lehetséges ezt elkerülni? Családtagok között zajlana az adásvétel azért kérdezem.
Az esetben igen. Csak nem biztos annyiért akarják eladni.
Tavaly adtam el egy hagyatéki eljárás során 20 millióra becsült ingatlant 32 millióért a piacon. Lehet a kérdező nem az értékbecslő által mondott ár felét akarja, hanem a valódi piaci ár felét. Az értékbecslők mindig elég rosszul becsülik fel egy ingatlan valódi értékét, amennyiért valóban elmenne éppen a piacon.
"Viszont én nekem 15%-ot be kellene adóznom így azután amit nekem kifizet."
Nem azután kell fizetni 15 %-ot, amit Neked kifizet. A vételár és a hagyatéki leltárban feltüntetett érték közötti különbözet SZJA köteles. A hagyatéki leltárban feltüntetett értéken felül a vételárból még sok más is levonható, amit az SZJA törvény enged, és hitelt érdemlően tudod igazolni a kiadásod.
De ha annyiért veszi meg, mint a hagyatéki leltár szerinti értéke, akkor nincs dolgod SZJA-val...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!